Η έκθεση τέχνης Tefaf στο Μάαστριχτ ήταν πάντα πολύ επιφυλακτική στον έλεγχο των πάμπλουτων επισκεπτών της με τους ανιχνευτές μετάλλων στην είσοδο. Τώρα όμως είναι διαφορετικά τα πράγματα. Κινητά μπαίνουν στο καλάθι και τα χέρια σηκωμένα ψηλά.

Μια γυναίκα αδειάζει το περιεχόμενο της βαλίτσας της. Σκηνές όπως στο αεροδρόμιο, ωστόσο βρισκόμαστε σε ένα χώρο για εκατομμυριούχους.

Τα πρόσθετα μέτρα ασφαλείας πάρθηκαν για ένα σοβαρό λόγο. Στην τελευταία έκθεση της Tefaf, τέσσερις ληστές εμφανίστηκαν πολύ κομψά ντυμένοι. Ένας από τους τέσσερις έσπασε με βαριοπούλα μια κοσμηματοθήκη.

Ένας συνεργός του κρατούσε τους επισκέπτες υπό την απειλή όπλου σε απόσταση. Στη συνέχεια άρπαξαν ό,τι μπόρεσαν από τη βιτρίνα και εξαφανίστηκαν.

Μέχρι σήμερα η αστυνομία δεν έχει ανακοινώσει τίποτα για την αξία των κλοπιμαίων, αλλά τα ολλανδικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για αντικείμενα αξίας 30 εκατομμυρίων ευρώ. Το πιο πολύτιμο κομμάτι ήταν ένα κίτρινο διαμάντι 114 καρατίων.

Η αστυνομία υποπτεύεται ότι οι δράστες είναι από τα Βαλκάνια και εικάζει ότι πίσω τους κρύβεται η διαβόητη συμμορία «Ροζ Πάνθηρες».

Η ασφαλιστική εταιρεία υποσχέθηκε αμοιβή μισού εκατομμυρίου ευρώ σε όποιον θα μπορούσε να δώσει σημαντικές πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη των δραστών.

Ωστόσο, αυτό είναι ένα ποσό που δεν εντυπωσιάζει και πολύ στην Tefaf, αν σκεφθεί κανείς ότι μια ελαιογραφία του Έμιλ Νόλντε κοστίζει 1,35 εκατ. ευρώ για να μην αναφέρουμε «Το τσίρκο – Ο καβαλάρης» του Μαρκ Σαγκάλ που κοστίζει 5,8 εκατομμύρια ευρώ.

Διαβάστε τη συνέχεια στην DW