Πεπεισμένος ότι τελικά η Σύνοδος Κορυφής θα συμφωνήσει στο πακέτο-πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, που αφήνει η πανδημία, εμφανίζεται ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι, παρά τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις και τις φωνές που στρέφονται κατά του Ταμείου Ανάκαμψης και συγκεκριμένα κατά του τρόπου με τον οποίο το σχέδιο της ΕΕ προβλέπει τη διάθεση των κεφαλαίων.

Σύμφωνα με το πακέτο, το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί από τη Σύνοδο Κορυφής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δανειστεί από τις αγορές συνολικά 750 δισεκατομμύρια ευρώ, σχέδιο το οποίο παρουσιάστηκε τέλη Μαΐου από την πρόεδρο Ούρσουλα φον ντερ Λέιεν, με τις διεργασίες να βρίσκονται σε εξέλιξη, ωστόσο πληθαίνουν τα κράτη μέλη που αρνούνται να κάνουν το επόμενο βήμα.

Ο Επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι, μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη της Goldman Sachs, σημείωσε ότι είναι «σίγουρος» ότι τα κράτη μέλη τα γεφυρώσουν τις διαφορές τους, υπογραμμίζοντας ότι δεν έχει δει κάποιο εμπόδιο παρά μόνο «σοβαρή κριτική».

«Αυτό με κάνει να αισθάνομαι ότι υπάρχει διάθεση για συζήτηση», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, προσθέτοντας ότι οι λεπτομέρειες της πρότασης της Επιτροπής μπορούν να προσαρμοστούν, αλλά στο τέλος ο κορμός της θα εγκριθεί.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει αξιοποιήσει ποτέ τις αγορές σε τόσο μεγάλη κλίμακα. Οι υποστηρικτές του πακέτου σημειώνουν ότι είναι η σωστή κίνηση σε μια εποχή που όλες οι ευρωπαϊκές οικονομίες αγωνίζονται με την κρίση του κορωνοϊού. Οι αντικρουόμενες πλευρές είναι επιφυλακτικές στο να μοιραστεί το χρέος με άλλα κράτη υποστηρίζοντας ότι είναι το λιγότερο υγιές από οικονομικής απόψεως.

Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα τεθεί στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής την ερχόμενη Παρασκευή, όπου αναμένονται σκληρές διαπραγματεύσεις κάτι το οποίο διαφαίνεται και από τις προπαρασκευαστικές συζητήσεις.

Υπάρχουν επίσης αποκλίσεις σχετικά με το πόσα από τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν θα πρέπει να διανεμηθούν ως επιχορηγήσεις και πόσο ως δάνεια. Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να δοθούν επιχορηγήσεις 500 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά χώρες όπως η Αυστρία, η Δανία και η Ολλανδία προτιμούν το μεγαλύτερο μέρος της βοήθεια να δοθεί σε δάνεια.

Σύμφωνα με αξιωματούχο τον οποίο επικαλείται το δίκτυο CNBC, έχουν υπάρξει αρκετές συζητήσεις αναφορικά με τον τρόπο διάθεσης των κεφαλαίων, με τον ίδιο να σημειώνει ότι τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης ισχυρίζονται ότι το τρέχον σχέδιο θα υποστηρίξει κυρίως τις χώρες του Νότου.