Οι Ιταλοί επιστήμονες τονίζουν ότι οι επόμενες οκτώ ημέρες θα είναι καθοριστικής σημασίας για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού.

Ο επιδημιολόγος Βάλτερ Ριτσάρντι, σύμβουλος του Ιταλού υπουργού Υγείας, μέσω της εφημερίδας La Stampa ζητά από τους Ιταλούς «να μείνουν μέσα στο σπίτι όσο περισσότερο μπορούν».

Ο επιστήμονας εξηγεί επίσης ότι, αν ο ιός συνεχίσει να μεταδίδεται με τόσο ταχείς ρυθμούς, θα δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα στα νοσοκομεία, αφού μια ανεξέλεγκτη εξάπλωση της ασθένειας ενδέχεται να προκαλέσει ακόμη και πάνω από ένα εκατομμύριο νεκρούς και τη μόλυνση μέχρι και του 60% του πληθυσμού.

Ο Ριτσάρντι εκτιμά ωστόσο ότι «το σενάριο αυτό θα παραμείνει υποθετικό και μόνον, αν επικρατήσει η ατομική ευθύνη και οι νέοι περιορίσουν την κοινωνική τους ζωή αποκλειστικά σε εξόδους σε ανοικτούς χώρους, με ιδιαίτερη προσοχή στην συμπεριφορά τους και στους κανόνες υγιεινής».

Όπως υπογραμμίζει η εφημερίδα La Stampa, αυτό που πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί είναι η περαιτέρω αύξηση της πίεσης επί των ιταλικών μονάδων εντατικής θεραπείας, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν να θεραπεύονται τόσο οι ασθενείς του κοροναϊού, όσο και εκείνοι οι οποίοι υποφέρουν από άλλες σοβαρές παθήσεις.

Η Ιταλία βρίσκεται σε καραντίνα περιορίζοντας τη μετακίνηση του πληθυσμού στις βόρειες επαρχίες και σκορπώντας τον πανικό μεταξύ των κατοίκων και στις νοτιότερες περιοχές της χώρας.

Την Κυριακή ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, υπέγραψε διάταγμα με το οποίο επέβαλε περιορισμούς στη μετακίνηση των πολιτών στη Λομβαρδία και σε άλλες 14 επαρχίες στον Βορρά μέχρι τις 3 Απριλίου.

Τα μέτρα επηρεάζουν τώρα πάνω από 16 εκατομμύρια άτομα και με τη διαρροή τους το απόγευμα του Σαββάτου από μια εφημερίδα, καθώς και με τις φήμες για περισσότερα μέτρα, οι κάτοικοι προσπάθησαν να φύγουν από τις πληττόμενες περιοχές πριν τεθούν σε ισχύ οι περιορισμοί.

Μπαρ και εστιατόρια άδειασαν με χιλιάδες άτομα να προσπαθούν να φύγουν με αυτοκίνητα. Εγινε εξέγερση σε φυλακή στη Μοδένα όταν οι τρόφιμοι ενημερώθηκαν ότι απαγορεύονται οι επισκέψεις από οικείους λόγω των φόβων για μεγαλύτερη εξάπλωση του κορωνοϊού.

Εξέγερση σημειώθηκε και σε φυλακή της Νάπολης μεταξύ συγγενών των τροφίμων και των αστυνομικών, ενώ επεισόδια σημειώθηκαν και σε άλλα σωφρονιστικά ιδρύματα.

Πέραν των κοινωνικών εντάσεων ζοφερή είναι η εικόνα στο ιταλικό χρηματιστήριο.

Οι ιταλικές μετοχές στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE MIB καθυστέρησε να ανοίξει το πρωί μαζί με τους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς δείκτες κι όταν άνοιξε το έκανε με βουτιά 11% ή κατά 2.290 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της Πρασκευής.

Προσώρας, η γειτονική χώρα έχει 7.375 επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού και 366 θανάτους.

Μόνο στη Λομβαρδία έχουν επιβεβαιωθεί 3.372 επιβεβαιωμένα κρούσματα, στην Εμίλια Ρομάνα και την Βένετο 1.097.

Οι νότιες περιοχές όπως η Καμπάνια, η Πούλια και η Καλαβρία καλούν τον κόσμο να μην πάει νότια ώστε να μην μεταφέρει τον ιό σε αυτές..

Οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η οικονομία της Ιταλίας, που ήταν ήδη εύθραυστη και πριν τον ιό, θα εισέλθει σε ύφεση και η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα δαπανήσει δισεκατομμύρια για να μετριάσει τον οικονομικό αντίκτυπο του κορωνοϊού στις επιχειρήσεις και για να βοηθήσει το υγειονομικό σύστημα του Βορρά.