Η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει την επιβολή κυρώσεων σε αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή κρατών-μελών της ΕΕ που είναι υπεύθυνοι για την εφαρμογή του νέου ευρωπαϊκού νόμου για τις ψηφιακές υπηρεσίες (Digital Services Act) που επηρεάζει τις Big Tech, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του Reuters.
Η κίνηση αυτή, που θα αποτελούσε πρωτοφανές μέτρο, συνδέεται με τους ισχυρισμούς ότι ο νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες λογοκρίνει αμερικανικές υπερσυντηρητικές φωνές και επιβάλλει αυξημένο κόστος στις τεχνολογικές εταιρείες των ΗΠΑ.
Μια τέτοια ενέργεια θα κλιμάκωνε δε, τη σύγκρουση της κυβέρνησης Τραμπ με την Ευρώπη, σε ένα διάστημα που οι διμερείς σχέσεις δεν βρίσκονται στο καλύτερο σημείο με αφορμή την εμπορική πολιτική του Λευκού Οίκου και όχι μόνο.
Σύμφωνα με το Reuters, ανώτεροι αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έχουν λάβει ακόμη οριστική απόφαση, αλλά οι πιθανές κυρώσεις θα μπορούσαν να λάβουν τη μορφή περιορισμών στις βίζες εισόδου στις ΗΠΑ.
Επίσης, δεν έχει αποσαφηνιστεί ποιοι αξιωματούχοι της ΕΕ ή των κρατών-μελών θα στοχοποιηθούν.
Η επιβολή κυρώσεων σε κυβερνητικούς αξιωματούχους για τέτοιου είδους νομοθεσίες είναι εξαιρετικά σπάνια.
Όπως αποκάλυψε το Reuters πρόσφατα, η κυβέρνηση Τραμπ έδωσε εντολή στους διπλωμάτες της στην Ευρώπη να ξεκινήσουν εκστρατεία κατά του DSA, με στόχο να υπάρξουν αλλαγές ή ακόμη και κατάργηση του νόμου.
Ο DSA θεσπίστηκε από τις Βρυξέλλες για να καταστήσει το διαδικτυακό περιβάλλον ασφαλέστερο, υποχρεώνοντας τις μεγάλες πλατφόρμες και τους τεχνολογικούς κολοσσούς (κυρίως των ΗΠΑ) να λαμβάνουν περισσότερα μέτρα για την αντιμετώπιση και καταστολή παράνομου περιεχομένου, συμπεριλαμβανομένης της ρητορικής μίσους και του υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.
Η Ουάσιγκτον, ωστόσο, υποστηρίζει ότι η ΕΕ επιβάλλει «υπέρμετρους περιορισμούς» στην ελευθερία της έκφρασης στο όνομα της καταπολέμησης της παραπληροφόρησης και ότι ο DSA ενισχύει περαιτέρω αυτούς τους περιορισμούς.
Με οδηγία στις αρχές Αυγούστου, ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο διέταξε τους Αμερικανούς διπλωμάτες να έχουν τακτική επαφή με τις κυβερνήσεις της ΕΕ και τις αρμόδιες αρχές, ώστε να μεταφέρουν τις ανησυχίες των ΗΠΑ για τον DSA και το οικονομικό βάρος που αυτός επιφέρει στις αμερικανικές εταιρείες.
Τον Μάιο, ο Ρούμπιο είχε ήδη απειλήσει με περιορισμούς βίζας όσους «λογοκρίνουν» την ελευθερία λόγου Αμερικανών χρηστών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το μέτρο θα μπορούσε να στοχεύσει ξένους αξιωματούχους που ρυθμίζουν τις πλατφόρμες των ΗΠΑ.
Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε τις πληροφορίες του Reuters.
Από την πλευρά της, εκπρόσωπος της Κομισιόν απέφυγε να σχολιάσει την πιθανότητα κυρώσεων, αλλά έχει χαρακτηρίσει τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ περί λογοκρισίας ως «εντελώς αβάσιμους».
«Η ελευθερία της έκφρασης είναι θεμελιώδες δικαίωμα στην ΕΕ και βρίσκεται στον πυρήνα του DSA», ανέφερε σε ανακοίνωση της. «Ο νόμος θέτει κανόνες για τις διαδικτυακές πλατφόρμες ώστε να αντιμετωπίζουν το παράνομο περιεχόμενο, ενώ ταυτόχρονα προστατεύει την ελευθερία της έκφρασης και της πληροφόρησης στο διαδίκτυο».
Η κυβέρνηση Τραμπ έχει απομακρυνθεί από την παραδοσιακή αμερικανική πολιτική προώθησης της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εστιάζοντας κυρίως στην επίτευξη διμερών εμπορικών συμφωνιών. Παράλληλα, έχει υιοθετήσει επιλεκτικά ορισμένα ζητήματα, ιδιαίτερα αυτά που συνδέονται με δεξιούς πολιτικούς και με αυτό που θεωρεί φίμωση συντηρητικών φωνών στο διαδίκτυο.
Οι ΗΠΑ έχουν ήδη επιβάλει κυρώσεις σε Βραζιλιάνο δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου που χειρίζεται την υπόθεση του συμμάχου του Τραμπ, Ζαΐρ Μπολσονάρου, κατηγορώντας τον ότι ενέκρινε αυθαίρετες προφυλακίσεις και καταπίεση της ελευθερίας έκφρασης.
Η πιο εντυπωσιακή πτυχή αυτής της πολιτικής είναι οι παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις ευρωπαϊκών συμμάχων. Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν καταγγείλει «καταστολή» δεξιών κομμάτων, όπως το AfD στη Γερμανία, ενώ έχουν κατηγορήσει τις ευρωπαϊκές αρχές για φίμωση απόψεων που ασκούν κριτική στη μετανάστευση.
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, έχει επανειλημμένα καταφερθεί εναντίον Ευρωπαίων αξιωματούχων, κατηγορώντας τους ότι «λογοκρίνουν» Αμερικανούς πολίτες, κατηγορίες που η ΕΕ απορρίπτει. Τον περασμένο Φεβρουάριο, σε συνέδριο, ο Βανς προκάλεσε σοκ στους Ευρωπαίους ηγέτες κατηγορώντας τους για λογοκρισία της ακροδεξιάς AfD και για «δημοκρατική οπισθοδρόμηση».
Από την πλευρά τους, οι αρμόδιοι επίτροποι της ΕΕ για τον ανταγωνισμό και την τεχνολογία είχαν διαβεβαιώσει τους Αμερικανούς νομοθέτες ότι ο νέος νόμος αποσκοπεί στο να διατηρήσει ανοιχτές τις αγορές και δεν στοχεύει ειδικά σε εταιρείες των ΗΠΑ.
Ωστόσο, τεχνολογικοί όμιλοι όπως η Meta έχουν καταγγείλει ότι ο DSA ισοδυναμεί με λογοκρισία στις πλατφόρμες τους, λαμβάνοντας υπόψη πως τυχόν παραβίαση των κανόνων μεταφράζεται σε πολύ τσουχτερά πρόστιμα από τις ευρωπαϊκές αρχές κατά των εταιρειών.
Διαβάστε ακόμη
Eρχονται αλλαγές στα στεγαστικά προγράμματα
Αγορές υπό πίεση: Πώς το ρωσικό πετρέλαιο στην Κίνα και οι δασμοί Τραμπ επηρεάζουν τους επενδυτές
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.