Η διαφανής και συνεπής εφαρμογή του δημοσιονομικού και οικονομικού πλαισίου της ΕΕ από τα κράτη μέλη παραμένει ουσιώδης, ανέφερε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, σε δηλώσεις του από το Μπαλί.

Στέλνοντας έμμεσο μήνυμα στην Ιταλία, ο Ντράγκι ανέφερε πως «Η εφαρμογή των δομικών μεταρρυθμίσεων πρέπει να επιταχυνθεί και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις χώρες με υψηλό χρέος, για τις οποίες είναι κρίσιμη η τήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης». Σημειώνεται ότι νωρίτερα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, είπε ότι «δεν είναι ώρα να χαλαρώσει τη δημοσιονομική πολιτική της». Τόνισε πως «οι αγορές δεν είναι θετικές στη χαλάρωση αυτή» και συμφώνησε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προς την ανάγκη «ο ιταλικός προϋπολογισμός του 2019 να είναι συνεπής με το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο».

Αναφερθείς στις αγορές, ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης έκανε λόγο για περιορισμένη μετάδοση της μεταβλητότητας, στις χώρες και τα χρηματιστήρια της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τον Μάριο Ντράγκι, η ανάπτυξη της οικονομίας αναμένεται να συνεχιστεί σε ευρεία βάση, σύμφωνα με τους μακροοκονομικούς δείκτες.

Οι τελευταίες εκτιμήσεις της ΕΚΤ δείχνουν ότι ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ διαμορφώνεται στο 2% το 2018, 1,8% το 2019 και 1,7% το 2020. Ο Draghi προειδοποίησε ότι οι αβεβαιότητες που συνδέονται με την αύξηση του προστατευτισμού, τις ευπάθειες στις αναδυόμενες αγορές και την αστάθεια των χρηματοπιστωτικών αγορών, κερδίζουν έδαφος το τελευταίο διάστημα.

Για τα επίπεδα του πληθωρισμού εκτίμησε ότι θα αυξηθούν έως τα τέλη του 2018.

Όσον αφορά τις τράπεζες της Ευρωζώνης, ο Ντράγκι εκτίμησε ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs). Σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη, οι εξελίξεις στον μη τραπεζικό χρηματοπιστωτικό τομέα απαιτούν παρακολούθηση. «Αναμένουμε από τις εθνικές αρχές να παραμείνουν σε επαγρύπνηση και να  συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τα μακροπροληπτικά μέσα πολιτικής που διαθέτουν για να εξουδετερώσουν τυχόν αναδυόμενους κινδύνους όταν είναι απαραίτητο. Και από την πλευρά μας, θα συμβάλουμε στο πλαίσιο της εντολής μας», τόνισε ο Draghi καλώντας τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Ο κεντρικός τραπεζίτης τόνισε ότι η οικονομία εξακολουθεί να έχει ανάγκη τα μέτρα νομισματικής στήριξης, ενώ επανέλαβε την εκτίμηση ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα τουλάχιστον μέχρι και το καλοκαίρι του 2019.

Τέλος, ο Ντράγκι σημείωσε ότι μια συντεταγμένη έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα αποτελέσει κίνδυνο για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ευρωζώνης, ωστόσο ένα οριακό Brexit ενδεχομένως να αποτελέσει σημαντικό ρίσκο.