Αντιμέτωπη με τις χρονοκαθυστερήσεις παράδοσης παραγγελιών είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς μετά την επικύρωση της συμφωνίας Brexit και το νέο lockdown τα καταστήματα και οι υπηρεσίες ανά τη χώρα παραμένουν σε καθεστώς αναστολής λειτουργίας. Μάλιστα, η κατάσταση είναι τόσο πρωτοφανής, με τους αρμόδιους να τονίζουν πως η χώρα έχει να διαχειριστεί παρόμοια κατάσταση πάνω από 30 χρόνια.

Η οικονομικοί αναλυτές της IHS Markit δήλωσαν πως οι εκτελωνισμοί μειώθηκαν δραματικά από τον Μάιο, με την αγορά να είναι έρμαιο της πρόσθετης γραφειοκρατίας μετά  την έξοδο από την ενιαία αγοράΒρεα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παρά τη συμφωνία της τελευταίας στιγμής για την αποτροπή των δασμών στα αγαθά στις αρχές του έτους, το εμπόριο μεταξύ της Βρετανίας και του μεγαλύτερου εμπορικού εταίρου της επλήγη από μια διπλή επιφυλακτικότητα των νέων κανονισμών. Περιλαμβάνουν τις καινούργιες τελωνειακές ρυθμίσεις και τους κανόνες καταγωγής εγγράφων, καθώς και την ανάγκη για τους οδηγούς να έχουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού για να εισέλθουν στη Γαλλία.

Ενώ η συνολική ζημιά δεν είναι τόσο κακή όσο αυτή που παρατηρήθηκε την άνοιξη, με βάσει τους ισχυρισμούς του Διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, Άντριου Μπέλεϊ, ότι η οικονομία μαθαίνει να προσαρμόζεται στα lockdown, τα στοιχεία δείχνουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να ακολουθεί πτωτική πορεία ακολουθούμενη από τη χειρότερη ύφεση μετά από τον Β’ Παγκόσμιο Πολέμο.

Ο σύνθετος δείκτης Purchasing Managers Index υποχώρησε στα 40,6 τον Ιανουάριο, πολύ κάτω από τις προβλέψεις 45,5 των οικονομολόγων. Ο δείκτης δραστηριότητας των υπηρεσιών μειώθηκε στο 38,8% ενώ η μεταποίηση μειώθηκε στο 52,9%.

Στη ζώνη του ευρώ, οι χρόνοι παράδοσης των προμηθευτών αυξήθηκαν περισσότερο από τότε που άρχισαν να συλλέγονται τα δεδομένα το 1997, με εξαίρεση τον περασμένο Απρίλιο, όταν τα εργοστάσια έκλεισαν παγκοσμίως, και το κόστος εισαγωγής αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό σε δύο χρόνια.

Νωρίτερα, το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών δήλωσε ότι οι πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο σε καταστήματα αυξήθηκαν κατά  0,3% τον περασμένο μήνα – ποσοστό μικρότερο από ό, τι περίμεναν οι οικονομολόγοι. Ενώ ο ιός μπορεί να στρεβλώνει την εποχιακή προσαρμογή των αριθμών, ο Δεκέμβριος και η περίοδος των εορταστικών αγορών είναι ωστόσο ζωτικής σημασίας για τους λιανοπωλητές.

Οι πωλήσεις ενδυμάτων αυξήθηκαν απότομα τον μήνα, αλλά στα σούπερ μάρκετ και τα πολυκαταστήματα μειώθηκαν. Η πτώση των λιανικών πωλήσεων θα χτυπήσει 0,02 ποσοστιαίες μονάδες από τη συνολική παραγωγή το τέταρτο τρίμηνο, σήμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.

Σε μια ακόμη ένδειξη της οικονομικής δυσχέρειας που έπεται, μια ξεχωριστή έκθεση έδειξε ότι οι δαπάνες έκτακτης ανάγκης για τη στήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου εν μέσω πανδημίας, ώθησαν το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας σε ρεκόρ 271 δισ. λιρών τους πρώτους εννέα μήνες του 2020 , με αποτέλεσμα να δανειστεί το ισοδύναμο του 20% του ΑΕΠ το 2020-21.

Συνεπώς, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών μειώθηκε αυτό το μήνα, καθώς οι Βρετανοί έγιναν πιο απαισιόδοξοι για τις δικές τους οικονομικές προοπτικές. Οι αγορές που πραγματοποιήθηκαν με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες μειώθηκαν κατά 35% κάτω από τα επίπεδα προ πανδημίας τη δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου. Η πτώση στα καταστήματα την περασμένη εβδομάδα ήταν το ένα τρίτο σε σχέση με τις αντίστοιχες του προηγούμενου έτους.

Διαβάστε ακόμη:

Αττική – κορωνοϊός: Όλα τα έκτακτα μέτρα που ανακοίνωσαν Χαρδαλιάς και Γεωργιάδης (vid)

Επίδομα 534 ευρώ: Ποιοι πάνε «ταμείο» στις 4 Φεβρουαρίου

Ποια ελληνική εταιρεία έδωσε μπόνους €1,5 εκατ. στους εργαζομένους της