Ο πληθωρισμός στη Ρωσία επιταχύνθηκε τον Μάιο στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από ένα χρόνο, αυξάνοντας την πίεση προς την κεντρική τράπεζα να αυξήσει το βασικό επιτόκιο για να περιορίσει την αύξηση των τιμών.

Ο ετήσιος πληθωρισμός ανήλθε στο 8,3% τον περασμένο μήνα, από 7,84% τον Απρίλιο, το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, όπως έδειξαν τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας αργά το βράδυ της Παρασκευής. Η αύξηση των τιμών εκτινάχθηκε στο 0,74% σε μηνιαία βάση από 0,5% τον Απρίλιο.

Η επικεφαλής της Τράπεζας της Ρωσίας Ελβίρα Ναμπιούλινα προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα για το ενδεχόμενο μιας «σημαντικής» αύξησης των επιτοκίων τον Ιούλιο, εάν οι πληθωριστικές πιέσεις δεν αρχίσουν να μειώνονται. Αυτό έγινε αφού η κεντρική τράπεζα διατήρησε το επιτόκιο στο 16% για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση, καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζει να υπερθερμαίνει την οικονομία και να υποδαυλίζει τον πληθωρισμό.

Με τις κρατικές δαπάνες να αυξάνονται, η Ναμπιούλινα έχει γίνει περισσότερο «γεράκι» καθώς η οικονομική ανάπτυξη, η εγχώρια ζήτηση και οι αυξήσεις των τιμών ξεπερνούν σταθερά τις προσδοκίες της κεντρικής τράπεζας. Όπως υπενθυμίζει το Bloomberg, η τράπεζα δήλωσε στις 7 Ιουνίου ότι αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο του 4% το 2025.

Διαβάστε ακόμη

Λαγκάρντ: Ο αποπληθωρισμός στην ευρωζώνη θα έχει εμπόδια

mAiGreece: Πώς λειτουργεί η εφαρμογή για διακοπές στην Ελλάδα

Εγκρίθηκαν μέτρα ενίσχυσης για πυρόπληκτους αγρότες – Ποιους αφορά

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ