Η Βρετανία είναι η μοναδική χώρα της G7 όπου τα εισοδήματα των πολιτών δεν επανήλθαν στα επίπεδα που ήταν πριν από την πανδημία του Covid-19, αναφέρει η βρετανική συνδικαλιστική ομοσπονδία TUC σε έκθεση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

«Ενώ οι οικογένειες στις άλλες χώρες είδαν τα εισοδήματά τους να ανακάμπτουν, εδώ οι προϋπολογισμοί των νοικοκυριών εξακολουθούν να μειώνονται», αναφέρει ο γενικός γραμματέας του Trades Union Congress (TUC), Πολ Νόβακ, σε μια ανακοίνωση.

Κατά συνέπεια, «εκατομμύρια άνθρωποι είναι εκτεθειμένοι σε λογαριασμούς που αυξάνονται ραγδαία» και ωθούν πολλούς Βρετανούς πιο βαθιά στα χρέη, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με έκθεση του TUC, το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα (δηλ. αφού ληφθεί υπόψη η επίδραση του πληθωρισμού) των βρετανικών νοικοκυριών, ήταν κατά 1,2% μικρότερο το δεύτερο τρίμηνο του 2023 εκείνου που ήταν στα τέλη του 2019.

Όμως, την ίδια περίοδο αυξήθηκε κατά 3,5% κατά μέσο όρο στο σύνολο της G7, σημειώνει το TUC, σύμφωνα με το οποίο τα βρετανικά νοικοκυριά θα διέθεταν 750 στερλίνες (871 ευρώ) παραπάνω τον χρόνο, αν το εισόδημά τους είχε αυξηθεί με τον ίδιο ρυθμό.

Ο πληθωρισμός, που ήταν επί μήνες πολύ υψηλός, μειώθηκε σημαντικά στα τέλη του 2023 στη Βρετανία, στο 3,9% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο, όμως οι αυξήσεις των τιμών, κυρίως των διατροφικών προϊόντων, παραμένουν σημαντικές.

Σύμφωνα με το TUC, «η συρρίκνωση του προϋπολογισμού των βρετανικών νοικοκυριών θα επιδεινωθεί -παρά τη μείωση του πληθωρισμού. Η ομοσπονδία εκτιμά, με βάση τα στοιχεία του κυβερνητικού οργανισμού δημοσιονομικών προβλέψεων (OBR), πως τα εισοδήματα των νοικοκυριών δεν πρόκειται να ξαναβρούν τα επίπεδα προ πανδημίας πριν από το τέλος του 2026.

Το OBR ανέφερε τον Νοέμβριο πως η χώρα θα υποστεί από τα τέλη του 2019 έως τις αρχές του 2025 «τη μεγαλύτερη μείωση του πραγματικού επιπέδου διαβίωσης» από την αρχή καταγραφής στατιστικών στοιχείων από το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής (ONS) στα χρόνια του 1950.

Τα συμπεράσματα αυτά είναι συντριπτικά για τους Συντηρητικούς, εκτιμά ο Πολ Νόβακ του TUC, μερικούς μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, που προμηνύονται δύσκολες για το κυβερνών κόμμα.

«Με τη μείωση του πληθωρισμού, λαμβάνουμε τις απαραίτητες μακροπρόθεσμες αποφάσεις για την ανάπτυξη», δήλωσε στο πρακτορείο PA εκπρόσωπος της κυβέρνησης, προβάλλοντας κυρίως τις πρόσφατες μειώσεις των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης των μισθωτών, φοροελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις ή ακόμη την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Διαβάστε ακόμη

Μεταβιβάσεις ακίνητων: Τροποποιητικές δηλώσεις χωρίς επίσκεψη στην εφορία

Νομοσχέδιο – αιγιαλός: Πλατφόρμα για… καταγγελίες και διαγωνισμοί για παραλίες με «τιμές εφορίας»

Ταγιάνι: «ΗΠΑ και G7 αναζητούν ταχεία έξοδο από τον πόλεμο στη Γάζα»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ