Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley αναθεωρεί χαμηλότερα την ανάπτυξη το 2023 στην Ευρώπη σε -0,5% σε ετήσια βάση και εκτιμά ότι η ύφεση είναι ήδη παρούσα σε κάποιες χώρες, αλλά όχι παντού. Χάρη στη δυναμική των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τον τουρισμό κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, φάνηκε πιθανό ότι το ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ θα συνεχίζει να αυξάνεται το τρίτο τρίμηνο, ωστόσο, οι πρόσφατες έρευνες για τις επιχειρήσεις δείχνουν προς διαφορετική κατεύθυνση, εξηγεί η τράπεζα.

Οι δείκτες υπευθύνων παραγγελιών PMI, πρόδρομος δείκτης για την οικονομία και την εξέλιξη της ανάπτυξης, μέχρι το Σεπτέμβριο υποδηλώνουν συνολική μείωση κατά – 0,1% το γ’ τρίμηνο αλλά με ανομοιογένεια στην Ευρώπη: η Γαλλία και η Ισπανία εξακολουθούν να αναπτύσσονται, ενώ η Γερμανία και η Ιταλία ήδη μειώνονται. «Συνολικά, τα σύννεφα μαζεύονται στον ευρωπαϊκό ουρανό σύμφωνα με τις επιχειρηματικές έρευνες που δείχνουν ότι η ύφεση πιθανώς έχει ήδη υλοποιηθεί το γ’ τρίμηνο και ο πληθωρισμός έφτασε το 10% το Σεπτέμβριο», εξηγεί η Morgan Stanley.

«Πιστεύουμε ότι το ΑΕΠ θα μειωθεί για τρία συνεχόμενα τρίμηνα, ελαφρώς το γ’ τρίμηνο του 2022 σε -0,1% (σε τριμηνιαία βάση) και περισσότερο το δ’ τρίμηνο στο -0,5% (σε τριμηνιαία βάση) και το α’ τρίμηνο του 2023 κατά -0,4% (σε τριμηνιαία βάση)», διευκρινίζει η Morgan Stanley. Η ανάκαμψη είναι πιθανό να είναι βραδύτερη από ότι συνήθως, καθότι ο υψηλός πληθωρισμός θα συνεχίσει να έχει αντίκτυπο στις ιδιωτικές δαπάνες. Η ύφεση που προβλέπει για το 2023 θα οδηγηθεί πιθανότατα, κυρίως από την εγχώρια ζήτηση, με την κατανάλωση των νοικοκυριών και τις ιδιωτικές επενδύσεις να αναμένεται να σημειώσουν απότομη πτώση. Ο αμερικανικός οίκος σημειώνει επίσης την ιδιαίτερη αβεβαιότητα γύρω από τις προοπτικές, καθώς, σε ένα σενάριο “αρκούδας”, τα ζητήματα ενεργειακού εφοδιασμού θα μπορούσαν να διαταράξουν σημαντικά τις αλυσίδες παραγωγής, οδηγώντας σε μια πιο σοβαρή ύφεση.

Αναφορικά με τον πληθωρισμό, εκτιμά ότι είναι πολύ υψηλός και είναι πιθανό να παραμείνει υψηλός το 2023, εξηγεί η τράπεζα. Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη συνεχίστηκε το Σεπτέμβριο και να φτάνει το 10% σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας τις προσδοκίες.

Η ενέργεια παραμένει το βασικό πρόβλημα αλλά η πληθωριστική πίεση συνεχίστηκε. Για τη νομισματική πολιτική και τα επιτόκια, η Morgan Stanley επισημαίνει ότι και η ΕΚΤ θα έχει τα «μάτια της καρφωμένα» στον πληθωρισμό και πιστεύει ότι τον Οκτώβριο θα δούμε μια αύξηση της τάξης των 75 μ.β., ακολουθούμενη από 50 μ.β. τον Δεκέμβριο και 25 μ.β. το Φεβρουάριο και το Μάρτιο, φέρνοντας το τελικό επιτόκιο στις 250 μ.β.

Πρόσθετα μέτρα πολιτικής μπορεί να χρειαστούν αν υπάρξει σημαντική διαταραχή της προσφοράς αυτό το χειμώνα, κατά την άποψη της τράπεζας. Μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις πολιτικής, η τράπεζα εκτιμά ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έχει πιθανότατα κορυφωθεί τον προηγούμενο μήνα, οπότε το 2022 η πρόβλεψη παραμένει αμετάβλητη στο 8,2%, αλλά αναθεώρησε το 2023 σε χαμηλότερα επίπεδα από 5,9% στο 5,2%.

Οι κίνδυνοι παραμένουν υψηλοί ωστόσο με τις εξαιρετικά ευμετάβλητες αγορές ενέργειας. Οι συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο προχωρούν με αργούς ρυθμούς και οι εθνικές πρωτοβουλίες δημιουργούν εντάσεις όπως καταδεικνύουν οι πρόσφατες ανακοινώσεις στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ολλανδία. Παρά τη στήριξη αυτή, ο οίκος αναμένει ότι η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών θα μειωθεί το 2022 και το 2023 και τα κέρδη θα δεχθούν ισχυρές πιέσεις, καταλήγει η τράπεζα.

Διαβάστε ακόμη:

Άλμα 11% στην εβδομάδα για το πετρέλαιο – Θέμα χρόνου η επαναφορά των τιμών στα $100

Επιθετικό μάρκετινγκ: Αυτή η πόλη χαρίζει 500.000 αεροπορικά εισιτήρια

Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δοκιμάζεται ξανά στην Πράγα – Το φυσικό αέριο και τα άλλα σημεία τριβής (pics + vid)