Το γεγονός ότι 2015 το διακύβευμα ήταν η έξοδος ή η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και ότι τόσο ο ίδιος, όσο και η Γαλλία εργάστηκαν για να αποτρέψουν την πρώτη προοπτική, επανέλαβε ο κ. Πιερ Μοσκοβισί.

Ο πρώην Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων στην Κομισιόν του Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ, βρίσκεται στην Αθήνα, με τη νέα του πλέον ιδιότητα, αυτήν του προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου της Γαλλίας και πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες της χώρας μας.

Συγκεκριμένα, με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, τον Πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Ιωάννη Στουρνάρα, καθώς με τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, και τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στους χώρους της Πρεσβείας της Γαλλίας, ο κ. Μοσκοβισί μίλησε προφανώς και για την ταραγμένη περίοδο, κατά την οποία ως Επίτροπος Οικονομικών διαχειρίστηκε σε μεγάλο βαθμό την ελληνική κρίση.

Σύμφωνα με τον ίδιον, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα για το εάν κάποια μέτρα που ζητήθηκαν από την Ελλάδα, εκείνη την εποχή, ήταν εσφαλμένα, καθώς το διαχρονικό ερώτημα «εάν η λιτότητα έφερε την κρίση ή κρίση τη λιτότητα», δεν μπορεί να απαντηθεί με ευκολία.

Ερωτώμενος για τη στάση που κράτησαν τότε κάποια κράτη – μέλη της ΕΕ και κυρίως η Γερμανία, ο πρώην Επίτροπος υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι η θέση της Γαλλίας ήταν ξεκάθαρα υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Δεν μπορώ να πω ποιος είχε αντίθετη άποψη, αλλά με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχαμε κάποια διαφορά απόψεων».

Απαντώντας σε ερώτηση του newmoney σχετικά με την πιθανή αναθεώρηση των κανόνων της ΕΕ για το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος (σ.σ. του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης), ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι οι προτάσεις που έχει υποβάλει προς αυτόν τον σκοπό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από τον Νοέμβριο του 2022, είναι ισχυρές και χρειάζεται ένα νέο πλαίσιο, πιο κατανοητό, που θα λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε κράτους – μέλους.

Ο ίδιος ο κ. Μοσκοβισί, που ως Επίτροπος Οικονομικών, ήταν υπεύθυνος για την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, υπογράμμισε ότι το ισχύον πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ που προβλέπει την ευελιξία, αποτέλεσε μεν το απαραίτητο εργαλείο για την Κομισιόν, ώστε να αποφύγει να επιβάλει κυρώσεις σε ορισμένα κράτη – μέλη, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, αλλά πλέον θα πρέπει να αναθεωρηθεί.

Ο κ. Μοσκοβισί αναφέρθηκε ακόμα στις ιστορικά ισχυρές σχέσεις Γαλλίας και Ελλάδος, και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πρόοδο που σημειώνει η ελληνική οικονομία σε αρκετούς τομείς, όπως στο χρέος και στο έλλειμμα, αλλά και στην προσέλκυση επενδύσεων, υπογραμμίζοντας παρά ταύτα ότι τα χρόνια της κρίσης, είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος, ενώ η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Διαβάστε ακόμη

Φράγκου: Στα 185 πλοία ο στόλος της – Νεότευκτο φορτηγό παρέλαβε η Navios Maritime Partners

Δημόσια πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για την MIG – Αύξησε το ποσοστό της στο 36,22%

Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης: Η Ελλάδα 6η σε απορρόφηση κονδυλίων από την ΕΕ το 2021-’22 στην τεχνολογία