Υποψήφια για την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ – EIB) είναι η αντιπρόεδρος της Κομισιόν και υπεύθυνη για θέματα ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, όπως επιβεβαίωσε και η ίδια.

Η κυρία Βεστάγκερ ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση της Δανίας κατέθεσε επίσημα το όνομα της ως υποψήφιας για την προεδρία της ΕΤΕπ, με την ίδια να δηλώνει τη διαθεσιμότητα της για το πόστο.

Πρώην υπουργός Οικονομικών και Εσωτερικών στη χώρα της, η Βεστάγκερ έγινε ευρέως γνωστή από τη θέση της στο Κολέγιο των Επιτρόπων, όπου διακρίθηκε την τελευταία δεκαετία για τις μεγάλες μάχες που έχει δώσει με τους αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς, όπως η Apple και η Amazon, επιχειρώντας να «σπάσει» τις μονοπωλιακές πρακτικές τους με διορθωτικές κινήσεις και κολοσσιαία πρόστιμα. Τελευταίο παράδειγμα, μόλις την περασμένη εβδομάδα, όταν η Δανή απείλησε την Google με διάσπαση, αν συνεχίσει να κάνει κατάχρηση της κυρίαρχης θέσης της.

Η παρεμβατικότητα και η πολύ υψηλή απήχηση της στις δημοσκοπήσεις στο πανευρωπαϊκό κοινό την είχε καταστήσει, μάλιστα, και ανάμεσα στους υποψηφίους για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θέση που κατέληξε τελικά στη Γερμανίδα, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μέσα από το σκληρό παζάρι που είχε λάβει χώρα τότε ανάμεσα στα κράτη μέλη.

Ως πρόεδρος της ΕΤΕπ θα αποκτήσει, επίσης, έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην Ένωση και την πορεία της οικονομία της, ειδικά δε, σε ένα διάστημα που υπάρχει αυξανόμενη ανάγκη για επενδύσεις κυρίως σε project που σχετίζονται με την πράσινη μετάβαση των οικονομιών.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι από τους μεγαλύτερους θεσμικούς δανειστές παγκοσμίως με έναν ισολογισμό ύψους 550 δισ. ευρώ.

Δεν είναι τυχαίο πως η λήξη της θητείας του Βέρνερ Χόιερ, στα τέλη Δεκεμβρίου, αναμένεται να δημιουργήσει μια λίστα «δυνατών» υποψηφίων από αρκετά ευρωπαϊκά κράτη.

Στην αυξανόμενη λίστα των δελφίνων εντάσσονται ήδη η Πολωνή αντιπρόεδρος της Τράπεζας, Τερέζα Τσερβίνσκα, όπως και ο έτερος (Σουηδός) αντιπρόεδρος Τόμας Όστρος. Αν και το φαβορί μέχρι τώρα θεωρείτο ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Ντανιέλε Φράνκο, την υποψηφιότητα του οποίου κατέθεσε επίσημα η Ρώμη στις αρχές του μήνα. Αν και σίγουρα η «σφήνα» της έμπειρης και δημοφιλούς Μαργκρέτε, αλλάζει τα δεδομένα.

Διαβάστε ακόμη

Κομισιόν – Η στρατηγική για την οικονομική ασφάλεια: Σπάει το ταμπού του ελεύθερου εμπορίου (upd)

Στάσσης: Οι αυξημένες ανάγκες για ενέργεια και η αποανθρακοποίηση απαιτούν τεράστιες συστημικές αλλαγές (pics)

Στεγαστικά δάνεια: «Ωρολογιακή βόμβα» για τα βρετανικά νοικοκυριά – Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ