Τις προτάσεις του για το μέλλον της Ευρώπης θα παρουσιάσει κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, παρουσία και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.  Ο πρωθυπουργός θα έχει σειρά επαφών με Ευρωπαίους αξιωματούχους, στους οποίους θα παρουσιάσει το σχέδιό του για την επόμενη ημέρα της Ελλάδας και θα συζητήσει και το «καυτό» θέμα του μέτρου της περικοπής των συντάξεων.

Συγκεκριμένα, ο κ.Τσίπρας θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι και στις 10:00 το πρωί (ώρα Ελλάδος) θα μιλήσει στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ συνάντηση θα έχει και με τον πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Μετά την ομιλία του και τις παρεμβάσεις των επικεφαλής των Κοινοβουλευτικών Ομάδων των ευρωπαϊκών κομμάτων, ο κ.Τσίπρας θα δευτερολογήσει και στη συνέχεια (13:45) θα προχωρήσει σε δηλώσεις μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου.

Στη συνέχεια ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον Ευρωπαίο επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, τον ηγέτη της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλιστών Ούντο Μπούλμαν, την επικεφαλής της ομάδας της Αριστεράς Γκάμπι Τσίμερ και αλλά στελέχη του ΕΚ.

Στη συνέντευξη Τύπου στην 83η ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ανησυχία του για το ρεύμα ανόδου της Ακροδεξιάς και τάχθηκε υπέρ της ευρύτερης δυνατής συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων για να δημιουργηθεί ένα ανάχωμα σε αυτό το ρεύμα. Σε αυτό το πλαίσιο θα κινηθεί και η σημερινή του ομιλία στο ευρωκοινοβούλιο, όπου αναμένεται να θέσει την ανάγκη να αναληφθούν δράσεις και πρωτοβουλίες προκειμένου να βγουν μπροστά οι προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη προκειμένου μεταξύ άλλων να ανασχεθεί το ρεύμα ανόδου των εθνικιστικών και ακροδεξιών δυνάμεων. Επίσης, κατά τις επαφές του με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους,  θα επιχειρήσει να αναπτύξει το σχέδιο του για τη μετά μνημόνιο εποχή στην Ελλάδα.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ.Τσίπρας θα έχει την ευκαιρία να θέσει και το θέμα της περικοπής των συντάξεων και να επισημάνει ότι βάσει των δεδομένων που υπάρχουν στην ελληνική οικονομία και στο ασφαλιστικό σύστημα, δεν είναι αναγκαία η περικοπή από 1/1/2019.