Ανοδικά κινούνται οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων, καθώς τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό δείχνουν ότι ενδεχομένως δεν έχουμε «ξεμπερδέψει» με το πρόβλημα των υψηλών τιμών.

Κι αυτό σημαίνει ότι δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν και νέες αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία έχει ήδη στείλει σήμα διατήρησης των σφιχτών πιστωτικών συνθηκών για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Είναι ενδεικτικό ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας ενισχύεται την Τετάρτη κατά πέντε μονάδες βάσης και ανέρχεται στο 2,56%, μετά τη νέα αύξηση στον δείκτη τιμών καταναλωτή στην περιοχή της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας (το μεγαλύτερο κρατίδιο στη χώρα).

Τα επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι οι τιμές αγαθών και υπηρεσιών ενισχύθηκαν τον Αύγουστο σε τουλάχιστον ακόμη δύο γερμανικά κρατίδια, ενώ μικρή αποκλιμάκωση κατεγράφη σε άλλα δύο.

Την ίδια στιγμή, ο πληθωρισμός στην Ισπανία επιταχύνθηκε εκ νέου, με τις τιμές καταναλωτή να φθάνουν στο 2,4% τον Αύγουστο έναντι 2,1% τον Ιούλιο.

Το μπαλάκι στην ΕΚΤ

Τα παραπάνω δεδομένα έρχονται να ταράξουν τα «νερά» στην έδρα της ΕΚΤ, η οποία περιμένει τα συνολικά στοιχεία του Αυγούστου (θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες) προκειμένου να αποφασίσει αν θα προβεί σε νέα επιτοκιακή παρέμβαση κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου.

Η κρίσιμη συνεδρίαση των Ευρωπαίων τραπεζιτών είναι προγραμματισμένη για τις 14 Σεπτεμβρίου και μέχρι εκείνη την ημέρα θα πρέπει να έχουν αποφασίσει αν απαιτείται μια νέα αύξηση στα επιτόκια, ώστε να αναχαιτιστεί το τσουνάμι των ανατιμήσεων.

Αυτήν την στιγμή, το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ βρίσκεται στο 4,25%, με το επιτόκιο καταθέσεων να ακολουθεί στο 3,75%.

Παρότι τα υψηλά επιτόκια έχουν μέχρι στιγμής αμβλύνει σημαντικά τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, εντούτοις ο τελευταίος παραμένει υπερδιπλάσιος του μεσοπρόθεσμου στόχου (2%), καθώς τον Ιούλιο είχε καθοριστεί στο 5,3%.

Αυτό σημαίνει ότι η «μάχη» κατά των ανατιμήσεων θα πρέπει να συνεχιστεί, καθώς το πρόβλημα δεν έχει αντιμετωπιστεί τελεσίδικα.

Η ανησυχία για το ΑΕΠ

Από την άλλη πλευρά, όμως, η Ευρωζώνη καλείται να διαχειριστεί και τις αρνητικές επιπτώσεις των υψηλών επιτοκίων, καθώς οι προοπτικές της οικονομίας φαίνονται εκ νέου θολές, παρά τις αισιόδοξες εκτιμήσεις στις αρχές του έτους.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα συρρικνώθηκε σημαντικά τους τελευταίους μήνες, εντείνοντας τις ανησυχίες για την πορεία της ευρωπαϊκής ανάπτυξης, η οποία δίνει «μάχη» προκειμένου να παραμείνει σε έστω και οριακά θετικό έδαφος.

Αυτή ακριβώς η ανησυχία, σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές, είναι πιθανό να «φρενάρει» τις φιλοδοξίες της κεντρικής τράπεζας για νέες αυξήσεις επιτοκίων, οι οποίες κατά παράδοση επιδρούν αρνητικά στην εικόνα της οικονομίας.

Έτσι, δεν αποκλείεται η ΕΚΤ να προτιμήσει να «τρενάρει» τη νομισματική σύσφιγξη, θυσιάζοντας την καταπολέμηση του πληθωρισμού στον βωμό της διατήρησης της οικονομικής ανάπτυξης και της αποφυγής μιας αναπάντεχης ύφεσης.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Αυγούστου/Σεπτεμβρίου αλλά και για το ΑΕΠ του γ’ τριμήνου κρίνονται ως απολύτως σημαντικά για τις επικείμενες αποφάσεις της ΕΚΤ αλλά και για το μέχρι πού μπορούν να φθάσουν τα ευρωπαϊκά επιτόκια.

Διαβάστε ακόμα

Τα μυστήρια του (όχι και τόσο wow) Stephanos, οι Ινδοί αγοράζουν ξενοδοχεία στην Κρήτη, στην Ελούντα γίνεται πάρτι αυθαιρεσίας και όλοι ψάχνουν τον λαγό του Σωκ.

JP Morgan: Ξεκινά την κάλυψη της ΔΕΗ με τιμή στόχο τα €13,5 – Οι καταλύτες για το μέλλον (γραφήματα)

Πλειστηριασμοί: Έρχονται νέα σφυριά για «Μηχανική» και «Εμμαούς» (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ