-Χαίρετε, ξεκινώ με Ιαπωνία όπου εκεί, στο Τόκιο, βρίσκεται η ελληνική αποστολή με επικεφαλής τον Μητσοτάκη, τον Πιερρακάκη και τον Φραγκογιάννη, αλλά και αρκετούς επιχειρηματίες και στελέχη ελληνικών ομίλων. Ο Πρωθυπουργός θα δει τον ομόλογό του, τον διάδοχο του θρόνου, πολλές ιαπωνικές εταιρείες, αλλά η φίρμα της ιαπωνικής κυβέρνησης είναι ο αντίστοιχος δικός τους «Πιερρ». Ο περίφημος Taro Kono που παρουσίασε προσφάτως το avatar του, ένα ρομπότ-ομοίωμα του υπουργού που δίνει -αντ’ αυτού- συνεντεύξεις στην τηλεόραση, μιλάει σε εκδηλώσεις κ.λπ. Απίθανο έτσι;

Το avatar Βαγγέλης

-Όπως αντιλαμβάνεστε, ο δικός μας υπουργός Πιερρακάκης ζήτησε πληροφορίες γι’ αυτό το εντυπωσιακό επίτευγμα, αν και εμείς ως έθνος μάλλον δεν το έχουμε ανάγκη. Εχουμε τον Βενιζέλο ο οποίος μπορεί… ως avatar να εμφανιστεί για πολλαπλές χρήσεις. Ας πούμε σαν πρωθυπουργός, αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, τώρα τελευταία και του ΣΥΡΙΖΑ. Τα ξέρει όλα, τα σφάζει και τα μαχαιρώνει όλα. Επίσης, ως «μένουμε Ευρωπαίος» με ή χωρίς καϊμάκι, (εεεε, συγγνώμη) με ή χωρίς ερωτηματικό. Και ακόμη ως Πρόεδρος Βουλής, της ΑΔΑΕ, ή και τα δυο μαζί κ.λπ. κ.λπ. Τι να μας πει τώρα ο Taro Kono, εδώ ο Βαγγέλης (ή το avatar του Βαγγέλη) ξετρέλανε στην ομιλία του ακόμα και τον Αρη Σπηλιωτόπουλο που άφησε την Αράχωβα και βρέθηκε στις πρώτες θέσεις του «Μένουμε Ευρώπη;».

Οι Έλληνες στην Ιαπωνία και τα 10 δισ. κρατικά ομόλογα

-Επανέρχομαι τώρα στην Ιαπωνία και τη στόχευση του ταξιδιού, καθώς -όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στο twitter ο Αλεξ Πατέλης- «πριν από την κρίση οι Ιάπωνες είχαν επενδύσει σχεδόν 10 δισ. σε ελληνικά χρεόγραφα. Και όταν χάσαμε την επενδυτική βαθμίδα, μηδένισαν την έκθεσή τους. Ήρθε η ώρα να το αντιστρέψουμε αυτό». Εκτός από την επανατοποθέτηση ιαπωνικών κεφαλαίων σε ελληνικά χρεόγραφα, υπάρχει και σοβαρό επιχειρηματικό ενδιαφέρον για κοινές επενδύσεις. Για τον λόγο αυτόν, την κυβερνητική αποστολή συνοδεύουν εκπρόσωποι μεγάλων εγχώριων ομίλων όπως των ΔΕΗ, Mytilineos, ΒΙΟΧΑΛΚΟ, Κοπελούζου, Προκοπίου, ΤΙΤΑΝ, αλλά και αρκετών εταιριών από τον τεχνολογικό τομέα. Συνοπτικά, οι κλάδοι της Ενέργειας/ανανεώσιμων πηγών, υψηλής Τεχνολογίας και Ναυτιλίας είναι αυτοί που, κατά κύριο λόγο, ενδιαφέρουν τους Ιάπωνες που «βλέπουν» την Ελλάδα.

Μυθικός Τασούλας

-Από τη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας της Παρασκευής, μια ατάκα… έγραψε ιστορία, εκείνη του Προέδρου Τασούλα, που όταν είπε ο Μητσοτάκης στη Βουλή -απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ- «μήπως ρωτήσω κι εγώ για τις παρακολουθήσεις που κάνατε εσείς» και υπήρξε από κάτω η σχετική οχλαγωγία από την πλευρά των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έριξε τη μυθική ατάκα ο Τασούλας: «Έλα, έλα, μη φοβάστε δεν θα το κάνει, έτσι το λέει».

All around Αβραμόπουλος

-Το ότι ο Αβραμόπουλος «καθάρισε» με τις κατηγορίες περί αναμίξεως στο Quatargate το γνωρίζετε, το ότι θα κατέβει ξανά στις εκλογές, επίσης. Αυτό που δεν ξέρετε είναι ότι υπάρχουν πολλές πιθανότητες να μην είναι στην παραδοσιακή του έδρα, της Α’ Αθήνας. Γιατί ο Μήτσος, όπως είναι γνωστό, είναι all around παίκτης και μου λέει η πηγή μου, «μην εντυπωσιαστείς αν τον δεις όπου υπάρχει πρόβλημα προσώπων για τη ΝΔ και ειδικά στην επαρχία, π.χ. στην Ηλεία». Είναι αυτό που λέει συχνά ο ίδιος, «εγώ τίθεμαι πάντοτε στη διάθεση των γεγονότων». Απλά μετρ!

Στην τελική ευθεία για επενδυτική βαθμίδα

-Σε ό,τι αφορά στην αναβάθμιση, (την 12η τα τελευταία 3,5 χρόνια) της πιστοληπτικής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch, μειώθηκε κι άλλο η απόσταση από το πολυπόθητο investment grade. Αν εξαιρέσουμε την αυστηρή Moody's, έχουμε τρεις επενδυτικούς οίκους που μας αξιολογούν μια βαθμίδα κάτω από το investment grade, οπότε, αν δεν έχουμε τίποτε δυσάρεστες εκπλήξεις, η απόκτηση investment grade αναμένεται μέσα στο 2023.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: 163 εκατ. για την ΑΚΤΩΡ, χωρίς due diligence

-Κλείνω εδώ τα πολιτικά και περνώ χωρίς καθυστέρηση στα νέα της αγοράς. Σήμερα, πριν από το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου, ανακοινώθηκε από την ΕΛΛΑΚΤΩΡ ότι ξεκινούν, για διάστημα τριών εβδομάδων, αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με το σχήμα Δ. Κούτρα και Wade Adams για την ΑΚΤΩΡ. Ουσιαστικά η δουλειά είναι κλεισμένη και δίνονται τρεις εβδομάδες να διευθετηθούν οι λεπτομέρειες. Η σύμπραξη Κούτρα - Wade Adams (ο πρώτος με 30% και ο δεύτερος με 70%) πληρώνει 163 εκατ. (μετρητά τα 75 εκατ. και τα υπόλοιπα ανάληψη υποχρεώσεων της ΑΚΤΩΡ). Η συμφωνία δεν προβλέπει due diligence, αντίθετα με τη δεύτερη πρόταση, αυτήν της ΙΝΤΡΑΚΑΤ που είχε υψηλότερο τίμημα. Κύκλοι της εταιρίας ισχυρίζονται ότι προτίμησαν Κούτρα - Wade επειδή με την ΙΝΤΡΑΚΑΤ θα αργούσε να ολοκληρωθεί η συμφωνία λόγω Επιτροπής Ανταγωνισμού και due diligence που ζητούσε, αλλά νομίζω ότι πιο κοντά στην αλήθεια είναι η εκδοχή ότι του Ολλανδού του έχει μείνει μια πικρία από το παρελθόν με τους μετόχους της ΙΝΤΡΑΚΑΤ και πως ταυτόχρονα αξιοποίησαν τη δεύτερη πρόταση για να σηκώσουν την τιμή στην πρώτη. Το ΔΣ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ ενέκρινε το deal την περασμένη Παρασκευή σε συνεδρίαση που έγινε για αυτόν τον λόγο και, όπως ήταν φυσικό, ειπώθηκε -μεταξύ άλλων- ότι η εταιρεία αλλάζει στρατηγική, μαζεύει μετρητά και επικεντρώνεται σε νέες δραστηριότητες κ.λπ. Ιδιαίτερα ωφελημένος βγαίνει ο όμιλος Βαρδινογιάννη, καθώς -προτού συμπληρωθεί χρόνος από την απόκτηση του 30% της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και της ΑΝΕΜΟΣ- θα εισπράξει ζεστά 25 εκατ. ευρώ από την πώληση της ΑΚΤΩΡ. Στη συμφωνία υπάρχει στρατηγική συμμαχία της ΑΚΤΩΡ υπό το νέο καθεστώς με την ΕΛΛΑΚΤΩΡ, εφόσον η τελευταία χρειαστεί κάποιο κατασκευαστικό αντικείμενο.

Το σχέδιο Χόλτερμαν, η Αττική Οδός και το μέλλον της ΕΛΛΑΚΤΩΡ

-Κι εφόσον στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ έχουμε τη δεύτερη στη σειρά πώληση και μάλιστα παρά τις διαψεύσεις "δεν πουλάμε, μια εταιρεία με ανεκτέλεστο 3 δισ." και άλλα τέτοια και δήθεν, να σας πω και το υπόλοιπο έργο όπως φημολογείται στην αγορά και φυσικά διαψεύδει η πλευρά του Ολλανδού: Η πώληση της ΑΚΤΩΡ (μετά από αυτήν του ΑΝΕΜΟΥ) είναι το δεύτερο βήμα του σχεδίου του Ολλανδού. Οι Βαρδινογιάννηδες δεν θέλουν να ακούνε για κατασκευές, ούτε επίσης για Αττική Οδό. Υποχρεώθηκαν να μπουν στο παιχνίδι επειδή ήθελαν τον ΑΝΕΜΟ. Ταυτόχρονα και ο Χόλτερμαν δεν ενδιαφέρεται για τις κατασκευές. Το επόμενο βήμα είναι η πώληση του 25% που έχει απομείνει στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ από την ΑΝΕΜΟΣ. Στη συνέχεια όλα θα κριθούν από τον διαγωνισμό για την Αττική Οδό, που έχει κομβική σημασία. Αν η ΕΛΛΑΚΤΩΡ κερδίσει, τότε οι παραχωρήσεις θα είναι μέρος της εταιρίας. Το πιθανότερο όμως είναι ότι η ΕΛΛΑΚΤΩΡ θα χάσει, καθώς το φαβορί είναι η Μaquarie, που εκτός από βαθιές τσέπες έχει προσλάβει στην Αθήνα και στελέχη που έτρεχαν την Αττική Οδό για λογαριασμό της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Οπότε στη Μaquarie γνωρίζουν και πόσο αποδίδει η παραχώρηση και έχουν την οικονομική δυνατότητα να βάλουν τον πήχη εκεί που πρέπει.

Το θάρρος των Δ.Κούτρα - Wade Adams

-Μετά λοιπόν το αποτέλεσμα του διαγωνισμού της Α.Ο. κι εφόσον η ΕΛΛΑΚΤΩΡ βρεθεί εκτός της νέας παραχώρησης, υπάρχει εύκολη και άμεση αποτίμηση για το χαρτοφυλάκιο παραχωρήσεων που διαθέτει και πιθανότατα νέοι ενδιαφερόμενοι για αυτό. Οταν πουληθούν και οι παραχωρήσεις, η πλευρά Βαρδινογιάννη δεν έχει κρύψει το ενδιαφέρον της για την ΗΛΕΚΤΩΡ, όπως και ο Χόλτερμαν για τη REDS, δηλαδή τα ακίνητα που ασχολείται ο γιος του. Τη συνέχεια λίγο πολύ τη φαντάζεστε, με τους Βαρδινογιάννηδες να απεμπλέκονται ικανοποιημένοι επειδή απέκτησαν τα κομμάτια της ΕΛΛΑΚΤΩΡ που ήθελαν και τον Ολλανδό να επικεντρώνεται στα ακίνητα που τον ενδιαφέρουν στρατηγικά και στα μετρητά που συγκέντρωσε στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Φυσικά όλα αυτά διαψεύδονται, όπως άλλωστε διαψευδόταν κατηγορηματικά και η πώληση της ΑΚΤΩΡ. Οσον αφορά την ΑΚΤΩΡ σημειώστε ότι πρόσφατα ο επικεφαλής της κλήθηκε στο υπουργείο Υποδομών και έγινε αποδέκτης της ανησυχίας της πολιτικής ηγεσίας επειδή σε τρία μεγάλα έργα (ΒΟΑΚ, Πάτρα - Πύργος, Μετρό Θεσσαλονίκης) υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις. Κάτι άκουσα επίσης πως στην Κρήτη, σε πρόσφατη επιθεώρηση για να ζωντανέψει το εργοτάξιο, έφεραν ενισχύσεις από τη Μυτιλήνη, ενώ στην αγορά ακούγεται και για οφειλές που καθυστερούν. Υποθέτω αυτά όμως ο Δ. Κούτρας τα ξέρει πολύ καλύτερα και μπορεί να τα χειριστεί, αλλά αυτό δεν εμποδίζει τη στήλη να θαυμάζει το θάρρος Κούτρα - Wade να αγοράσουν την ΑΚΤΩΡ χωρίς due diligence.

Οι ανακοινώσεις της Πειραιώς

-Αμέσως μετά το κλείσιμο της σημερινής χρηματιστηριακής συνεδρίασης, η Τράπεζα Πειραιώς πραγματοποιεί τηλεδιάσκεψη, με αναλυτές και διαχειριστές κεφαλαίων. Οι σχετικές προσκλήσεις δεν αναφέρουν το θέμα, αλλά οι πληροφορίες είναι ότι η τράπεζα θα δώσει το «guidance» για τα μεγέθη του 2023.

Παγκόσμιες επιδόσεις για το ΧΑ - Το βλέμμα σε ΕΚΤ και Fed

-Εντυπωσιακό το +9,2% από την αρχή του έτους για το Χρηματιστήριο της Αθήνας, με αρκετές μετοχές του FTSE-25 να καταγράφουν ακόμη μεγαλύτερες αποδόσεις. Η ελληνική κεφαλαιαγορά συγκαταλέγεται μέχρι στιγμής στη λίστα των διεθνών αγορών με τις καλύτερες φετινές επιδόσεις. O CAC-40 στο Παρίσι είναι στο +9,63%, ο IBEX-35 στη Μαδρίτη στο +10,1% και ο ΡΧ στην Πράγα στο +10,76%. Εκτός Ευρώπης ο EGX-30 στο Κάιρο βρίσκεται στο 15% και ο KOSPI στη Σεούλ στο 11%, ενώ στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού μόνον ο Nasdaq καταγράφει ετήσια κέρδη 11%. Η αντίδραση των αγορών αποδίδεται στο γεγονός ότι, για πρώτη φορά, οι «ιέρακες» των αγορών έχουν ξεμείνει από επιχειρήματα. Ο πληθωρισμός πέφτει, χωρίς ύφεση, χωρίς μείωση της απασχόλησης, χωρίς να επιβεβαιώνονται οι δραματικές προβλέψεις για μια Ευρώπη που θα είχε παγώσει -κυριολεκτικά και οικονομικά - και μια Αμερική που θα έστελνε χιλιάδες στην φτώχεια και την ανεργία. Το σύνθημα έδωσε η Goldman Sachs «Ξεχάστε την ύφεση στην Ευρώπη». Αυτή την εβδομάδα μιλούν οι κεντρικοί τραπεζίτες στη Φρανκφούρτη και στη Νέα Υόρκη. Μια μετρημένη αύξηση επιτοκίων με την υπόσχεση ότι κάπου εδώ βρίσκεται το τέρμα, είναι το σενάριο στο οποίο πιστεύουν τώρα οι αγορές.

Oι ξένες επενδύσεις φέρνουν νέους συμβούλους

-Τώρα που η Ελλάδα προσελκύει ξένες επενδύσεις, από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγορά είναι η στελέχωση των νέων εταιρειών. Μια από τις κορυφαίες αμερικανικές εταιρείες αναζήτησης στελεχών αποφάσισε να εγκατασταθεί στην Ελλάδα. Ο λόγος για την N2Growth που έχει εξειδίκευση στην επιλογή στελεχών CSuite, (chief operating officer, chief economic κ.λπ). Συνεργάζεται με τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως, παρέχοντας υπηρεσίες executive search και board assessment, με διαφάνεια, σύγχρονα εργαλεία, αποτελεσματικές διαδικασίες και ένα ευρύ δίκτυο συνεργατών.

Δαυίδ εναντίον Γολιάθ: Ο 3ος πλουσιότερος άνθρωπος κατηγορούμενος για απάτη

-Ένα τεραστίων διαστάσεων επιχειρηματικό θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες. Στο επίκεντρό του είναι ο Γκαουτάμ Αντάνι, τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, καθώς ένα σχετικά άγνωστο fund, το Hindenburg Research, σόρταρε τις μετοχές εταιρειών του Ινδού δισεκατομμυριούχου, δημοσιεύοντας παράλληλα report στο οποίο κατηγορεί τον Αντάνι για χειραγώγηση μετοχών και λογιστικές απάτες επί πολλές δεκαετίες, μιλώντας για τη μεγαλύτερη επιχειρηματική απάτη στην ιστορία των επιχειρήσεων. Ο όμιλος αντέκρουσε τις κατηγορίες, όμως οι εταιρείες του έχασαν συνολικά κεφαλαιοποίηση 50 δισ. σε μια ημέρα (!), την περασμένη Παρασκευή. Εντυπωσιακό είναι πως o γνωστός δισεκατομμυριούχος επενδυτής Μπιλ Άκμαν στήριξε τη Hindenburg, τονίζοντας ότι το report της είναι αξιόπιστο και εξαιρετικά ερευνητικό. Πίσω από τη Hindenburg είναι ένας άγνωστος, ακόμη για τον μικρόκοσμο της Wall Street, ο Νάθαν Άντερσον, ο οποίος εργάστηκε στη FactSet Research, έχοντας προηγουμένως σπουδάσει στο Ισραήλ… Τα μεγέθη και το στοίχημα είναι τεράστια, υπάρχει όμως και μία ομοιότητα με τα δικά μας: ο Γκάμπριελ Γκρέγκο του QCM, που αποκάλυψε την απάτη της Folli Follie, έχει επίσης σοβαρό background από το Ισραήλ.