Ευρώπη

S&P: Ύφεση 2% σε Ευρωζώνη και Βρετανία – 10% αν συνεχιστεί το lockdown

  • newsroom


H ύφεση 2% αντιστοιχεί σε €420 δισ. με όρους πραγματικού ΑΕΠ το 2020, πάντως ότι για το 2021 αναμένει σταδιακή ανάκαμψη τουλάχιστον 3% - Σταϊκούρας: Μείωση του ελληνικού ΑΕΠ από 1% έως 3%

H πανδημία του κορωνοϊού θα ρίξει σε ύφεση φέτος Βρετανία και ευρωζώνη. Οι οικονομίες τους αναμένεται να συρρικνωθούν μέχρι και 2%, προειδοποιεί ο οίκος αξιολόγησης S&P Global.

«Η ευρωζώνη και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι αντιμέτωπα με ύφεση. Αναμένουμε ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 2% φέτος λόγω της παύσης της οικονομικής δραστηριότητας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού], αναφέρει σε νέο του report.

Όπως αναφέρει ο οίκος, η ύφεση 2% αντιστοιχεί σε όρους πραγματικού ΑΕΠ σε 420 δισ. ευρώ το 2020, συγκριτικά με τις προηγούμενες προβλέψεις τον Νοέμβριο, σημειώνει πάντως ότι για το 2021 αναμένει σταδιακή ανάκαμψη τουλάχιστον 3%.

Το κλειδί, σύμφωνα με τον S&P, είναι η στροφή κρατών και κυβερνήσεων σε τολμηρές και γρήγορες αποφάσεις για να αποφύγουν τις μόνιμες απώλειες στο ΑΕΠ και για να στηρίξουν την ανάκαμψη το φθινόπωρο.

Ακόμη χειρότερα, εκτιμά ότι, αν το lockdown συνεχιστεί, επί παραδείγματι, για 4 μήνες, η συρρίκνωση του ΑΕΠ της ευρωζώνης θα φτάσει ακόμα και το 10% για φέτος.

«Τα ρίσκα εξακολουθούν να είναι καθοδικά και δεδομένου ότι μπορεί η πανδημία να κρατήσει περισσότερο και να εξαπλωθεί ακόμα πιο πολύ από αυτό που εκτιμούμε, ένα πιο μακροχρόνιο lockdown για 4 μήνες μπορεί να μειώσει το ΑΕΠ της ευρωζώνης κατά 10% το 2020».

Κοιτάζοντας μεμονωμένα σε διάφορες χώρες, ο S&P περιμένει οικονομική συρρίκνωση 2,6% για την Ιταλία, ενώ η οικονομία της Ισπανίας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 2,1%. Πρόκειται για τις δύο χώρες που έχουν πληγεί πιο σκληρά από τον Covid-19.

Για τη Γερμανία και τη Βρετανία ο οίκος αναμένει συρρίκνωση 1,9% και για τη Γαλλία 1,7%.

Χθες, Τετάρτη ο οίκος Moody’s είχε προβλέψει ότι οι 20 μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο είναι πιθανό να πέσουν σε ύφεση φέτος. Το συνολικό ΑΕΠ προβλέπει ότι θα συρρικνωθεί κατά 0,5% ενώ η οικονομία των ΗΠΑ θα μειωθεί κατά 2% και της ευρωζώνης κατά 2,2%.