search icon

Ευρώπη

Νέα βελτίωση στο οικονομικό κλίμα της Ευρωζώνης

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος διαμορφώθηκε στις 99,9 μονάδες τον Ιανουάριο έναντι 95,8 μονάδων τον προηγούμενο μήνα

Περαιτέρω βελτίωση εμφάνισε τον Ιανουάριο το οικονομικό κλίμα στις χώρες της Ευρωζώνης, όπως καταδεικνύουν τα αναθεωρημένα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.  

Συγκεκριμένα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος διαμορφώθηκε στις 99,9 μονάδες έναντι 95,8 μονάδων τον προηγούμενο μήνα. Μάλιστα, η επίδοση του Ιανουαρίου ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών, οι οποίοι περίμεναν άνοδο στις 97,1 μονάδες.  

Βελτίωση κατεγράφη και στον δείκτη καταναλωτικού κλίματος, ο οποίος ανήλθε στις -20,9 μονάδες από -22,2 μονάδες τον Δεκέμβριο. Οι ειδικοί περίμεναν βελτίωση μόλις στις -22,1 μονάδες. 

Την ίδια στιγμή, ο δείκτης βιομηχανικού κλίματος καθορίστηκε στη 1,3 μονάδα, επιστρέφοντας σε θετικό έδαφος μετά τη -1,5 μονάδα του προηγούμενου μήνα (-0,6% η εκτίμηση). 

Όλα τα παραπάνω έρχονται να επιβεβαιώσουν την υψηλή ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, η οποία «βλέπει» το ΑΕΠ να «αντέχει», κόντρα στον υψηλό πληθωρισμό και τη «σφιχτή» νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας. 

Μάλιστα, τα θετικά μακροοικονομικά μεγέθη της Ευρωζώνης έχουν αναγκάσει πολλούς επενδυτές να «σβήσουν» το σενάριο της ύφεσης για το 2023 και να αναπροσαρμόσουν τις προβλέψεις για το τρέχον έτος, οι οποίες πλέον κάνουν λόγο για οριακή ανάπτυξη.  

Διαβάστε επίσης

Το «avatar Βενιζέλος», ο Αβραμόπουλος, η προσφορά Κούτρα και το σχέδιο Χόλτερμαν για την Αττική Οδό

Στέφανος Τσιτσιπάς: Πόσα εκατομμύρια έχει κερδίσει ο Έλληνας «πρίγκιπας» του τένις – Τα έπαθλα και οι χορηγοί

Γκαουτάμ Αντάνι: Πώς ένας πρώην… οδηγός ασθενοφόρου προσπαθεί να γονατίσει τον Ινδό μεγιστάνα

Exit mobile version