«Η Ελλάδα αναμένεται να βρεθεί ανάμεσα στα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα καταγράψουν την υψηλότερη ανάπτυξη. Και αυτό έχει να κάνει όχι απλώς με τον τρόπο που διαχειρίστηκε την πανδημία, αλλά και λόγω του ψηφιακού μετασχηματισμού».

Με αυτά τα λόγια αναφέρθηκε στη διαδικασία ψηφιοποίησης του δημοσίου τομέα στη χώρα μας η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για «μία Ευρώπη έτοιμη για την ψηφιακή εποχή» Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ. Μιλώντας στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, μαζί με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, η κυρία Βεστάγκερ δήλωσε ότι χαίρεται που βρίσκεται στην Αθήνα για δύο λόγους. Πρώτον επειδή μετά από περίπου 14 μήνες που αναγκάστηκε να εργαστεί και να συνομιλήσει με γνωστούς και φίλους πίσω από μια οθόνη, μπορεί και πάλι να συναναστρέφεται με ανθρώπους και δεύτερον επειδή ο ερχομός της συμπίπτει με την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. «Αυτός ο ελληνικός αγώνας για την ανεξαρτησία ήταν επίσης και ευρωπαϊκός. Έλαβε την έμπνευσή του από τον Διαφωτισμό και τη γαλλική επανάσταση, αλλά ενέπνευσε και άλλους αγώνες, όπως στη Βουλγαρία και την Ουγγαρία και για να κατανοήσουμε τον Διαφωτισμό, πρέπει να επιστρέψουμε στην κλασική Ελλάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με την κυρία Βεστάγκερ, το επόμενο βήμα που απαιτείται σήμερα είναι η τεχνολογία, η οποία ενώ έχει αναπτυχθεί εντυπωσιακά, η εμπιστοσύνη, η ανθρωπιά και η δικαιοσύνη, παραμένουν ίδιες. «Τις επόμενες δεκαετίες θα δούμε μια αλματώδη ανάπτυξη της τεχνολογίας. Όλα τα νοικοκυριά θα πρέπει να έχουν σύνδεση στο διαδίκτυο. Οι πολίτες να μπορούν να κάνουν τις συναλλαγές τους με το κράτος ψηφιακά. Θα υπάρξει χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, του 5G και του cloud computing. Αλλά για να γίνουν όλα αυτά χρειάζονται επενδύσεις. Πολλές επενδύσεις. Υπάρχουν 120 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αλλά το όραμά μας είναι να βρεθεί στο επίκεντρο ο ίδιος ο άνθρωπος», ανέφερε η κυρία Βέστεϊγιερ.

Η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρθηκε επίσης στους τεχνολογικούς κολοσσούς, όπως η Amazon και η Apple, υπογραμμίζοντας ότι η ΕΕ θα πρέπει να διασφαλίσει ότι αυτές οι εταιρείες που ελέγχουν τις πύλες εισόδου στον ψηφιακό κόσμο, θα τις κρατήσουν ανοιχτές για όλους. Παράλληλα τόνισε ότι η η ΕΕ πρωτοστατεί στην πάταξη του τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο και στην κακοποίηση, υπογραμμίζοντας ότι ό,τι είναι παράνομο offline  θα πρέπει να είναι παράνομο και online.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, αναφέρθηκε στα βήματα που έκανε η Ελλάδα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, μια διαδικασία που επιτάχυνε η πανδημία, τονίζοντας ωστόσο ότι υπάρχουν ακόμα πολλά και δύσκολα πράγματα που πρέπει να γίνουν, όπως η ψηφιοποίηση του συστήματος για τις συντάξεις, χαρακτηρίζοντας μάλιστα το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, όχι απλώς ως μια ευκαιρία, αλλά ως ένα «Σχέδιο Μάρσαλ της εποχής μας». Σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη σκοπός της κυβέρνησης είναι η μείωση της γραφειοκρατίας, που κόστιζε στη χώρα μας το 6,8% του ΑΕΠ. Όπως είπε χαρακτηριστικά, όταν κάποιος στην χώρα μας αποκτούσε παιδί έπρεπε να βρεθεί σε πέντε διαφορετικές υπηρεσίες για να το δηλώσει, ενώ για να χτίσει ένα σπίτι χρειάζονταν 20 διαφορετικές πράξεις. «Εμπιστεύεσαι λιγότερο το κράτος όταν σε αναγκάζει να πηγαίνεις σε πολλές και διαφορετικές υπηρεσίες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμη:

Ρέτσος (ΣΕΤΕ): Συγκρατημένη αισιοδοξία για τη φετινή τουριστική σεζόν

«Κούρεμα» ενοικίων: Λήγει η προθεσμία για τις μισθώσεις Μαρτίου – Έρχονται οι αποζημιώσεις Απρίλιου

Ray Pineault (Mohegan): Μέσα στο 2025 – 2026 τα εγκαίνια του καζίνο στο Ελληνικό