Τις «παρεξηγήσεις» γύρω από το πακέτο στήριξης των 200 δισ. ευρώ που σκοπεύει να δαπανήσει η Γερμανία για να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης ξεκαθάρισαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στην Πράγα, όπως υποστήριξε σήμερα ο Όλαφ Σολτς.

«Χρησιμοποίησα αυτήν την ευκαιρία για να εξηγήσω τη δέσμη μέτρων στους ομολόγους μου και να τη θέσω στο ευρωπαϊκό πλαίσιο», είπε ο Όλαφ Σολτς στους δημοσιογράφους, μετά την ολοκλήρωση της άτυπης συνόδου των ηγετών της ΕΕ στην Πράγα.

«Ήταν σημαντικό και ασφαλώς συνέβαλε στο ξεκαθάρισμα των παρεξηγήσεων», πρόσθεσε. «Με τις αποφάσεις μας, κινούμαστε εντός του ίδιου πλαισίου» με όσα κάνουν και άλλες χώρες, ανέφερε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αυτό που κάνει η Γερμανία είναι σωστό, «είμαστε οικονομικά ισχυροί και μπορούμε να το κάνουμε», συνέχισε, λέγοντας ότι άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Ολλανδία έχουν παρόμοια προγράμματα.

«Είμαι βέβαιος ότι όλοι ξέρουν πως τέτοια μέτρα είναι αναγκαία και θα έπρεπε να ληφθούν παντού», τόνισε εξάλλου ο Καγκελάριος της Γερμανίας. Σχολίασε επίσης ότι μεγάλο μέρος των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης δεν έχει δαπανηθεί και «θα πρέπει να εξετάσουμε ποιες επιλογές έχουμε».

Αναφερόμενος στο πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, είπε ότι είναι σημαντικό να πέσουν οι τιμές και «μόνο από κοινού θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα». Επισήμανε επίσης ότι η Ευρώπη χρειάζεται μακροχρόνιες συμβάσεις με πολλούς, διαφορετικούς προμηθευτές. «Όλοι συμφωνούμε ότι η τιμή του αερίου είναι υπερβολικά υψηλή» και θα πρέπει οι Βρυξέλλες να συζητήσουν με τη Νορβηγία, τις ΗΠΑ και άλλες προμηθεύτριες χώρες για το πώς θα μειωθεί, πρόσθεσε ο Όλαφ Σολτς.

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Καγκελάριος είπε ότι η Γερμανία «θα κάνει μια σημαντική συμβολή» στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα εκπαίδευσης των Ουκρανών στρατιωτών. Στη σύνοδο της 25ης Οκτωβρίου στο Βερολίνο θα συζητηθούν μέτρα για το πώς θα μπορούσε να στηριχθεί η Ουκρανία, για την ανοικοδόμηση της οποίας, όπως είπε, μεταπολεμικά «θα χρειαστεί μια γενιά».

Προειδοποίησε επίσης κατά της χρήσης πυρηνικών όπλων, την οποία χαρακτήρισε απαράδεκτη, ενώ θέλησε να στείλει και ένα σαφές μήνυμα στη Ρωσία, λέγοντας ότι «οι ευρωπαϊκές χώρες στέκουν αταλάντευτες στο πλευρό της Ουκρανίας.

Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία στην υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητάς της», τόνισε, επαναλαμβάνοντας ότι η Ευρώπη δεν θα αναγνωρίσει ποτέ τις «παράνομες προσαρτήσεις» ουκρανικών εδαφών μετά τα αμφιλεγόμενα δημοψηφίσματα, τον περασμένο μήνα. «Για εμάς, αυτά τα ψευδοδημοψηφίσματα είναι ως μη γενόμενα», είπε ο Όλαφ Σολτς.

Διαβάστε ακόμη

Morgan Stanley: «Βαθαίνει» ύφεση στην Ευρώπη αλλά η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια (διαγράμματα)

Πτώση-ρεκόρ $1 τρισ. για τα ξένα συναλλαγματικά αποθέματα παγκοσμίως

Έλον Μασκ: Αυτός είναι ο λόγος που θέλει να εξαγοράσει το Twitter