Ευρώπη

Νορβηγία: Μπλοκάρει την πώληση θυγατρικής της Rolls Royce σε ρωσικό όμιλο

  • newsroom


Η υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Ασφάλειας της χώρας δήλωσε ότι είναι απόλυτη ανάγκη να εμποδιστεί η πώληση σε μια εταιρεία που ελέγχεται από μια χώρα, με την οποία η Νορβηγία δεν συνεργάζεται στον τομέα της ασφάλειας

Η Νορβηγία ανακοίνωσε σήμερα (23/3/2021) ότι θα μπλοκάρει σχέδιο πώλησης από τη Rolls Royce μιας νορβηγικής εταιρείας που παράγει κινητήρες πλοίων σε ρωσικό όμιλο, επειδή η Ρωσία ενδέχεται να πάρει τα χέρια της ευαίσθητες τεχνολογίες.

Η σκανδιναβική χώρα, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, είχε ζητήσει πριν από δύο εβδομάδες την προσωρινή αναστολή της εκχώρησης της Bergen Engines από τον βρετανικό κατασκευαστή κινητήρων, για να έχει τον χρόνο να εξετάσει τον αντίκτυπο της ενέργειας αυτής στην εθνική της ασφάλεια.

«Διαθέτουμε αρκετές πληροφορίες για να συμπεράνουμε ότι είναι απόλυτη ανάγκη να εμποδίσουμε την πώληση της επιχείρησης σε μια εταιρεία που ελέγχεται από μια χώρα, με την οποία δεν έχουμε συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας», δήλωσε σήμερα η υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Ασφάλειας Μόνικα Μάλαντ.

«Τεχνολογία σημαντική για τη Ρωσία»

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, η Bergen Engines, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Rolls Royce από το 1999, προμηθεύει και συντηρεί κινητήρες για πολεμικά πλοία αρκετών ναυτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένου του νορβηγικού κατασκοπευτικού πλοίου «Marjata». Ο όμιλος πραγματοποίησε το 2019 κύκλο εργασιών 279 εκατ. ευρώ με 950 εργαζόμενους.

Σε σχετική ανακοίνωση, η νορβηγική κυβέρνηση εξηγεί ότι «η τεχνολογία που διαθέτει η Bergen Engines και οι κινητήρες που κατασκευάζει θα πρέπει να έχουν μεγάλη στρατιωτική σημασία για τη Ρωσία» και τονίζει: «Αυτό θα μπορούσε να ενισχύσει τις στρατιωτικές ικανότητες της Ρωσίας κατά τρόπο που θα ήταν σαφώς αντίθετος στα συμφέροντα της πολιτικής ασφάλειας της Νορβηγίας και συμμάχων της».

Το μπλοκάρισμα αυτό μπορεί να εξελιχθεί άσχημα στη Μόσχα. Στις 9 Μαρτίου, μετά την ανακοίνωση της αναστολής της συναλλαγής αυτής, η πρεσβεία της Ρωσίας στο ‘Οσλο κατήγγειλε τις «αντιρωσικές συνέπειες» της απόφασης.

Ο υποψήφιος αγοραστής

Ο υποψήφιος αγοραστής, η ιδιωτική εταιρία TMH που έχει την έδρα της στη Ρωσία, δήλωσε πολύ απογοητευμένη, διαβεβαιώνοντας ότι θα ήταν έτοιμη για λύσεις που θα εγγυόνταν τις τρέχουσες ναυτικές συμβάσεις και τον έλεγχο των εξαγωγών. «Θα εξετάσουμε τώρα όλες τις εμπορικές, οικονομικές και νομικές επιπτώσεις της απόφασης της νορβηγικής κυβέρνησης», δήλωσε η εταιρεία σε ανακοίνωση προς το Γαλλικό Πρακτορείο.

Με ειδικότητα στη μηχανική μεταφορών και ως σημαντικός προμηθευτής σιδηροδρομικού τροχαίου υλικού, η TMH απασχολεί περίπου 100.000 υπαλλήλους σε 25 εγκαταστάσεις σε όλο τον κόσμο.

Η πώληση ύψους 150 εκατ. ευρώ θα αποτελούσε μέρος του μεγάλου προγράμματος εκχωρήσεων μετοχών (2 δισ. στερλίνες) που ανακοινώθηκε το περασμένο καλοκαίρι από τη Rolls Royce για να σταθεροποιήσει τα οικονομικά της έως τις αρχές του 2022. Ο βρετανικός όμιλος δήλωσε σήμερα ότι διατηρεί αυτόν τον στόχο.

«Η σημερινή ανακοίνωση θα προκαλέσει μεγάλη αβεβαιότητα στους κόλπους της Bergen Engines», αναφέρεται ωστόσο σε ανακοίνωση. «Θα ζητήσουμε τη βοήθεια της νορβηγικής κυβέρνησης για να βρούμε γρηγορά μια άλλη επιλογή».

Η Νορβηγία, που μοιράζεται σύνορά της με τη Ρωσία στον απώτατο Βορρά, διατηρεί με τη γειτονική της χώρα παραδοσιακά εγκάρδιες σχέσεις, που όμως επιδεινώθηκαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Κριμαία το 2014.

Διαβάστε ακόμη

Στη δίνη της τουρκικής κρίσης: Ποιες ελληνικές επιχειρήσεις έχουν παρουσία στην Τουρκία

ΑΑΔΕ: Σήμερα οι πληρωμές αποζημιώσεων για τα ενοίκια Ιανουαρίου

Στα άκρα η κόντρα για τη Μαλαματίνα – Όλο το σχέδιο εξυγίανσης

Απόρρητο Απόρρητο