Ευρώπη

Nord Stream 2: Μορατόριουμ διαπραγματεύσεων προτείνει ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν

  • newsroom


Τι δήλωσε ο επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου πριν από την παρέμβαση που θα κάνει μέσω τηλεδιάσκεψης ο Τζο Μπάιντεν στη Διάσκεψη Ασφάλειας του Μονάχου

Ένα μορατόριουμ διαπραγματεύσεων για την κατασκευή του Nord Stream 2 πρότεινε ο επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου (Bundestag) στη Γερμανία, Νόρμπερτ Ρέτγκεν.

«Ένα τέτοιο διάλειμμα των κατασκευαστικών εργασιών θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την επίτευξη διεθνούς συμφωνίας για τη λειτουργία του», δήλωσε ο Ρέτγκεν στις εφημερίδες «Rheinische Post» και «General-Anzeiger» της Βόννης.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν πριν από την παρέμβαση που πρόκειται να κάνει μέσω τηλεδιάσκεψης ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στη Διάσκεψη Ασφάλειας του Μονάχου, αύριο Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου.

Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που ο Αμερικανός πρόεδρος θα απευθυνθεί απευθείας σε ευρωπαϊκό ακροατήριο από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του, στις 20 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τον πολιτικό του CDU, «ο αγωγός Nord Stream 2 είναι ένα σημαντικό βάρος στη σχέση με τις ΗΠΑ, αλλά και εντός της Ευρώπης. Πολλοί βλέπουν το έργο ως σχέδιο (επίδειξης) πολιτικής ισχύος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο στόχος του μορατόριουμ διαπραγματεύσεων συνίσταται στο να επιτραπεί στη Ρωσία να κατασκευάσει τον αγωγό, αλλά η ίδια να δεσμευτεί νομικά διεθνώς να μην χρησιμοποιήσει τον αγωγό ως γεωπολιτικό όπλο εναντίον των εταίρων μας στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη», τόνισε ο Ρέτγκεν. Εκτός από τις ΗΠΑ, αρκετές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης αντιτίθενται επίσης στο έργο αυτό.

Οι ΗΠΑ αντιμάχονται τον αγωγό επειδή θέλουν να αποτρέψουν την υπερβολική εξάρτηση της Ευρώπης από τον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό. Οι υποστηρικτές του αγωγού φυσικού αερίου, από την άλλη πλευρά, κατηγορούν εδώ και καιρό τους Αμερικανούς ότι θέλουν απλώς να πουλήσουν το υγροποιημένο αέριο τους στην Ευρώπη.

Διαβάστε ακόμη

Η «ναυμαχία» της Αδριατικής και τα… απόνερα της Κρήτης

Το «Ρομίλντα» της Cosmote, το κρητικό lobby του ΟΦΗ και το ραγισμένο γυαλί του κ. Τσούρντα

Επιστρεπτέα προκαταβολή 6: «Στο κόλπο» και οι νεοσύστατες επιχειρήσεις χωρίς τζίρο

 

Απόρρητο Απόρρητο