Ευρώπη

Ελλάδα: η μεγάλη «κερδισμένη» από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης

  • newsroom


Πόσα θα πάρουν οι πλέον πληττόμενες χώρες από το ταμείο των ευρωπαϊκών επιχορηγήσεων των €500 δισ. - Πόσα επιπλέον δάνεια - Πόσα συνολικά - Ποιό είναι το καθαρό κέρδος για τις οικονομίες -Ικανοποίηση Μητσοτάκη για την «τολμηρή» πρόταση της Επιτροπής - Εύσημα από Brookings για την ηγεσία Μητσοτάκη

Η Ελλάδα εμφανίζεται ως η πλέον επωφελούμενη αναλογικά από το ταμείο των ευρωπαϊκών επιχορηγήσεων των 500 δισ. σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν που παρουσίασε επίσημα η Ούρσουλα Φον ντερ Λέϊεν στο Ευρωπαίκό Κοινοβούλιο.

Πράγμα που σημαίνει ότι το κριτήριο που χρησιμοποιήθηκε για τη προτεινόμενη διανομή των κονδυλίων δεν ήταν τα θύματα του κορωνοϊού, αλλά η επίπτωση της πανδημίας στην οικονομία με βάση δυο κριτήρια:

Πόσο εξαρτημένη είναι μια οικονομία από τους τομείς που έπληξε το lockdown, αλλά και η εσωτερική διάρθρωση της παραγωγής – δηλαδή το υψηλό ποσοστό των πολύ μικρών επιχειρήσεων στο σύνολο.

ΕΛΛΑΔΑ

Η χώρα μας θα λάβει €22,5 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 9,5 δισ. σε δάνεια, σύνολο €32 δισ.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Η Πορτογαλία λαμβάνει €15,5 δισ. σε επιχορηγήσεις και 10,8 δισ. σε δάνεια, σύνολο €26,3 δισ.

ΙΣΠΑΝΙΑ

Η Ισπανία θα λάβει €77,3 δισ. σε επιχορηγήσεις και 63,1 δισ. σε δάνεια σύνολο €140,4 δισ.

ΙΤΑΛΙΑ

Η Ιταλία θα πάρει €81,8 δισ. σε επιχορηγήσεις και 90,9 σε δάνεια, σύνολο 172,7

Η Γερμανία θα λάβει €28 δισ. σε επιχορηγήσεις, ποσό πολύ μικρότερο από αυτό που αντιστοιχεί στο ΑΕΠ της, πράγμα που είναι λογικό αφού κάποιος πρέπει να πληρώσει για το πακέτο. Το Βερολίνο πληρώνει ια το δικό του πακέτο τόνωσης άλλωστε πολύ περισσότερα από το συνολικό ευρωπαϊκό πακέτο

Πάντως η αύξηση του δανεισμού στις χώρες του νότου δεν ανησυχεί προς το παρόν τις νομισματικές αρχές. Η Κριστίν Λαγκάρντ είπε το πρωί πως δεν ανησυχεί για την αύξηση χρέους καθώς τα επιτόκια είναι χαμηλά και επειδή ιο δημόσιες δαπάνες είναι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί μια κρίση αυτού του μεγέθους.

Καθαρό κέρδος για την Ελλάδα

Το όφελος για την Ελλάδα υπολογίζεται σε 8,5% του ΑΕΠ.

Για την Ιταλία το καθαρό όφελος (μετά τη συνεισφορά της στον κοινοτικό προϋπολογισμό) είναι μόλις 1%.

Για την Ισπανία το καθαρό όφελος ανέρχεται σε 2,6% του ΑΕΠ.

Αναλογικά με το μέγεθος της οικονομίας η ελληνική οικονομία απολαμβάνει το μεγαλύτερο όφελος σε σχέση με τις χώρες του νότου.