Του Στέλιου Μορφίδη 

Οι 27 ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ – πλην της Βρετανίας- υπέγραψαν σε μία λαμπρή τελετή στην ιταλική πρωτεύουσα τη νέα διακήρυξη της Ρώμης επιβεβαιώνοντας ότι «η Ευρώπη είναι το κοινό μας μέλλον» παρά μία σειρά από κρίσεις που έχουν αποδυναμώσει την προσπάθεια να παραμείνει ενωμένη η γηραιά ήπειρος με αποκορύφωμα την απόφαση της Βρετανίας να εξέλθει της ΕΕ.

Η διακήρυξη υπογραμμίζει τη δέσμευση «σε μία μοναδική Ένωση με κοινούς θεσμούς και ισχυρές αξίες, μία κοινότητα σε ειρήνη, ελευθερία, δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα και την εφαρμογή του νόμου». Ωστόσο οι ηγέτες αναγνωρίζουν πως «αντιμετωπίζουν προκλήσεις χωρίς προηγούμενο, τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και εντός της Ευρώπης» συμπεριλαμβανομένων «περιφερειακών συγκρούσεων, τρομοκρατίας, αυξανόμενες πιέσεις του μεταναστευτικού ρεύματος, προστατευτισμού και κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων».

Με τη διακήρυξη επίσης προωθείται και επισήμως το σχέδιο για την Ευρώπη των πολλαπλών ταχυτήτων. «Θα κάνουμε την ΕΕ ακόμα πιο ισχυρή και ανθεκτική, δια μέσω της μεγαλύτερης αλληλεγγύης μεταξύ μας και του σεβασμού των κοινών κανόνων. Η ενότητα είναι απαραίτητη αλλά και επιλογή μας. Σε διαφορετική περίπτωση, θα μέναμε στο περιθώριο των παγκόσμιων δυναμικών που αναπτύσσονται. Ενώνοντας δυνάμεις είναι ο καλύτερος τρόπος για να τις επηρεάσουμε, και να υπεραμυνθούμε των κοινών συμφερόντων και αξιών. Θα δρούμε από κοινού, με διαφορετικό ρυθμό και ένταση όπου είναι αναγκαίο, ενώ θα κινούμαστε στην ίδια κατεύθυνση, όπως κάναμε στο παρελθόν, στο πλαίσιο των Συνθηκών και διατηρώντας ανοικτή την πόρτα γι αυτούς που θα θέλουν να ενταχθούν αργότερα. Η Ένωση μας είναι αδιαίρετη». 

Η τελετή έλαβε μέρος στην ίδια αίθουσα στο Καπιτώλιο όπου 60 χρόνια πριν είχε υπογραφεί και η διακήρυξη της Ρώμης με την οποία τέθηκαν από τους ηγέτες έξι ευρωπαϊκών χωρών τα θεμέλια για την ΕΟΚ και την ΕΕ, όπως αυτή εξελίχθηκε.

synodos

Λίγα λεπτά μετά την υπογραφή που έβαλε πρώτος ο Αυστριακός Καγκελάριος Κρίστιαν Κερν σήκωσε τη γροθιά του σε μία ένδειξη θριάμβου. Κάθε ηγέτης υπό χειροκροτήματα έβαλαν τις υπογραφές τους.

Ωστόσο οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη είναι μεγάλες (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ)

Διαβάστε το κείμενο της διακήρυξης

Τουσκ: «Η Ευρώπη πρέπει να είναι ενωμένη ή δεν θα υπάρχει καθόλου»

Νωρίτερα στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είχε καλέσει τους 27 να “αποδείξουν” ότι είναι οι «ηγέτες της Ευρώπης». Όπως είπε «η Ευρώπη πρέπει να είναι ενωμένη ή δεν θα υπάρχει καθόλου» και αναφέρθηκε στις αξίες της Ευρώπης, όπως είναι η ελευθερία, η αξιοπρέπεια, η δημοκρατία και η ανεξαρτησία. «Περισσότερα από τα μισά χρόνια της ζωής μου έζησα πίσω από το σιδηρούν παραπέτασμα και απαγορευόταν ακόμα και να ονειρευτείς αυτές τις αξίες», υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέφερε, επίσης, ότι δε «φτάνει να διαμαρτυρόμαστε κατά των πολλών ταχυτήτων», τονίζοντας τη σημασία του σεβασμού των «κοινών κανόνων», όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ελευθερία του λόγου και το κράτος δικαίου. Αυτά είναι τα πραγματικά θεμέλια της Ευρώπης».

Τζεντιλόνι: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιλέγει την επανεκκίνηση»

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιλέγει την επανεκκίνηση», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Πάολο Τζεντιλόνι, κατά την παρέμβασή του στην πανηγυρική Σύνοδο. «Η Ένωση, λοιπόν, επιλέγει την επανεκκίνηση, μέσα σε έναν ορίζοντα δέκα ετών, με στόχο να ξαναδώσουμε το αίσθημα εμπιστοσύνης στους πολίτες», πρόσθεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός. Ως προτεραιότητες, παράλληλα, αναφέρθηκε στην καταπολέμηση της φτώχειας, στην κοινή μεταναστευτική πολιτική και σε κοινές πολιτικές άμυνας και ασφάλειας. «Πρέπει να βρούμε το θάρρος για να προχωρήσουμε σε ενισχυμένες συνεργασίες, εφόσον είναι αναγκαίες», είπε επίσης ο κ. Τζεντιλόνι, τονίζοντας ότι η Γηραιά Ήπειρος πρέπει να βασισθεί και να υπογραμμίσει τις κοινές της αξίες. Με αναφορά στην υπογραφή της σημερινής Διακήρυξης, τέλος, ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός δήλωσε πως «όλοι έκαναν μια υποχώρηση, στο όνομα του κοινού συμφέροντος, για να μπορέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει μια νέα αρχή».

Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: «Πρέπει να είμαστε περήφανοι για την Ευρώπη»

«Πρέπει να είμαστε περήφανοι για την Ευρώπη», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας πριν την έναρξη της τελετής για την υπογραφή της Διακήρυξης της Ρώμης. Ο κ. Γιούνκερ αναφέρθηκε εκτενώς στα μεγάλα επιτεύγματα της Ευρώπης, τα οποία όμως συχνά οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι τα «ξεχνούν» αλλά στην Αφρική και την Ασία υπάρχει «αυξανόμενη αποδοχή».

«Πετύχαμε διαρκή ειρήνη, καταφέραμε να κάνουμε πραγματικότητα το ενιαίο νόμισμα, κάτι που κανένας δεν θεωρούσε πιθανό και τη μεγαλύτερη ενιαία αγορά», υπογράμμισε. «Μόνο αν μείνουμε ενωμένοι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και να παραδώσουμε στις μέλλουσες γενιές μια Ευρώπη πιο ευημερούσα, πιο κοινωνική και πιο ασφαλή», τόνισε ο Λουξεμβούργιος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προσθέτοντας ότι «σήμερα ανανεώνουμε τους όρκους μας και επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας σε μια αδιαίρετη Ευρώπη». Νωρίτερα ο κ. Γιούνκερ είχε δηλώσει πως η σημερινή γιορτή είναι μία «θλιβερή στιγμή» καθώς απ’ αυτή απουσιάζει η Βρετανία. 

Αλ. Τσίπρας: «Δεν είναι η Ευρώπη που ονειρευόμαστε, αλλά αγωνιζόμαστε για να την αλλάξουμε»

Μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας σε δηλώσεις του τόνισε την ανάγκη «να υπερασπιζόμαστε καθημερινά τις κατακτήσεις των λαών της Ευρώπης. Δεν είναι η Ευρώπη που ονειρευόμαστε και θέλουμε, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει να αγωνιζόμαστε εντός της για να την αλλάξουμε». Συνδέοντας τη σημερινή τελετή και την υπογραφή της διακήρυξης της Ρώμης με τα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και κυρίως τις πιέσεις στα εργασιακά ο κ. Τσίπρας δήλωσε: «έθεσα το κρίσιμο ερώτημα αν ισχύει το κοινωνικό κεκτημένο για όλες τις χώρες της Ευρώπης. Πήρα καταφατική απάντηση αλλά μένει να αποδειχθεί στην πράξη».

tsipras rome

merkel rome

hollande rome