«Οι αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου στη Γαλλία θα περιοριστούν στο 15% για τα νοικοκυριά το 2023», δήλωσε την Τετάρτη 14/9 η πρωθυπουργός της χώρας, Ελίζαμπεθ Μπορν, σύμφωνα με το Reuters. Την ίδια στιγμή, οι χώρες σε ολόκληρη την Ευρώπη, προσπαθούν να βάλουν «φρένο» στην άνοδο των τιμών που έχουν εκτιναχθεί μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Είμαστε αποφασισμένοι να δράσουμε και να προστατεύσουμε τον λαό και την οικονομία μας», είπε η Μπορν στη συνέντευξη Τύπου. Η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν έχει ξοδέψει δισεκατομμύρια ευρώ σε μέτρα για την άμβλυνση του πληθωριστικού αντίκτυπου από την αύξηση των τιμών της ενέργειας στην αγορά.

Να σημειωθεί ότι η Γαλλία είναι λιγότερο εκτεθειμένη από τους Ευρωπαίους γείτονές της σε διακοπή της παροχής ρωσικού αερίου σε αντίποινα για τις κυρώσεις της Δύσης.

Ωστόσο, πρωτοφανούς έκτασης διακοπές στη λειτουργία των αντιδραστήρων της χώρας οδήγησε τη γαλλική πυρηνική ενέργεια σε χαμηλό 30 ετών, την ώρα που η Ευρώπη προσπαθεί να βρει εναλλακτική λύση στις ρωσικές προμήθειες και ενώ η ενεργειακή κρίση εντείνεται.

Τι σημαίνει το πλαφόν

Το όριο στις τιμές του 2023 σημαίνει στην πράξη ότι τα νοικοκυριά που θερμαίνονται με φυσικό αέριο θα πληρώνουν κατά μέσο όρο 25 ευρώ περισσότερα κάθε μήνα αντί για επιπλέον 200 ευρώ αν δεν υπήρχε το ανώτατο όριο. Το μέσο νοικοκυριό με θέρμανση ρεύματος θα δει τους λογαριασμούς να αυξάνονται κατά 20 ευρώ το μήνα, πρόσθεσε η πρωθυπουργός.

Η Γαλλία κατέγραψε το χαμηλότερο ποσοστό πληθωρισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Αύγουστο, στο 6,5% σε εναρμονισμένους όρους της ΕΕ με τον υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ να αναφέρει ότι τα νέα μέτρα θα κοστίσουν στο κράτος επιπλέον 16 δισ. ευρώ, με 11 δισ. που χρειάζονται για το ανώτατο όριο φυσικού αερίου και 5 δισ. για την ηλεκτρική ενέργεια.

«Δεν υπάρχει κίνδυνος ολικής διακοπής ρεύματος στη Γαλλία φέτος τον χειμώνα λόγω της ενεργειακής κρίσης, αλλά κατά τόπους διακοπές ρεύματος δεν αποκλείεται να σημειωθούν σε περιόδους αιχμής της ζήτησης, δήλωσε ο διαχειριστής δικτύου RTE.

Η RTE τόνισε ότι η μείωση της εθνικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 1% έως 5% στα περισσότερα σενάρια και έως και 15% σε ακραίο σενάριο έλλειψης φυσικού αερίου και βαρύ χειμώνα θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποφυγή κρίσης ρεύματος.

Πρόσθεσε ότι θα είναι σε εγρήγορση για να παρακολουθεί τις εξελίξεις της αγοράς. «Σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Γαλλία θα πρέπει να βρίσκεται δομικά σε λιγότερο δύσκολη θέση», δήλωσε η RTE.

Διαβάστε ακόμη

Σε ποιες πόλεις ζουν οι περισσότεροι… εκατομμυριούχοι