Στη δέσμευση να ικανοποιήσει όλες τις υποχρεώσεις της που ανέλαβε προς την ΕΕ, ώστε να αρθεί το πάγωμα της εκταμίευσης 7,5 δισ. ευρώ που πρότεινε η Κομισιόν λόγω της διαφθοράς και των παραβιάσεων των αρχών του κράτους δικαίου, για τα οποία κατηγορείται η Βουδαπέστη, προχώρησε σήμερα η Ουγγαρία.

Ο υπουργός Ανάπτυξης της Ουγγαρίας, Τίμπορ Νάβρατσικς, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, εξέφρασε την ελπίδα τα μέτρα που θα λάβει η Ουγγαρία να επαρκούν, ώστε να πείσουν την Κομισιόν ότι θα εφαρμοστούν για την προστασία των κονδυλίων της ΕΕ.

«Η Ουγγαρία έχει δεσμευτεί να ενημερώσει την Κομισιόν για την εφαρμογή των μέτρων για τη διαχείριση της κατάστασης έως τις 19 Νοεμβρίου. Θα επανεκτιμήσουμε την κατάσταση και θα ενεργήσουμε ανάλογα», δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τον Οικονομικό Προγραμματισμό και τον Προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γιοχάνες Χαν, ανακοινώνοντας ότι η Κομισιόν θα προτείνει το πάγωμα της εκταμίευσης.

«Η σημερινή απόφαση είναι μια σαφής ένδειξη της αποφασιστικότητας της Κομισιόν να προστατεύσει τον προϋπολογισμό της ΕΕ και να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στην διάθεσή της για να διασφαλίσει αυτόν τον σημαντικό στόχο», είπε ο ίδιος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ασκήσει επί μακρόν κριτική για την εκτεταμένη διαφθορά στην Ουγγαρία. Μια έκθεση του Ιουλίου έκανε λόγο για “ένα περιβάλλον όπου οι κίνδυνοι από τις πελατειακές σχέσεις, την ευνοικορατία και την οικογενειοκρατία στα ανώτερα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης ακόμη δεν έχουν διευθετηθεί”.

Η Ουγγαρία έχει επιδείξει ως έναν βαθμό την πρόθεσή της να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, περιλαμβανομένης της σύστασης μιας ανεξάρτητης Αρχής που θα εποπτεύει τη χρήση των κονδυλίων της ΕΕ.

Όπως διευκρίνισε ο Γιοχάνες Χαν, η Κομισιόν σύστησε το πάγωμα της εκταμίευσης περίπου του ενός τρίτου των πόρων που προέρχονται από το ταμείο συνοχής της ΕΕ και προορίζονταν για την Ουγγαρία από τον κοινό προϋπολογισμό του μπλοκ για το διάστημα 2021 – ’27, συνολικού ύψους 1,1 τρισ. ευρώ.

Τα 7,5 δισ. αντιστοιχούν στο 5% του εκτιμώμενου ΑΕΠ για το 2022 της χώρας. Οι χώρες – μέλη της ΕΕ έχουν τώρα περιθώριο έως και τρεις μήνες για να αποφασίσουν επί της πρότασης.

Διαβάστε ακόμη

Fintech: Η δυναμική επιστροφή των… δόσεων στην αγορά

«Η Ελλάδα είναι για την NCL ο τέλειος προορισμός κρουαζιέρας»

Αντώνης Τζωρτζακάκης (5G Συμμετοχές – Phaistos): Το fund που θέλει να πυροδοτήσει τον μετασχηματισμό της οικονομίας σε 5G