Η χθεσινή άτυπη Σύνοδος Κορυφής για τα κορυφαία ευρωπαϊκά αξιώματα έμοιαζε προκαταβολικά μάλλον εύκολη, αλλά όπως σημείωνε και τη Δευτέρα το protothema.gr ο διάβολος πάντοτε κρύβεται στις λεπτομέρειες. Η ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση, άλλωστε, είναι πάντα πολυσύνθετη και γεμάτη…εκπλήξεις. Και αυτό επιβεβαιώθηκε αργά το βράδυ, περίπου στη μία μετά τα μεσάνυχτα, όταν η άτυπη Σύνοδος ολοκληρώθηκε χωρίς… λευκό καπνό.

Θεωρητικά, η συμφωνία ήταν από νωρίς πάνω στο τραπέζι χωρίς ιδιαίτερες επιφυλάξεις. Το ΕΛΚ παίρνει στη μοιρασιά των κορυφαίων χαρτοφυλακίων την προεδρία της Κομισιόν για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την οποία κάποιοι πριν από μερικές εβδομάδες θεωρούσαν πολιτικά ξεγραμμένη, αλλά και την ηγεσία του Ευρωκοινοβουλίου για τη Ρομπέρτα Μέτσολα. Οι Σοσιαλιστές είχαν από νωρίς βάλει στο τραπέζι την υποψηφιότητα του πρώην πρωθυπουργού της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα αντί του Σαρλ Μισέλ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενώ οι Φιλελεύθεροι υποστηρίζουν την υποψηφιότητα της Εσθονής πρωθυπουργού Κάγια Κάλας για τη θέση της Ύπατης Αρμοστή της Ε.Ε.

Όμως, στην πράξη οι συζητήσεις αποδείχθηκαν πιο τεχνικές και δύσκολες του αναμενομένου, παρά την αισιοδοξία αρκετών ηγετών ότι το δείπνο της άτυπης Συνόδου θα μπορούσε να είναι πιο διεκπεραιωτικό. Παρά τις ενστάσεις της Ουγγαρίας που είναι σε πόλεμο με την Φον ντερ Λάιεν, η υποψηφιότητα της δεν ήταν το πρόβλημα. Ούτε η υποψηφιότητα της Κάλας που είχε και τη στήριξη του ΕΛΚ. Ο «τζόγος», αντιθέτως, έγινε για τη θητεία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα που ήταν και η βασική συνθήκη, προκειμένου οι Σοσιαλιστές να συναινέσουν και να προχωρήσει ο τρικομματικής συνασπισμός που επί της ουσίας ορίζει τις πλειοψηφίες για τις κορυφαίες θέσεις.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr