Οι ελλείψεις στην προμήθεια φυσικού αερίου, όπως τα πετρελαϊκά σοκ του 1970, θέτουν ένα δύσκολο δίλημμα για την ΕΚΤ με την αδύναμη ανάπτυξη και τον υψηλό πληθωρισμό» συμπεραίνει η Goldman Sachs στην πρόσφατη έκθεση στρατηγικής για τα περιουσιακά στοιχεία και την κατάσταση στην Ευρώπη και το φυσικό αέριο. Η ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση εξακολουθεί να απασχολεί τους επενδυτές, καθώς οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1 (NS1) μειώθηκαν κατά 60% από τα μέσα Ιουνίου, ανεβάζοντας τις τιμές του φυσικού αερίου στο ολλανδικό χρηματιστήριο ενέργειας TTF, ενώ ο NS1 βρίσκεται σε πλήρη συντήρηση από τις 11 έως τις 21 Ιουλίου.

Η τράπεζα βλέπει τις ροές του φυσικού αερίου να επανέρχονται σε ποσοστό 40% ως το πιο πιθανό σενάριο και την πλήρη διακοπή ως το λιγότερο πιθανό. Σε περίπτωση που οι ροές του NS1 σταματήσουν εντελώς, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα μπορούσε να μειωθεί κατά 1,2%-2,7%. Ως εκ τούτου, η τράπεζα αφήνει αμετάβλητη την πρόβλεψή της για την πορεία του επιτοκίου αναφοράς της ΕΚΤ , η οποία περιλαμβάνει αύξηση κατά 25 μ.β. τον Ιούλιο, αυξήσεις κατά 50 μ.β. το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο και κατά 25 μ.β. τον Δεκέμβριο για τελικό επιτόκιο 1,75%.

Η ομάδα στρατηγικής ανάλυσης των αγορών της Goldman Sachs εμμένει σαφώς σε θέσεις «άμυνας» για το επόμενο τρίμηνο και συστήνει αυξημένες θέσεις σε μετρητά και εμπορεύματα, ουδέτερη θέση στις μετοχές και τα ομόλογα και αρνητικές συστάσεις στα εταιρικά ομόλογα. Εντός των μετοχικών αγορών, η προτίμηση τους είναι στην περιοχή της Ασίας και παραμένουν με μειωμένες θέσεις στους δείκτες των ΗΠΑ και της Ευρώπης για το τρίμηνο. Η επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι η τιμή του πετρελαίου το επόμενο τρίμηνο θα εκτοξευτεί στα 140 δολάρια από τα πέριξ των 107 δολαρίων που είναι η τρέχουσα αποτίμηση, ως απόρροια και των εξελίξεων στον αγωγό Nordstream 1.

Οι συστάσεις σε δείκτες και λοιπά περιουσιακά στοιχεία

Το μέγεθος των εισροών φυσικού αερίου θα αποτελέσει βασικό παράγοντα για την ευρωπαϊκή οικονομία. Οι οικονομολόγοι της τράπεζας υποβάθμισαν τις προβλέψεις τους για την αύξηση του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη σε 0,1% και μηδενική για το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο, στο όριο μιας τεχνικής ύφεσης.

Οι συστάσεις για τον δείκτη S&P 500 είναι underweight για το επόμενο τρίμηνο και το δωδεκάμηνο, με στόχος τιμής στις 4.000 μονάδες και 4.500 μονάδες ή περιθώριο ανόδου 17%. Για τις ευρωπαϊκές μετοχές και για τον δείκτη Stoxx Europe 600, οι συστάσεις είναι συστάσεις υποαπόδοσης για το επόμενο τρίμηνο αλλά overweight για το επόμενο δωδεκάμηνο με στόχους τιμής στις 390 και τις 460 μονάδες και περιθώρια -6% και 14%, αντίστοιχα.

Ο χρυσός μαζί με το πετρέλαιο είναι οι πλέον θετικές συστάσεις της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, καθώς τα περιθώρια ανόδου είναι ιδιαίτερα υψηλά τόσο στο τρίμηνο όσο και στους δώδεκα μήνες.

Για το χρυσό, η Goldman Sachs, προσδοκά σημαντική άνοδο στην τιμή του το επόμενο διάστημα, αφού προβλέπει ότι από τα 1.746 δολάρια ανά ουγγιά θα κινηθεί πάνω προς τα 2.100 δολάρια και 20% υψηλότερα. Εν συνεχεία, η άνοδος θα ενδυναμωθεί στα 2.500 δολάρια στο δωδεκάμηνο και αναμένεται να παραμείνει εκεί. Το περιθώριο από τα τρέχοντα επίπεδα είναι 43%.

Για το πετρέλαιο τύπου brent, από τα 107 δολάρια το βαρέλι, η εκτίμηση είναι στα 140 δολάρια στο επόμενο τρίμηνο ή +31% και στα 130 δολάρια το βαρέλι στο δωδεκάμηνο. Για το χαλκό, οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα πτωτικές. Η τιμή από τα 7.800 δολάρια ο μετρικός τόνος θα κινηθεί πάνω από 1.000 δολάρια χαμηλότερα στα 6.700 δολάρια ή πτώση 14%. Αντίθετα, ο στόχος τιμής τοποθετείται στα 9.000 δολάρια ο μετρικός τόνος σε 12 μήνες ή +16%.

Διαβάστε ακόμα

Η υπουργός ονειρεύεται, Ισραηλινοί επενδυτές κοιτούν την Πέρδικα, η CVC, η THI και η Equinix την Ελλάδα και το ΤΑΙΠΕΔ… τα δάση

Coinbase: Τι συμβαίνει με τον «τιτάνα των κρυπτονομισμάτων;» (pic)

Απάτες με «εικονικά» ενοίκια στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ