Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα αποφασίσει για τον ρόλο της Huawei στο μελλοντικό δίκτυο 5G της Βρετανίας χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια.

Όπως μεταδίδει το Reuters o Τζόνσον αναμένεται να έχει συνάντηση με υπουργούς του την Τρίτη για να αποφασιστεί το εάν θα απαγορεύσει ή θα περιορίσει τη χρήση εξοπλισμού που κατασκευάζεται από την Huawei στο δίκτυο 5G.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός αντιμετωπίζει την πίεση της Ουάσινγκτον – και ορισμένων μελών του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος – ώστε να αποκλείσει την Huawei εξαιτίας των φόβων ότι η κινεζική εταιρεία θα αποκτήσει πρόσβαση σε βρετανικά μυστικά και ενώ η εταιρεία αρνείται ότι λειτουργεί ως όχημα για την κινεζική κατασκοπεία.

Ο Τζόνσον δήλωσε ότι υπάρχει τρόπος για τους Βρετανούς καταναλωτές και τις επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση στη νέα τεχνολογία χωρίς να διακυβεύονται οι σχέσεις ασφαλείας με τους Αμερικανούς.

“Δεν υπάρχει λόγος να μην έχουμε τεχνολογική πρόοδο εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, να επιτρέψουμε στους καταναλωτές, τις επιχειρήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο να έχουν πρόσβαση στην τεχνολογία και την επικοινωνία προστατεύοντας παράλληλα τα συμφέροντά μας στην ασφάλεια και τις βασικές μας σχέσεις με άλλες δυνάμεις ασφαλείας σε όλο τον κόσμο”, δήλωσε ο Τζόνσον απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την Huawei κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

“Θα πρέπει να διατηρήσουμε ισχυρές τις σχέσεις ασφαλείας που έχουμε” είπε και πρόσθεσε ότι «θα βρούμε μια λύση που θα μας επιτρέψει να επιτύχουμε και τους δύο αυτούς στόχους».

Η Huawei, ο μεγαλύτερος παραγωγός τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού στον κόσμο, υποστηρίζει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να την μπλοκάρουν από το δίκτυο 5G της Βρετανίας, επειδή καμία αμερικανική εταιρεία δεν μπορεί να προσφέρει την ίδια τεχνολογία σε ανταγωνιστική τιμή.

Η πρώην πρωθυπουργός Τερέζα Μέι λίγο πριν αποχωρήσει από το αξίωμά της πέρυσι είχε συμφωνήσει να μπλοκάρει την Huawei από τα βασικά μέρη του δικτύου 5G αλλά να της δώσει περιορισμένη πρόσβαση στα μη βασικά.

Οι επικριτές της Huawei, στους οποίους περιλαμβάνονται και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι ο διαχωρισμός μεταξύ βασικών μερών και μη του δικτύου είναι λιγότερο ξεκάθαρη όταν πρόκειται για δίκτυα 5G.