Τη δραστική μείωση στη χρήση φυτοφαρμάκων και χημικών λιπασμάτων πρότεινε απόψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με σκοπό την προστασία της βιοποικιλότητας στην Ευρώπη, την προστασία της δημόσιας υγείας και τη δημιουργία βιώσιμων συστημάτων τροφίμων σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία ώστε να διασφαλιστεί η διαρκής επισιτιστική ασφάλεια.

Το εκτελεστικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρουσίασε τις προτάσεις της για μείωση κατά 50% της χρήσης χημικών φυτοφαρμάκων και των πιο επικίνδυνων φυτοφαρμάκων έως το 2030 και πλέον τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να θέσουν τους δικούς τους στόχους μείωσης της χρήσης αυτών των προϊόντων εντός σαφώς καθορισμένων παραμέτρων καθώς και στρατηγικές για να διασφαλιστεί ότι ο στόχος σε όλη την ΕΕ επιτυγχάνεται συλλογικά.

Παρόλο που στις Βρυξέλλες αρκετοί αξιωματούχοι παραδέχονται ότι οι ασφαλέστερες εναλλακτικές λύσεις μπορεί να είναι πιο ακριβές, υποστηρίζουν ωστόσο ότι η ΕΕ θα στηρίξει οικονομικά τους αγρότες για να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις. «Το κόστος της αδράνειας είναι πολύ υψηλότερο καθώς θα έχει σημαντικές συνέπειες στη βιοποικιλότητα και στους επικονιαστές», υποστήριξε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου.

Οι νέες προτάσεις της Κομισιόν

Θα απαιτούνται νέοι κανόνες για την επιβολή φιλικών προς το περιβάλλον πρακτικών καταπολέμησης παρασίτων, δηλαδή ένα να ολοκληρωμένο νέο πλαίσιο επιβολής για να διασφαλιστεί ότι όλοι οι αγρότες εφαρμόζουν την ολοκληρωμένη διαχείριση επιβλαβών οργανισμών, στην οποία όλες οι εναλλακτικές μέθοδοι καταπολέμησης παρασίτων εξετάζονται πρώτα, προτού χρησιμοποιηθούν τα χημικά φυτοφάρμακα ως τελευταία λύση.

Απαγόρευση χρήσης όλων των φυτοφαρμάκων σε ευαίσθητες περιοχές: Θα απαγορεύεται η χρήση όλων των φυτοφαρμάκων σε ευαίσθητες περιοχές (και εντός 3 μέτρων από αυτές τις περιοχές), όπως δημόσια πάρκα ή κήποι, παιδικές χαρές, γήπεδα αναψυχής ή άθλησης, δημόσια μονοπάτια, όπως καθώς και οικολογικά ευαίσθητες περιοχές

Οι αγρότες θα υποστηριχθούν από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της ΕΕ σε αυτή τη μετάβαση: για 5 χρόνια, τα κράτη μέλη μπορούν να χρησιμοποιούν την ΚΑΠ για να καλύψουν το κόστος των νέων απαιτήσεων για τους αγρότες.

Οι νέοι αυτοί κανόνες θα ενσωματωθούν σε κανονισμό και θα είναι άμεσα δεσμευτικός για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι επιστήμονες και οι πολίτες ανησυχούν όλο και περισσότερο για τη χρήση φυτοφαρμάκων και τη συσσώρευση υπολειμμάτων και μεταβολιτών τους στο περιβάλλον. Στην τελική έκθεση της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, οι πολίτες ζήτησαν συγκεκριμένα να αντιμετωπιστεί η χρήση και ο κίνδυνος των φυτοφαρμάκων. Σε ορισμένες περιοχές της Κίνας για παράδειγμα, το πρόβλημα από τη χρήση επικίνδυνων φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων είναι τόσο μεγάλο, ώστε να έχουν σχεδόν εξαφανιστεί οι μέλισσες και τεράστιες ομάδες ανθρώπων έχουν αντικαταστήσει τις μέλισσες για την επικονίαση των φυτών. Στην ΕΕ σχεδόν 15 δισεκατομμύρια ευρώ της ετήσιας γεωργικής παραγωγής της ΕΕ αποδίδονται άμεσα σε επικονιαστές. Το 10% των ειδών μελισσών και πεταλούδων στην Ευρώπη βρίσκονται στα πρόθυρα της εξαφάνισης και το 33% από αυτά βρίσκονται σε παρακμή.

Παράλληλα, όπως υπογραμμίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υφίστανται μεγάλοι κίνδυνοι για την δημόσια υγείας καθώς τα χημικά φυτοφάρμακα μπορεί να έχουν δερματολογικές, γαστρεντερικές, νευρολογικές, καρκινογόνες, αναπνευστικές, αναπαραγωγικές και ενδοκρινικές επιδράσεις. Ως αποτέλεσμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς και των παρατεταμένων ξηρασιών και των κλιματικών επιπτώσεων σε άλλες περιοχές του κόσμου, υπάρχουν επί του παρόντος κίνδυνοι για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.

Η Επιτροπή έχει ήδη παρουσιάσει τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, μια σειρά από βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες δράσεις για την ενίσχυση της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας  και την υποστήριξη των αγροτών και των καταναλωτών στην ΕΕ υπό το πρίσμα των αυξανόμενων τιμών των τροφίμων και του κόστους των εισροών, όπως η ενέργεια και τα λιπάσματα.

Η άνοδος των παγκόσμιων τιμών των εμπορευμάτων, που επιδεινώθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, υπογραμμίζει ξανά την ανάγκη οι αλυσίδες εφοδιασμού της γεωργίας και των τροφίμων της ΕΕ να γίνουν πιο ανθεκτικές και βιώσιμες, σύμφωνα με τη  στρατηγική « Farm to Fork » (από το αγρόκτημα στο πιάτο).

Διαβάστε ακόμα:

Βαθιά «ανάσα» για το πετρέλαιο – Σε χαμηλό ενός μήνα, βουτιά 4% στις τιμές

Φορέας Ακινήτων: Ποιοι μπορούν να αποκτήσουν τις πρώτες κατοικίες των ευάλωτων

Πληθωριστικό σπιράλ απειλεί τις επιχειρήσεις – Σχεδόν 7 στις 10 φοβούνται για «φέσια» από τους πελάτες