Ένα από τα πλέον συνήθη προβλήματα που δυστυχώς αντιμετωπίζουν όλο και συχνότερα στην καθημερινότητά τους οι εκμισθωτές ακινήτων, είναι και η καθυστέρηση ή και πλήρης άρνηση καταβολής των μισθωμάτων στις μισθώσεις των κατοικιών, αλλά και στις επαγγελματικές μισθώσεις.

Το πρόβλημα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ο διαχωρισμός του ενοικιαστή που έχει πραγματικό πρόβλημα από αυτόν που απλά αφήνει…. “φέσια”. Ειδικά για τις νέες μισθώσεις ακίνητων (τα νεα συμβόλαια) τα άγχος του κάθε ιδιοκτήτη είναι να να μην πέσει σε “επαγγελματία φεσατζη”. Πρόκειται για ενοικιαστές οι οποίοι, συνήθως εμφανιζόμενοι από το πουθενά και στοχοποιώντας εκμισθωτές που αντικειμενικά αδυνατούν να αντιδράσουν στην συμπεριφορά τους, εγκαθίστανται στα ακίνητά τους με το εξ αρχής σχέδιο να παραμείνουν όσο γίνεται περισσότερο χωρίς να πληρώσουν απολύτως τίποτε από ενοίκια, κοινόχρηστα και λογαριασμούς κοινής ωφελείας. Στη συνέχεια αντιδικούν και δικαστικά μαζί τους ισχυριζόμενοι κλασσικά ότι δεν πληρώνουν διότι το ακίνητο είναι δήθεν ακατάλληλο, (κλασσικά ότι έχει υγρασία, απειλείται η υγεία τους κλπ.), δημιουργώντας και σημαντικές δαπάνες στους εκμισθωτές μέχρις ότου να επιτύχουν την αποβολή τους, οπότε αυτοί μετεγκαθίστανται στο ακίνητο του επομένου θύματός τους.

Όπως εξηγεί σε αναλυτικό οδηγός της η ΠΟΜΙΔΑ “κάθε εκμισθωτής οφείλει να αντιληφθεί ότι έχει τελειώσει η “εποχή της αθωότητας” και οφείλει να ελέγχει με προσοχή ποιος και τι είναι αυτός που εμφανίζεται ως νέος ενοικιαστής, πριν υπογράψει έγγραφο μισθωτήριο και του παραδώσει τα κλειδιά του ακινήτου του. Αν όμως η ζημιά έχει ήδη γίνει, τότε πλέον έχει μεγάλη σημασία ο τρόπος και ο χρόνος που ο κάθε ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης θα αντιδράσει σε ένα τέτοιο γεγονός, ιδιαίτερα αν βρίσκεται αντιμέτωπος με συστηματικούς (επαγγελματίες) κακοπληρωτές, γιατί κάθε καθυστέρηση και κάθε λάθος είναι εις βάρος του, αφού τις περισσότερες φορές είναι αδύνατη η είσπραξη των οφειλομένων μισθωμάτων”.

Η ΠΟΜΙΔΑ κωδικοποιεί τις νομοθεσίες κι δίνει πρακτικές συμβουλές στους ιδιοκτήτες.

Η διαφορά του “φεσατζή” από όσους έχουν πραγματικό πρόβλημα

Τα όπλα προστασίας και οι δυνατότητες προσφυγής

1. Καταγγελία της μίσθωσης σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα,
2. Αγωγή αποβολής λόγω δυστροπίας σύμφωνα με τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και
3. Εκδοση διαταγής απόδοσης μίσθιου, χωρίς διεξαγωγή δίκης, με ταυτόχρονη διεκδίκηση ή όχι και των οφειλομένων μισθωμάτων.

Η ΠΟΜΙΔΑ πρότεινε και το Υπουργείο Δικαιοσύνης αποδέχθηκε και ενσωμάτωσε στο νόμο 4055/2012 για τη «Δίκαιη δίκη και την εύλογη διάρκειά της», επτά σημαντικότατες αλλαγές στη νέα διαδικασία διαταγής απόδοσης μισθίου, οι οποίες είναι ιδιαίτερα χρήσιμες και κρίσιμες στην αντιμετώπιση των κακοπληρωτών, γιατί συντομεύουν και απλοποιούν την όλη σχετική διαδικασία.

Με τις τροποποιήσεις αυτές στην παραπάνω διαδικασία της διαταγής απόδοσης χρήσης μίσθιου, ο εκμισθωτής μπορεί μεταξύ άλλων, να ζητήσει με ειδικό καταψηφιστικό αίτημα, να υποχρεωθεί ο μισθωτής να του καταβάλλει και τα ανεξόφλητα ενοίκια, κοινόχρηστα και λογαριασμούς κοινής ωφέλειας. Στην περίπτωση που υπάρχουν και ζημιές στο μίσθιο για τις οποίες ο ιδιοκτήτης ζητά αποζημίωση, τότε απαιτείται ειδικό αίτημα στο Δικαστήριο, που μπορεί να προβληθεί μόνο στις δύο πρώτες διαδικασίες.

Η επιλογή της ενδεδειγμένης σε κάθε περίπτωση διαδικασίας, αποτελεί επιλογή και ευθύνη του Δικηγόρου του κάθε ιδιοκτήτη, ανάλογα με τις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε μίσθωσης. Η ευθύνη του ιδιοκτήτη βέβαια εντοπίζεται στην επιλογή του κατάλληλου δικηγόρου, ο οποίος θα μπορέσει να αντιμετωπίσει όσο για σύντομα και αποτελεσματικά γίνεται, τη δυσάρεστη αυτή κατάσταση. Αν αντιμετωπίζετε τέτοιο πρόβλημα και δεν γνωρίζετε πού να απευθυνθείτε, το πανελλήνιο δίκτυο της ΠΟΜΙΔΑ είναι η πιο φερέγγυα λύση!

Άλλη σημαντική αλλαγή είναι η καθιέρωση σύντομης παραγραφής της υποχρέωσης φύλαξης εγκαταλελειμένων κινητών. Αν μετά την αποβολή του, ο μισθωτής έχει εγκαταλείψει κινητά αντικείμενά του στο μίσθιο, και ο ιδιοκτήτης έχει οριστεί υποχρεωτικά από το δικαστικό επιμελητή ως μεσεγγυούχος και υπόχρεος για τη φύλαξή τους, όπως προβλέπει ο νόμος, θα πρέπει να κινηθεί μια νέα δικαστική διαδικασία για την εκποίηση των πραγμάτων αυτών με πλειστηριασμό. Ωστόσο η ΠΟΜΙΔΑ ζήτησε και πέτυχε με την παραπάνω τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας, η ευθύνη του ιδιοκτήτη-εκμισθωτή που διορίστηκε “με το ζόρι” μεσεγγυούχος για τη φύλαξη των κινητών πραγμάτων του ενοικιαστή του, να παραγράφεται πλέον σε μόλις 6 μήνες!

Διαβάστε ακόμη 

Ηλεκτρικό ρεύμα: Από τις πράσινες στις (ξεχασμένες) πορτοκαλί κιλοβατώρες  

Πετρέλαιο: Ποιοι και γιατί βλέπουν θερμό καλοκαίρι – Τι θα γίνει με τις τιμές 

Ίντερ Μιλάνου: Από «παιχνίδι» κινέζων δισεκατομμυριούχων σε χρεοκοπημένη «κοντέσσα» (γράφημα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ