Ευρώπη

Politico: Ο Ζακ Λανγκ απαντά για τα λεφτά που πήρε από τον Τζέφρι Επστάιν

  • newsroom


Πώς εμπλέκεται το όνομα του Ζακ Λανγκ, του βετεράνου Γάλλου πολιτικού και στενού φίλου της Μελίνας Μερκούρη με τον Τζέφρι Επστάιν;

Τα αρχεία που άνοιξαν για την υπόθεση του αμερικανού χρηματιστή και του σκανδάλου με πρωταγωνιστές την ελίτ σε ΗΠΑ αλλά και Βρετανία, έδειξαν ότι το 2018 ένα χρόνο πριν από τη σύλληψή του για κατηγορίες σεξουαλικής διακίνησης ανηλίκων και την αυτοκτονία του στη φυλακή, ο Επστάιν έκανε δωρεά άνω των 57.000 δολαρίων σε έναν γαλλικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό μέσω του δικού του φιλανθρωπικού fund.

Ο πρόεδρος, ο ταμίας και ο γραμματέας του μη κερδοσκοπικού οργανισμού ήταν όλοι υπάλληλοι ή φίλοι του Λανγκ υπουργού πολιτισμού της Γαλλίας στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και στη συνέχεια πάλι από το 1988 έως το 1993.

Την υπόθεση που αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα το Daily Beast έφεραν τον Λανγκ βετεράνο του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος που συνδέθηκε στενά με τον Φρασνουά Μιτεράν.

Ο πρώην υπουργός, πρόεδρος του ΓαλλοΑραβικού Παγκόσμιου Ινστιτούτου, αρνήθηκε να απαντήσει σε μια σειρά ερωτήσεων που του έθεσε τηλεφωνικά το Politico. Είπε όμως ότι τα χρήματα προορίζονταν για τη χρηματοδότηση μιας ταινίας – χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες. Ερωτηθείς αν η δουλειά είχε ξεκινήσει για την ταινία, είπε: «Ολοκληρώνεται, πιστεύω.»

Μια έρευνα του POLITICO αποκάλυψε ότι ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός δεν υπήρχε παρά μόνο στα χαρτιά! Η Σιλβί Ομπρί καλή φίλη του Λανγκ και μια από τους πολλούς μη κερδοσκοπικούς συνιδρυτές, ανέφερε ότι «δεν θυμάται να ήταν ποτέ σε λειτουργία ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός».

Ο Λανγκ παρέπεμψε το POLITICO στους συνεργάτες του για επιπλέον ερωτήσεις οι οποίοι όμως αρνήθηκαν να απαντήσουν. Η Ομπρί ανέφερε ότι δεν είχε καμία πληροφορία για τη δωρεά του Επστάιν.