Ο επικεφαλής της εκστρατείας υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, Μπόρις Τζόνσον, παραλληλίζει την ΕΕ με τον Αδόλφο Χίτλερ και τον Ναπολέοντα, καθώς, όπως αναφέρει σε συνέντευξή του προσπαθεί να δημιουργήσει ένα ευρωπαϊκό υπερκράτος.

Ο Τζόνσον έκρινε στην ίδια συνέντευξη στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας The Sunday Telegraph, ότι η ΕΕ πάσχει από έλλειμμα δημοκρατίας και από συγκεντρωτισμό κι είναι καταδικασμένη να αποτύχει.
«Ο Ναπολέων, ο Χίτλερ, διάφοροι άνθρωποι προσπάθησαν να κάνουν το ίδιο πράγμα, κι είχαν τραγικό τέλος», είπε ο Τζόνσον στη συνέντευξή του.
«Η ΕΕ είναι μια προσπάθεια να γίνει το ίδιο πράγμα με διαφορετικές μεθόδους. Αλλά κατά βάση αυτό που στερείται είναι το αιώνιο πρόβλημα, ότι δεν υπάρχει μια ισχυρή πεποίθηση στο ιδεώδες της Ευρώπης», πρόσθεσε ο συντηρητικός πρώην δήμαρχος του Λονδίνου.
«Δεν υπάρχει καμιά εξουσία την οποία να σέβονται ή να καταλαβαίνουν οι πάντες. Και αυτό προκαλεί το τεράστιο έλλειμμα δημοκρατίας», συνέχισε.

Ο Τζόνσον, ένας από τους υποψηφίους για τη διαδοχή του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον στην ηγεσία των Τόρις—όποτε τεθεί τέτοιο ζήτημα—έχει αναδειχθεί σε μια από τις σημαντικότερες φωνές της εκστρατείας υπέρ της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση ενόψει του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου.

Ο Κάμερον, επικεφαλής της εκστρατείας υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, επιχειρηματολογεί πως η χώρα του είναι ασφαλέστερη, έχει μεγαλύτερη επιρροή και απολαύει μεγαλύτερης ευημερίας μένοντας στην Ευρώπη.

Δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε το Σάββατο έδειξε ότι διπλάσιος αριθμός ψηφοφόρων θεωρεί πως ο Τζόνσον είναι πιο πιθανό να πει την αλήθεια για την ΕΕ από αυτόν που πιστεύει το ίδιο για τον Κάμερον.

Καθώς απομένουν μόλις έξι εβδομάδες ως τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, οι Βρετανοί παραμένουν διχασμένοι όσον αφορά το ζήτημα, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Στη συνέντευξη του στη Sunday Telegraph, ο Τζόνσον τόνισε πως θέλει οι Βρετανοί να γίνουν «οι ήρωες της Ευρώπης» ξανά, χρησιμοποιώντας μια φρασεολογία που παραπέμπει, όπως σημείωσε η εφημερίδα, σε εκείνη του Ουίνστον Τσόρτσιλ, του πρωθυπουργού της Βρετανίας κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Τζόνσον υποστήριξε ακόμη πως οι εντάσεις ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ επέτρεψαν στη Γερμανία να αυξήσει τη δύναμή της, να «κατακτήσει» την οικονομία της Ιταλίας και να «καταστρέψει» την Ελλάδα.