search icon

Ευρώπη

Σάντσεθ: Προσωρινοί φόροι σε εταιρείες ενέργειας και τράπεζες για την ακρίβεια και τον πληθωρισμό

Μετά την ανακοίνωση του Ισπανού πρωθυπουργού, οι μετοχές των τραπεζών, όπως της Sabadell και της Caixabank, σημείωσαν πτώση έως 8%

Προσωρινούς φόρους σε εταιρείες ενέργειας και σε τράπεζες, που αναμένεται να εισφέρουν έσοδα 7 δισ. ευρώ το 2023 – 2024 και να βοηθήσουν τους Ισπανούς να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες τιμές ενέργειας και τον πληθωρισμό, ετοιμάζεται να επιβάλει η Ισπανία, όπως δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

Η κυβέρνηση αναμένεται να συγκεντρώσει 2 δισ. ευρώ τον χρόνο το 2023 και το 2024 από τον φόρο στα έκτακτα κέρδη που θα έχουν οι εταιρείες ενέργειας φέτος και την επόμενη χρονιά, ενώ ο φόρος στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα εισφέρει 1,5 δισ. ευρώ σε έσοδα κατ’ έτος, δήλωσε ο πρωθυπουργός σε ομιλία του στο Κοινοβούλιο.

Μετά την ανακοίνωση, οι μετοχές των τραπεζών, όπως της Sabadell και της Caixabank, σημείωσαν πτώση έως 8%.

Ο Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε ότι ο πληθωρισμός, που σε μεγάλο βαθμό προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για την Ισπανία, παρομοιάζοντάς τον με «σοβαρή ασθένεια της οικονομίας μας, που φτωχοποιεί τους πάντες, ιδιαίτερα τους πλέον ευάλωτους».

Διαβάστε ακόμη

Goldman Sachs: Προτείνει «άμυνα» στις αγορές – Τα σενάρια για το ρωσικό αέριο

Οι ασιατικές χώρες γυρίζουν την πλάτη στο ρωσικό πετρέλαιο

Γαλλία: Πυρά της αντιπολίτευσης κατά Μακρόν για το ζήτημα της Uber στη χώρα

 

Exit mobile version