search icon

Ευρώπη

Στάσιμη η οικονομία της Γερμανίας το δεύτερο τρίμηνο

Η Γαλλία επέστρεψε σε ανάπτυξη, η Ισπανία και η Ιταλία ανέφεραν και οι δύο ανάπτυξη 1% - Γαλλία: Καλύτερα από τις εκτιμήσεις τα στοιχεία για το ΑΕΠ του β’ τριμήνου

Στάσιμη παρέμεινε η οικονομία της Γερμανίας επιβεβαιώνοντας τους φόβους της γερμανικής κυβέρνησης ότι η ενεργειακή κρίση θα οδηγήσει την ατμομηχανή της Ευρώπης ίσως και σε ύφεση.

Το εγχώριο ακαθάριστο προϊόν (ΑΕΠ) της Γερμανίας παρέμεινε αμετάβλητο το δεύτερο τρίμηνο, ύστερα από αύξηση κατά 0,8% τους τρεις πρώτους μήνες του έτους, εν μέσω πληθωρισμού ρεκόρ που βαρύνει τους καταναλωτές και τη βιομηχανία, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

«Το δύσκολο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, με την πανδημία της Covid-19, τη διατάραξη στις εφοδιαστικές αλυσίδες, την αύξηση των τιμών και τον πόλεμο στην Ουκρανία αποτυπώνεται εμφανώς στις οικονομικές εξελίξεις», ανέφερε η στατιστική υπηρεσία Destatis σε ανακοίνωση.

Το ποσοστό της ανεργίας στη Γερμανία αυξήθηκε τον Ιούλιο, για δεύτερο συνεχή μήνα, λόγω της «καταγραφής Ουκρανών προσφύγων» στην αγορά εργασίας, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της υπηρεσίας Απασχόλησης.

Ο δείκτης διαμορφώθηκε στο 5,4% σε προσαρμοσμένη βάση, αυξημένος κατά 0,1 της μονάδας σε σχέση με τον Ιούνιο. Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 48.000 άτομα.

Οι προοπτικές της Γερμανίας είναι πιο σκοτεινές από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης σχολιάζει το Bloomberg επισημαίνοντας ότι εκτός από το κοκτέιλ του πληθωρισμού και των διαταραχών στην εφοδιαστική αλυσίδα, η άμεση εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο οδηγεί την Γερμανία σε αχαρτογράφητα νερά.

Η κατάσταση τους επόμενους μήνες πιθανότατα θα επιδεινωθεί καθώς οι βιομηχανικές επιχειρήσεις μειώνουν την παραγωγή ή αναστείλουν εν μέρει τη λειτουργία τους. Μια ύφεση γίνεται όλο και πιο πιθανή.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η Ισπανία και η Ιταλία ανέφεραν και οι δύο ανάπτυξη 1% ή περισσότερο για το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με τους προηγούμενους τρεις μήνες, ενισχυμένες από την εισροή τουριστών μετά το lockdown. Η Γαλλία επέστρεψε σε ανάπτυξη μετά από μια αιφνιδιαστική συρρίκνωση στις αρχές του 2022.

 

Διαβάστε ακόμα

Eurostat: Αποκαλυπτήρια πληθωρισμού – πρόκριμα για νέα μέτρα

Ο άσχετος της ψηφιακής παρέας, ο λύκος Σωκράτης, το σφυρί του Λούβαρη και δυο νέα deals

O θρυλικός επενδυτής στη Silicon Valley που τα έβαλε με τη Wall Street και κέρδισε

Exit mobile version