Ευρώπη

Στέρντζον: Η Σκωτία δικαιούται ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της

  • newsroom


Το SNP κέρδισε 48 από τις 59 έδρες της Σκωτίας στο βρετανικό Κοινοβούλιο στις εθνικές εκλογές ωθώντας την Στέρντζον να επανακαταθέσει το αίτημά της για ένα νέο δημοψήφισμα

Ο Μπόρις Τζόνσον πρέπει να «επικεντρωθεί στην πραγματικότητα» και να αναγνωρίσει ότι το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) έχει λάβει εντολή για ένα δεύτερο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας, δήλωσε η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρντζον.

Το SNP κέρδισε 48 από τις 59 έδρες της Σκωτίας στο βρετανικό Κοινοβούλιο στις εθνικές εκλογές της Πέμπτης, ωθώντας την Στέρντζον να επανακαταθέσει το αίτημά της για ένα νέο δημοψήφισμα με σκοπό την ανεξαρτησία.
Ωστόσο, ο Τζόνσον, ενισχυμένος από το δικό του Συντηρητικό Κόμμα που κέρδισε κοινοβουλευτική πλειοψηφία 80 εδρών στις εκλογές, είπε στην Στέρντζον σε τηλεφωνική τους επικοινωνία ότι αντιτάσσεται σε άλλο ένα δημοψήφισμα ανεξαρτησίας.

«Ήμουν ξεκάθαρη μαζί του ότι έχω εντολή να προσφέρω στους Σκωτσέζους μια επιλογή. Επανέλαβε την αντίθεσή του σε αυτό», δήλωσε η Στέρντζον στο Skynews, αφού επισκέφθηκε υποστηρικτές της στο Dundee.

«Αλλά ξέρετε, ας επικεντρωθούμε στην πραγματικότητα εδώ – οι εκλογές αποτέλεσαν μια κρίσιμη στιγμή για τη Σκωτία», είπε.

Οι Σκωτσέζοι ψήφισαν σε δημοψήφισμα ανεξαρτησίας το 2014 για να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά επέλεξαν επίσης στο δημοψήφισμα του Brexit του 2016 για να παραμείνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ η πλειοψηφία των Άγγλων και Ουαλών ψηφοφόρων υποστήριζαν την έξοδο από την Ένωση, υπενθυμίζει το Reuters.

Απόρρητο Απόρρητο