Στην έγκριση της πρότασης για τον χαρακτηρισμό του αλουμινίου (και του βωξίτη) σε πρώτη ύλη στρατηγικής σημασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησαν τα κράτη μέλη. Η αναβάθμιση αυτή συνεπάγεται οικονομικά πλεονεκτήματα συμπεριλαμβανομένης της ταχύτερης διαχείρισης αιτημάτων για την χρηματοδότηση του κλάδου και πρόσβαση σε επιπλέον επιδοτήσεις με απώτερο στόχο την ενίσχυση της παραγωγής.

Ισχυροί υποστηρικτές του μέτρου, που πέτυχαν και την έγκριση του, ήταν η Γερμανία και η Γαλλία, μαζί με την Ελλάδα και τη Σλοβενία.

Η πρόταση εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο που δρομολογεί η ΕΕ για τη βελτίωση της παραγωγής της σε πρώτες ύλες, μέταλλα και ορυκτά και τη μείωση της εξάρτησης της από ξένες χώρες, όπως κυρίως η Κίνα. Για το λόγο αυτό θα διευκολυνθούν νέες εξορύξεις πρώτων υλών, αλλά και προγράμματα ανακύκλωσης.

Στρατηγικός στόχος, σύμφωνα με την Κομισιόν, είναι η ΕΕ να είναι σε θέση να καλύπτει με δική της παραγωγή έως και το ένα δέκατο των αναγκών της σε πρώτες ύλες μέχρι το 2030.

Ειδικά το αλουμίνιο, όπως επεσήμαναν οι υποστηρικτές του μέτρου, είναι σημαντικό και για την πράσινη μετάβαση της ευρωπαϊκής οικονομίας καθώς είναι βασικό υλικό για τις ανεμογεννήτριες, τα ηλιακά πάνελ και άλλες τεχνολογίες και προϊόντα.

Από την άλλη πλευρά, ακτιβιστικές οργανώσεις επισημαίνουν ότι η επεξεργασία του αλουμινίου είναι εξαιρετικά ενεργοβόρα (και άρα ρυπογόνα), κάτι που φάνηκε από το γεγονός ότι πολλά χυτήρια αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε αναστολή παραγωγής πέρυσι λόγω της εκτίναξης των ενεργειακών τιμών, με αποτέλεσμα η ευρωπαϊκή παραγωγή να πέσει κατά σχεδόν 50%.

Σύμφωνα με έκθεση του πανεπιστημίου Leuven, η παγκόσμια ζήτηση αλουμινίου θα αυξηθεί κατά 43% μεταξύ 2020 και 2050.

Διαβάστε ακόμη

Στουρνάρας: Oκτώ προκλήσεις για τη νέα κυβέρνηση

Πώς η επενδυτική βαθμίδα θα επηρεάσει τις αποδόσεις ομολόγων, το κόστος δανεισμού και την οικονομία

Παρατείνεται μέχρι τέλος του χρόνου το «Καλάθι του Νοικοκυριού»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ