«Ο Μπόρις Τζόνσον παρέθεσε χθες στο Κοινοβούλιο ένα πακέτο αναληθειών και ψευδών υποσχέσεων», γράφει ο γνωστός αρθρογράφος Χιούγκο Ντίξον στην ιστοσελίδα infacts.org., η οποία τάσσεται υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Ωστόσο, ορισμένοι πρώην βουλευτές του Συντηρητικών», προσθέτει το άρθρο, «σκοπεύουν να υποστηρίξουν αυτή την τρομακτική συμφωνία διαζυγίου. Πρέπει να το ξανασκεφτούν.

Οι 3 ανακρίβειες

Ο πρωθυπουργός είτε εσκεμμένα παραπλάνησε τους βουλευτές χθες – είτε δεν καταλαβαίνει καν τη συμφωνία που μόλις συνήψε με την ΕΕ.

1. Είπε ότι δεν υπάρχουν «δασμοί για τα αγαθά … μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας». Αυτό είναι παραπλανητικό. Είναι αλήθεια ότι το άρθρο 5 του νέου πρωτοκόλλου για τη Βόρεια Ιρλανδία (Β.Ι.) αναφέρει ότι τα αγαθά δεν θα αντιμετωπίσουν δασμολόγιο – αλλά προσθέτει αποφασιστικά, εκτός αν «υπάρχει κίνδυνος» να εισέλθουν στην ΕΕ. Επιπλέον, τα κριτήρια για τον προσδιορισμό του κατά πόσον τα εμπορεύματα κινδυνεύουν να καταλήξουν στην ΕΕ θα αποφασιστεί μετά το Brexit από μια κοινή επιτροπή του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι η ΕΕ θα ασκήσει βέτο στους κανόνες και θα μπορούσε να έχει χαμηλή ανοχή για τον κίνδυνο, με αποτέλεσμα να καταβάλλονται δασμοί σε πολλές περιπτώσεις. (Βλέπε παράγραφο 2).

2. Ο Τζόνσον είπε ότι οι ρυθμίσεις για τη Βόρεια Ιρλανδία θα είναι “προσωρινές”. Νέα ανακρίβεια. Πράγματι, έχει προσθέσει το κείμενο στην αρχική συμφωνία της Τερέζα Μέι, που μίλησε για τη ρύθμιση η οποία εφαρμόζεται μόνο “προσωρινά” (άρθρο 1.4, σελ. 306). Οι ρυθμίσεις μπορούν να τερματιστούν μόνο εάν μια απλή πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης στη Βόρεια Ιρλανδία ψηφίζει εναντίον τους. (βλέπε άρθρο 18 του νέου πρωτοκόλλου). Αλλά η πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο είναι μικρή, αφού το DUP, το οποίο είναι αντίθετο στη συμφωνία, δεν έχει πλειοψηφία στη Συνέλευση, ακόμα και όταν συμμαχεί με άλλα κόμματα της Ένωσης.

3. Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι οι ρυθμίσεις για τη Βόρεια Ιρλανδία θα “αντικατασταθούν” εάν υπάρξει Συμφωνία Ελευθέρων Συναλλαγών (ΣΕΣ) μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ. Και πάλι, αυτό δεν είναι αλήθεια. Το νέο πρωτόκολλο αφαιρεί ένα απόσπασμα από την αρχική συμφωνία της Μέι, σύμφωνα με την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ θα καταβάλουν “τις καλύτερες δυνατές προσπάθειες για τη σύναψη, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020, μιας συμφωνίας που θα αντικαταστήσει το παρόν πρωτόκολλο”. (Άρθρο 2 παράγραφος 1, σελίδα 307).

Ο Τζόνσον διατύπωσε τις ίδιες τρεις παραπλανητικές δηλώσεις όταν ερωτήθηκε από τον πολιτικό συντάκτη του BBC την Παρασκευή – και δεν ρωτήθηκε επ’ αυτού.

Οι 2 ψευδείς υποσχέσεις

Ο πρωθυπουργός έχει τη συνήθεια να δίνει υποσχέσεις που δεν τηρεί. Για παράδειγμα, λέγοντας ότι θα προτιμούσε να είναι «νεκρός σε χαντάκι» και όχι να ζητήσει από την ΕΕ να καθυστερήσει το Brexit, μια υπόσχεση που παραβίασε χθες.

Ή, σκεφτείτε την προδοσία του DUP. Είχε πει παλαιότερα ότι “καμία βρετανική κυβέρνηση των Συντηρητικών δεν μπορούσε ή δεν έπρεπε να υπογράψει ρυθμιστικούς και ειδικότερα τελωνειακούς ελέγχους μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας”. Και όμως η τωρινή συμφωνία διαζυγίου, κάνει ακριβώς αυτό.

1. Έδωσε «απόλυτη διαβεβαίωση» ότι θα διαπραγματευτεί μια Συμφωνία Εμπορικών Συναλλαγών με μηδενικές δασμολογικές ποσοστώσεις με την ΕΕ. Πώς θα μπορούσε ενδεχομένως να δώσει μια τέτοια εγγύηση; Οι εμπορικές συμφωνίες απαιτούν τελικά τη συμφωνία και των δύο μερών – και η ΕΕ καθιστά ήδη σαφές ότι για να μας δώσει μια συμφωνία μηδενικών δασμών, θα πρέπει να συμφωνήσουμε να μην ασκήσουμε αθέμιτο ανταγωνισμό με ρυθμίσεις για θέματα όπως τα δικαιώματα των εργαζομένων, τα περιβαλλοντικά πρότυπα κλπ.

2. Αυτό μας φέρνει στη δεύτερη δέσμευση του πρωθυπουργού – ότι τα δικαιώματα των εργαζομένων “δεν θα είναι ποτέ κατώτερα” από τα αντίστοιχα της ΕΕ, καθώς και τα “πολύ υψηλά” περιβαλλοντικά πρότυπα. Πώς μπορεί κανείς να το πιστέψει αυτό όταν έχει αφαιρέσει μια νομικά δεσμευτική αναφορά για αυτό ακριβώς από την προηγούμενη συμφωνία διαζυγίου; (Άρθρο 6 και παραρτήματα 2 και 4).