Την αντίθεσή του στην πιθανότητα ένταξης της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δηλώνοντας ότι «δεν πρέπει να δίνονται ψευδείς υποσχέσεις στον ουκρανικό λαό».

Ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν έκανε λόγο για «βιαστική ένταξη» και επικαλέστηκε τη διάχυτη διαφθορά που επικρατεί στη χώρα για να αιτιολογήσει την άρνησή του.

«Όποιος είχε οποιαδήποτε σχέση με την Ουκρανία γνωρίζει ότι αυτή είναι μια χώρα διεφθαρμένη σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας», δήλωσε ο Γιούνκερ σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Augsburger Allgemeine.

«Παρά τις προσπάθειες, η χώρα δεν είναι έτοιμη για ένταξη (σ.σ. στην ΕΕ), χρειάζεται μαζικές διαδικασίες μεταρρύθμισης στο εσωτερικό της χώρας», τόνισε ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν. Συμπλήρωσε ότι η ΕΕ είχε κακές εμπειρίες με ορισμένα από «τα αποκαλούμενα νέα μέλη» όσον αφορά ζητήματα κράτους δικαίου. Αυτό, κατά τον Γιούνκερ, δεν πρέπει να επαναληφθεί.

«Δεν πρέπει να δίνονται ψευδείς υποσχέσεις στον ουκρανικό λαό, ο οποίος υποφέρει μέχρι τον λαιμό», υποστήριξε.

Ωστόσο ανέφερε ότι πρέπει να διατηρηθεί μια «ευρωπαϊκή προοπτική» για τη Μολδαβία και την Ουκρανία.

Πρέπει να είναι εφικτό για αυτές τις χώρες «να συμμετέχουν σε τμήματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

Σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε χθες στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ έκρινε πως η Ουκρανία θα μπορούσε να ενταχθεί στην ΕΕ έως το 2030. «Η Ουκρανία μπορεί να είναι μέλος της ΕΕ το 2030, εάν οι δύο πλευρές κάνουν ό,τι τους αναλογεί», δήλωσε ο Μισέλ

Διαβάστε ακόμη 

ESET: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι πριν συνομιλήσουν με το ChatGPT

ABN Amro: Τι συμβαίνει στις αγορές ομολόγων και γιατί δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία (γραφήματα)

Forbes: Αυτοί είναι οι Έλληνες που μπήκαν στη λίστα (γραφήματα + pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ