Επιχειρήσεις

Τριγμοί στην Barclays: Υπό έρευνα ο CEO για «αμαρτωλούς» δεσμούς με Έπσταϊν

  • newsroom


Ο Αμερικανός χρηματιστής είχε καταδικαστεί για σεξουαλικά εγκλήματα και πέρυσι αυτοκτόνησε μέσα στο κελί του

Δύσκολες ημέρες περνά ο διευθύνων σύμβουλος της Barclays, Τζες Στάλεϊ, που τελεί υπό έρευνα για τις σχέσεις του με τον Τζέφρι Έπσταϊν, τον Αμερικανό χρηματιστή που καταδικάστηκε για σεξουαλικά εγκλήματα και αυτοκτόνησε στο κελί του το 2019.

Αναφορές των ΜΜΕ εδώ και έξι μήνες υπονοούσαν ότι ο CEO της βρετανικής τράπεζας σχετιζόταν από παλιά με τον Έπσταϊν ενώ σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Barclays, ο Στάλεϊ είχε αναπτύξει «επαγγελματικές σχέσεις» με τον Έπσταϊν παλιότερα, αλλά δεν είχαν καμιά επαφή από τότε που ο πρώτος μπήκε στην Barclays, δηλαδή από το 2015.

Στην ανακοίνωση η τράπεζα αναφέρει, όπως μεταδίδει το CNBC, η σχέση μεταξύ των δύο ανδρών αποτελεί αντικείμενο της έρευνας που είναι σε εξέλιξη από τις βρετανικές ρυθμιστικές αρχές.

Τζέφρι Έπσταϊν

Η Barclays έκανε και τη δική της έρευνα και έφτασε στο συμπέρασμα ότι ο Στάλεϊ «βρέθηκε ικανοποιητικά άμεμπτος σε σχέση με την εταιρεία σε ό,τι αφορά τη φύση και την έκταση των σχέσεων που είχε με τον Έπσταϊν».

Ως εκ τούτου το ΔΣ της τράπεζας αποφάσισε την ομόφωνη επανεκλογή του στην ψηφοφορία που θα γίνει τον ερχόμενο Μάιο κατά τη γενική συνέλευση.

Ο Στάλεϊ, Αμερικανός πολίτης, άρχισε να εργάζεται στην Barclays τον Δεκέμβριο του 2015. Προηγουμένως, εργαζόταν στην JPMorgan για πάνω από 30 χρόνια ενώ περασε και από την BlueMountain Capital.

Καθαρά κέρδη 2,46 δισ. στερλίνες το 2019

Στο μεταξύ, η βρετανική τράπεζα ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 2,46 δις. Στερλίνες γι το 2019, σε ευθυγράμμιση με τους αναλυτές που είχαν προβλέψει 2,4 δισ. στερλίνες.

Για το προσεχές μέλλον, η Barclays επιδιώκει να πετύχει απόδοση επί των ενσώματων περιουσιακών στοιχεί πάνω από 10%, ωστόσο προειδοποιεί ότι δεδομένης της παγκόσμιας μακροοικονομικής αβεβαιότητας και του σημερινού περιβάλλοντος χαμηλών επιτοκίων, είναι πιο δύσκολο να επιτευχθεί αυτό εντός του 2020.

Η αμοιβή της Στάλεϊ προβλέπεται επίσης να αυξηθεί φέτος σε £ 5,9 εκατομμύρια, από £ 3,36 εκατομμύρια πέρυσι.

Η μετοχή της τράπεζας ενισχύθηκε κατά 13,4% στο σύνολο του 2019.