search icon

Ευρώπη

Όλαφ Σολτς: Αδιανόητη η εταιρική σχέση με τη Ρωσία στο άμεσο μέλλον

«Θα κάνουμε το παν για να διατηρήσουμε μια διεθνή τάξη βασισμένη στον νόμο και όχι στη βία», είπε μετξύ άλλων ο Καγκελάριος της Γερμανίας μιλώντας στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο

Στη δήλωση ότι η Ευρώπη στέκεται ενωμένη στο πλευρό του ουκρανικού λαού» προχώρησε σήμερα ο Όλαφ Σολτς, χαρακτηρίζοντας αδιανόητη κάθε πιθανότητα εταιρικής σχέσης με την «επιθετική ιμπεριαλιστική Ρωσία του Πούτιν» στο άμεσο μέλλον.

Το ίδιο δήλωσε και για το ενδεχόμενο απόσυρσης από την Ιδρυτική Πράξη ΝΑΤΟ – Ρωσίας, ενώ παραδέχθηκε ότι «βρισκόμαστε πάρα πολύ μακριά» από τις διαπραγματεύσεις Κιέβου – Μόσχας, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Θα κάνουμε το παν για να διατηρήσουμε μια διεθνή τάξη βασισμένη στον νόμο και όχι στη βία […], αλλά η Ουκρανία και μόνο η Ουκρανία αποφασίζει τι είναι σωστό για την ίδια σε ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία. Τίποτα για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία», δήλωσε ο Καγκελάριος της Γερμανίας, μιλώντας στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, στην καθιερωμένη ενημέρωση ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της επόμενης εβδομάδας.

Ο Όλαφ Σολτς αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, κάνοντας λόγο για «εγχείρημα για πολλές γενιές», όπως ήταν ξεκάθαρο από την κατάσταση στο Ιρπίν, το οποίο επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάσταση θυμίζει εικόνες από τις γερμανικές πόλεις μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Και όπως η κατεστραμμένη από τον πόλεμο Ευρώπη τότε, η Ουκρανία χρειάζεται σήμερα ένα Σχέδιο Μάρσαλ για την ανοικοδόμησή της», επισήμανε και υπενθύμισε ότι η Γερμανία βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή όταν πρόκειται για παροχή βοήθειας και αλληλεγγύη.

«Η ΕΕ έχει κινητοποιήσει δισεκατομμύρια ευρώ σε βοήθεια. Αλλά θα χρειαστούμε πολλά περισσότερα για την ανοικοδόμηση -και μάλιστα για τα επόμενα χρόνια- και αυτό είναι εφικτό μόνο ενώνοντας δυνάμεις», πρόσθεσε και εξέφρασε τη βούληση, στο πλαίσιο της γερμανικής Προεδρίας στην G7, να συγκαλέσει διεθνή διάσκεψη εμπειρογνωμόνων με θέμα τις ενδεδειγμένες επενδύσεις για την Ουκρανία, οι οποίες θα τη βοηθήσουν στην ευρωπαϊκή της πορεία.

Σχετικά με την απειλή επισιτιστικής κρίσης, ο Όλαφ Σολτς ζήτησε να δοθούν λύσεις για τα ουκρανικά σιτηρά που παραμένουν μπλοκαρισμένα «ενώ τα έχει επειγόντως ανάγκη ο κόσμος» και παρέπεμψε στην εκτίμηση του ΟΗΕ για «τον χειρότερο λιμό των τελευταίων δεκαετιών». Μάλιστα, προειδοποίησε και για τον κίνδυνο η Ρωσία και η Κίνα να εκμεταλλευτούν την κατάσταση, εάν δεν υπάρξει αλληλεγγύη για τις πληττόμενες χώρες και τόνισε την ανάγκη να προέλθει από τις Συνόδους Κορυφής της Ομάδας των Επτά, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ το μήνυμα ότι «οι δημοκρατίες του κόσμου στέκουν ενωμένες στον αγώνα κατά της πείνας».

«Και ο στόχος είναι 27 φορές “ναι” στο καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη» για την Ουκρανία και την Μολδαβία, είπε χαρακτηριστικά ο Όλαφ Σολτς, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η ΕΕ «θα πρέπει επιτέλους να τηρήσει τις υποσχέσεις της και έναντι των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων». Ωστόσο,  διευκρίνισε ότι αυτό απαιτεί μεταρρυθμίσεις στην ίδια την ΕΕ, για λιγότερη ομοφωνία και περισσότερες αποφάσεις με ειδική πλειοψηφία, π.χ. στην εξωτερική πολιτική, αλλά σε κάθε περίπτωση, η ένταξη μιας χώρας προϋποθέτει ότι πληρούνται τα «κριτήρια της Κοπεγχάγης», με ιδιαίτερη έμφαση στο κράτος Δικαίου, το σύστημα Δικαιοσύνης και την προστασία των μειονοτήτων.

Διαβάστε ακόμη

Τζερόμ Πάουελ: Η Fed θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια – Η οικονομία αντέχει

Κομισιόν: Ζητά μείωση 50% στα φυτοφάρμακα μέχρι το 2030

Πούτιν: Υπέγραψε διάταγμα για την αποπληρωμή ευρωομολόγων σε ρούβλι

 

Exit mobile version