Στην πιο ξεκάθαρη παραδοχή του μέχρι σήμερα ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας (Fed) των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ αναγνώρισε ότι οι απότομες αυξήσεις επιτοκίων θα μπορούσαν να οδηγήσουν την αμερικανική οικονομία σε ύφεση, ενώ χαρακτήρισε «πρόκληση» την ομαλή επαναφορά.

«Ο άλλος κίνδυνος, ωστόσο, είναι ότι δεν θα καταφέρουμε να αποκαταστήσουμε τη σταθερότητα των τιμών και θα επιτρέψουμε στον  υψηλό πληθωρισμό να εδραιωθεί στην οικονομία», είπε ο Πάουελ και πρόσθεσε «Δεν μπορούμε να αποτύχουμε σε αυτό το έργο. Πρέπει να επιστρέψουμε στο 2% του πληθωρισμού».

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στην Επιτροπή Τραπεζών της Γερουσίας ο Πάουελ δήλωσε ότι «Αναμένουμε ότι οι συνεχιζόμενες αυξήσεις επιτοκίων θα είναι αποδειχθούν κατάλληλες. Η άνοδος του πληθωρισμού προφανώς μας αιφνιδίασε τον περασμένο χρόνο και ενδέχεται να επιφυλάσσονται περαιτέρω εκπλήξεις. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να είμαστε ευέλικτοι στην αντίδρασή μας στα εισερχόμενα στοιχεία και στις εξελισσόμενες προοπτικές».

Ο Πάουελ επανέλαβε σε μεγάλο βαθμό τις δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου την περασμένη εβδομάδα, μετά από την απόφαση Fed να αυξήσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού τους κατά 75 μονάδες βάσης -τη μεγαλύτερη αύξηση από το 1994- σε ένα εύρος από 1,5% έως 1,75%.

Όπως σημειώνει το Bloomberg ενώ ο Πάουελ είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι είναι πιθανή μια νέα αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης ή και μεγαλύτερη στις 50 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση στα τέλη Ιουλίου, στη σημερινή του παρουσία ενώπιον της Γερουσίας δεν έκανε καμία αναφορά στο μέγεθος των μελλοντικών αυξήσεων των επιτοκίων.

«Κατανοούμε τη δυσκολία που προκαλεί ο υψηλός πληθωρισμός», δήλωσε ο Πάουελ την Τετάρτη. «Είμαστε σθεναρά αφοσιωμένοι στη μείωση του πληθωρισμού και κινούμαστε γρήγορα για να το πετύχουμε».

Σύμφωνα με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης επιτοκίων που επικαλείται το Bloomberg οι επενδυτές προεξοφλούν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια στο υψηλότερο επίπεδο μέχρι το επίπεδο του 3,6% στα μέσα του 2023.

«Η αμερικανική οικονομία είναι πολύ ισχυρή και σε καλή θέση για να χειριστεί αυστηρότερη νομισματική πολιτική», είπε ο Πάουελ στην επιτροπή της Γερουσίας, ενώ χαρακτήρισε την αγορά εργασίας «εξαιρετικά σφιχτή».

«Η σύσφιξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών που είδαμε τους τελευταίους μήνες θα πρέπει να συνεχίσει να μετριάζει την ανάπτυξη και να συμβάλει στην καλύτερη ισορροπία της ζήτησης με την προσφορά», είπε ο Πάουελ.

Διαβάστε ακόμη:

Στο υψηλό ημέρας το Χρηματιστήριο – «Κράτησε» τις 830 μονάδες, ποιες μετοχές αντιστάθηκαν στις έξωθεν πιέσεις

«Καρούζος Gate»: Χωρίς «μνηστήρα» το οικόπεδο στο κέντρο της Γλυφάδας (pics)

Vkusno & tochka: «Τρελός» τζίρος για τα νέα McDonald’s της Ρωσίας – Πόσα μπέργκερ πούλησαν στα εγκαίνια (pics)