Κατάπαυση του πυρός στις 10:00 ώρα Μόσχας (09:00 ώρα Ελλάδας) ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας προκειμένου να μπορέσουν να απομακρυνθούν μέσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων οι άμαχοι στις ουκρανικές πόλεις Μαριούπολη και Βολνοβάχα.

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης προειδοποίησε νωρίτερα ότι η πόλη έχει «μπλοκαριστεί» από τις ρωσικές δυνάμεις και έκανε έκκληση για έναν ανθρωπιστικό διάδρομο που θα επιτρέπει στους πολίτες να φύγουν με ασφάλεια.

Στο πλαίσιο αυτό η κατάπαυση πυρός θα διαρκέσει από τις 11:00  έως τις 16:00 ώρα Ελλάδος προκειμένου να επιτραπεί η έξοδος ανθρωπιστικών διαδρόμων από τις ουκρανικές πόλεις Μαριούπολη και Βολνοβάκα.

Πάντως, οι δημοτικές αρχές της Μαριούπολης αναφέρουν ότι οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται.

Η ουκρανική κυβέρνηση είπε ότι το σχέδιο ήταν να απομακρυνθούν περίπου 200.000 άνθρωποι από τη Μαριούπολη και 15.000 από τη Βολνοβάκα, και ο Ερυθρός Σταυρός είναι ο εγγυητής της κατάπαυσης του πυρός.

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης Vadym Boychenko έχει δηλώσει προηγουμένως ότι η πόλη δεν έχει νερό, θέρμανση ή ηλεκτρισμό και ότι οι προμήθειες τροφίμων είναι χαμηλές.

Την ίδια ώρα, δεν υπήρξε άμεση επιβεβαίωση ότι τα πυρά είχαν σταματήσει και δεν ήταν σαφές εάν η κατάπαυση του πυρός θα επεκταθεί και σε άλλες περιοχές, αναφέρει το Reuters.

Στο μεταξύ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ συζήτησε με τον Λευκορώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Μακέι σχέδια για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων στην Ουκρανία, από τους οποίους θα μπορέσουν να φύγουν από τη χώρα οι αλλοδαποί, μετέδωσε το πρακτορείο RIA, επικαλούμενο το λευκορωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Πάντως, λίγο πριν την ανακοίνωση της ολιγόωρης εκεχειρίας, οι Ρώσοι συνέχιζαν να βομβαρδίζουν τη Μαριούπολη.  Το Sky News δημοσίευσε βίντεο που δείχνει το βασικό λιμάνι της πόλης να βομβαρδίζεται από ρωσικά ελικόπτερα.

Τραγικές στιγμές σε Κίεβο – Μαριούπολη – Σε κλοιό ρωσικών πλοίων η Οδησσός

Δέκατη μέρα πολέμου ξημέρωσε για την Ουκρανία και οι κάτοικοι του Κιέβου βίωσαν και σήμερα τραγικές στιγμές, καθώς πληροφορίες έκαναν λόγο για συνεχείς βομβαρδισμούς και τουλάχιστον 100 εγκλωβισμένους σε πολυκατοικία που επλήγη από ρουκέτα.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι ρωσικές δυνάμεις κατάφεραν να αποκλείσουν πλήρως από στεριά και θάλασσα το λιμάνι και την πόλη της Μαριούπολης, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, ζητώντας να δημιουργηθεί ανθρωπιστικός διάδρομος. ενώ οι μάχες του ρωσικού στρατού εναντίον του ουκρανικού μαίνονται σε μεγάλες πόλεις και γύρω από το Κίεβο.

«Αυτή τη στιγμή ψάχνουμε λύσεις στα ανθρωπιστικά προβλήματα και όλα τα πιθανά μέσα για να βγει η Μαριούπολη από τον αποκλεισμό», ανέφερε νωρίτερα ο Βαντίμ Μποϊτσένκο μέσω Telegram.

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις συνεχίστηκαν με αμείωτη ένταση τόσο στα ανατολικά εδάφη της Ουκρανίας, στον Νότο αλλά και στο Βορρά.

Στα ανατολικά και συγκεκριμένα στην περιοχή Μικολάιβ, οι ρωσικές δυνάμεις -αναφέρουν πληροφορίες των αμερικανικών υπηρεσιών- έχουν φτάσει σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από τον δεύτερο μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ουκρανίας, στην πόλη Γιουζνκράινσκ.

Πολεμικά πλοία εξακολουθούν να βρίσκονται κοντά στις ακτές της Οδησσού, ενώ η πόλη-λιμάνι του Μυκολάιβ, κοντά στη Χερσώνα, η οποία ήταν η πρώτη πόλη που διεκδίκησε η Ρωσία, σύμφωνα με τα λεγόμενα του δημάρχου της, κατάφερε να εκδιώξει τις ρωσικές δυνάμεις οι οποίες είχαν μπει από την Παρασκευή.

Φόβοι για ανηλεείς βομβαρδισμούς ουκρανικών πόλεων

Όπως μεταδίδει το CNN, η Ρωσία είναι έτοιμη να αναπτύξει έως και 1.000 επιπλέον μισθοφόρους στην Ουκρανία τις επόμενες ημέρες, καθώς ανώτερος αξιωματούχος των δυτικών μυστικών υπηρεσιών προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα μπορούσε να «βομβαρδίσει τις πόλεις στο σημείο να τις αναγκάσει σε υποταγή», μια κλιμάκωση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικές απώλειες αμάχων.

«Είναι μια πολύ ωμή προσέγγιση», είπε ο αξιωματούχος. «Τα βαρύτερα όπλα δεν είναι απλώς βαρύτερα σε βάρος, είναι επίσης βαρύτερα όσον αφορά τη ζημιά που μπορούν να προκαλέσουν. Και είναι πολύ λιγότερο διακριτικοί».

«Οι μέρες που έρχονται είναι πιθανό να είναι χειρότερες, με περισσότερους θανάτους, περισσότερα δεινά και περισσότερες καταστροφές, καθώς οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις φέρνουν βαρύτερο οπλισμό και συνεχίζουν τις επιθέσεις τους σε ολόκληρη τη χώρα», δήλωσε την Παρασκευή ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Οι ευρωπαϊκές χώρες, η μία μετά την άλλη, υιοθετούν μέτρα απομονώνοντας τη Ρωσία, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε νομοσχέδιο με βάση το οποίο θα επιβάλλονται στο εξής βαριές ποινές φυλάκισης σε όποιον δημοσιοποιεί «ψευδείς πληροφορίες» για τον στρατό.

Στο μεταξύ, τα επόμενα 24ωρα είναι κρίσιμα, καθώς αναμένεται να διεξαχθεί ο 3ος γύρος των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία. Οι προσφυγικές ροές προς πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεχίζονται.

 

Οι διπλωμάτες του ΝΑΤΟ συναντήθηκαν την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, με τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν να λέει ότι το ΝΑΤΟ είναι προετοιμασμένο για πόλεμο και θα υπερασπιστεί «κάθε ίντσα» της επικράτειας των κρατών μελών – αν και αντιστάθηκε στις εκκλήσεις για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, λέγοντας ότι αυτό θα παραβίαζε τις αρχές των αμυντικών συμμαχιών.

Περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία

Υπενθυμίζεται πως μέχρι και την Πέμπτη, περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια πρόσφυγες είχαν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.

Από τους 1.209.976 πρόσφυγες που έχουν διαφύγει, περισσότεροι από τους μισούς πέρασαν στην Πολωνία. Άλλοι πήγαν σε άλλες γειτονικές χώρες, όπως η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η Μολδαβία και η Ρουμανία. Πάνω από ένα εκατομμύριο έμειναν μέσα στην πρώτη εβδομάδα και πολλοί περισσότεροι βρίσκονται «εν κινήσει εντός και εκτός της χώρας», με πολλές εσωτερικά εκτοπισμένες οικογένειες, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Οργή Ζελένσκι – Μιλά για «αυτοϋπνωση» του ΝΑΤΟ

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αντέδρασε με οργή χθες Παρασκευή στην απόφαση του NATO να μην προχωρήσει στην επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού στην Ουκρανία εν μέσω της εισβολής του στρατού της Ρωσίας, υποστηρίζοντας ότι τα κράτη μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας περιέρχονται, κατ’ αυτόν, σε «αυτοΰπνωση».

«Η ηγεσία της Συμμαχίας έδωσε το πράσινο φως για τη συνέχιση των βομβαρδισμών των πόλεων και των χωριών της Ουκρανίας αρνούμενη να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων», εξεμάνη σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας.

«Θεωρούμε ότι οι χώρες του NATO δημιούργησαν μόνες τους το αφήγημα πως η επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία θα προκαλούσε απευθείας επίθεση της Ρωσίας εναντίον τους», συνέχισε.

Πρόκειται κατά τον κ. Ζελένσκι «για μια διαδικασία αυτοΰπνωσης, για κάποιους που είναι αδύναμοι, που έχουν εσωτερική ανασφάλεια, ενώ διαθέτουν όπλα πολύ πιο ισχυρά από τα δικά μας».

Τα κράτη μέλη του NATO απέρριψαν το αίτημα του Κιέβου να επιβληθεί ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού στην Ουκρανία, για να αποτραπεί το ενδεχόμενο να εμπλακούν στον πόλεμο.

«Το ζήτημα συζητήθηκε και οι σύμμαχοι συμφώνησαν ότι δεν πρέπει να αναπτύξουμε αεροσκάφη του NATO για να επιχειρήσουν στον ουκρανικό εναέριο χώρο ή στρατεύματα του NATO στο έδαφος, διότι θα μπορούσαμε να βρεθούμε αντιμέτωποι με ολοκληρωτικό πόλεμο στην Ευρώπη», εξήγησε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Τι σκεφτόσασταν σε αυτή τη συνάντηση; Όλοι όσοι θα πεθάνουν από εδώ και στο εξής θα πεθάνουν εξαιτίας σας, εξαιτίας της αδυναμίας σας, εξαιτίας της αποσύνδεσής σας», υποστήριξε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μιλώντας περί «αδύναμων» ηγετών του NATO που έχουν καταληφθεί από «σύγχυση».

Ο Ζελένσκι θα προσπαθήσει εκ νέου σήμερα στις 4.30 το απόγευμα, με νέα του ομιλία αυτή τη φορά στην Αμερικανική Γερουσία, να πιέσει τη Δύση, προκειμένου να βοηθήσει την Ουκρανία, παρέχοντας άμεση στρατιωτική βοήθεια, όπως ο αποκλεισμός του εναέριου χώρου της χώρας από πολεμικά αεροσκάφη. Ωστόσο Eυρωπαίοι, Αμερικανοί και το ΝΑΤΟ αρνούνται στρατιωτική συνδρομή, φοβούμενοι ότι η απευθείας εμπλοκή τους σε πόλεμο με τους Ρώσους, μπορεί να πυροδοτήσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις, ακόμα και τη χρήση πυρηνικών όπλων από τον Πούτιν.

 Διαβάστε ακόμη:

Απτόητοι οι Ρώσοι παρά τις πιθανές κυρώσεις στα κρυπτονομίσματα

Σενάριο ολέθρου: Πώς να προστατευτείτε σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης

Σκρέκας: Θα εξαντλήσουμε και το τελευταίο ευρώ για να στηρίξουμε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις