Ευρώπη

Ουγγαρία: Ανώτατη τιμή στα καύσιμα επέβαλε η κυβέρνηση

  • newsroom


Το λίτρο της βενζίνης και του ντίζελ δεν θα κοστίζει πάνω από 480 φιορίνια (1,31 ευρώ) – Αυξανόμενες επικρίσεις δέχεται ο Όρμπαν για τον πληθωρισμό, ο οποίος τον Οκτώβριο έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2012

Ανώτατη τιμή στα καύσιμα θα υπάρχει από τη Δευτέρα και για τρεις μήνες στην Ουγγαρία, ώστε το λίτρο της βενζίνης και του ντίζελ να μην κοστίζει πάνω από 480 φιορίνια (1,31 ευρώ), ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση της χώρας.

«Αποφασίσαμε ότι από τις 15 Νοεμβρίου θα υπάρχει ανώτατο όριο στην τιμή της βενζίνης και του ντίζελ», δήλωσε ο Γκέργκελι Γκούλιας, επικεφαλής του γραφείου του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν.

«Αυτό σημαίνει πως μπορεί να είναι φηνότερα από 480 φιορίνια, αλλά όχι ακριβότερα», πρόσθεσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βουδαπέστη, υπογραμμίζοντας πως καταγράφεται «άλμα στις τιμές των καυσίμων».

Στην Ουγγαρία, όπου ο πληθωρισμός καλπάζει, οι τιμές της βενζίνης και του ντίζελ τις τελευταίες εβδομάδες ξεπέρασαν σε πολλά πρατήρια το συμβολικό όριο των 500 φιορινιών το λίτρο.

Όπως δήλωσε ο Γκούλιας, η κυβέρνηση είναι πεπεισμένη ότι το μέτρο «θα στηρίξει την οικονομία και θα συνεισφέρει σε μείωση του πληθωρισμού, ωστόσο θα επενεξεταστεί έπειτα από τρεις μήνες. Τα πρατήρια καυσίμων δεν θα λάβουν κάποια αντιστάθμιση.

Μετά την παραπάνω ανακοίνωση, η τιμή της μετοχής του ουγγρικού ενεργειακού ομίλου MOL στο Χρηματιστήριο της Βουδαπέστης σημείωσε πτώση περίπου 3,5%.

Ο Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος έπειτα από δώδεκα χρόνια στην εξουσία είναι υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές του ερχόμενου Απριλίου, δέχεται αυξανόμενες επικρίσεις από την αντιπολίτευση εξαιτίας του πληθωρισμού, ο οποίος τον Οκτώβριο έφτασε στο 6,5%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2012 στην Ουγγαρία.

Διαβάστε ακόμη

Οι ταχυδρόμοι και διανομείς των ΕΛΤΑ γίνονται ψηφιακοί – Στη μάχη του last mile

Βγαίνει στο σφυρί το «Lemos International Center» στο Κολωνάκι

Κρόκος Κοζάνης: Γιατί αυξάνεται 10% η τιμή του από τις αρχές του 2022