Σε δέσμη μέτρων χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής προσανατολίζονται οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων η νέα μείωση επιτοκίων, η δέσμευση για διατήρησή τους σε χαμ,ηλά επίπεδα για περισσότερο διάστημα, ο μηχανισμός περιορισμού της επίδρασης των χαμηλών επιτοκίων στους τραπεζικούς ισολογισμούς, αλλά και η επανάληψη ενός προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, με το τελευταίο ωστόσο να συναντά εμπόδια, λόγω της αντίθεσης που εκφράζουν χώρες της Βόρειας Ευρώπης.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Reuters, πολλοί κεντρικοί τραπεζίτες προκρίνουν την επανάληψη του QE, καθώς εντείνεται ο εμπορικός πόλεμος, ενώ παράλληλα σημειώνεται επιβράδυνση της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας οικονομίας και συνεχίζεται η αβεβαιότητα με το Brexit.

Ωστόσο, χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Αυστρία έχουν εκφράσει την αντίθεσή του σε ένα νέο πρόγραμμα ποσοστικής χαλάρωσης, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να γίνει μόνο στηνν έσχατη περίπτωη, αν δηλαδή υπάρξει απειλή αποπληθωρισμού την Ευρωζώνη.

Πάντως, οι πηγές που επικαλέιται το Reuters αναφέρουν ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση ακόμα καθώς και ότι οι συζητήσεις για τα πιθανά μέτρα συνεχίζονται.

Sewing: Η μείωση των επιτοκίων θα προκαλέσει σοβαρές «παράπλευρες απώλειες»

Στην προειδοποίηση ότι μια περαιτέρω μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ θα έχει μεν μικρή επίπτωση στην οικονομία, σοβαρές δε «παράπλευρες απώλειες» προχώρησε στο μεταξύ, ο δ/νων σύμβουλος της Deutsche Bank, Christian Sewing.

Η προειδοποίηση έρχεται μια εβδομάδα πριν τη συνεδρίαση της ΕΚΤ κατά την οποία οι φορείς χάραξης νομισματικής πολιτικής αναμένεται να αποφασίσουν ένα πακέτο νέων μέτρων στήριξης της οικονομίας που θα περιλαμβάνει μια μείωση επιτοκίων.

Μιλώντας σε τραπεζική διάσκεψη, ο Sewing ανέφερε ότι οι πελάτες της τράπεζάς του δεν θα επένδυαν περισσότερα αν ο δανεισμός ήταν 0,10% φθηνότερος.

Το μόνο που θα έκανε μια μείωση των επιτοκίων θα ήταν «να οδηγήσει προς τα πάνω τις τιμές των assets και να αυξήσει τα βάρη για τους καταθέτες».

Τα χαμηλότερα επιτόκια θα βοηθούσαν αυτούς που έχουν χρέη ή έχουν επενδύσει σε assets, ωστόσο η πλειοψηφία του κόσμου δεν θα επωφεληθεί, ανέφερε.

«Αυτό διαιρεί την κοινωνία ακόμα περισσότερο», πρόσθεσε.

Όπως σημειώνει το Reuters, οι γερμανικές τράπεζες αλλά και οι ευρωπαϊκές γενικότερα έχουν εκφράσει τον προβληματισμό τους για την πολιτική της ΕΚΤ που απαιτεί από τις τράπεζες να πληρώσουν για να «παρκάρουν» το ρευστό τους στην Κεντρική Τράπεζα και αυτό βλάπτει τον ισολογισμό τους.