Άλλο ένα εκτενές ρεπορτάζ για τις πολύπλοκες ελληνοτουρκικές σχέσεις στην εφημερίδα Welt, η οποία μέσω μιας ιστορικής αναδρομής, αλλά και απόψεων που διατυπώνουν ειδικοί στο θέμα, επιχειρεί να δώσει απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα που αφορούν την περιοχή.

«Το ΝΑΤΟ, με τον πόλεμο στην Ουκρανία, βιώνει ίσως τη μεγαλύτερη δοκιμασία για τις αντοχές του. Την ίδια ώρα και δύο εταίροι του ΝΑΤΟ απειλούν ο ένας τον άλλον με πόλεμο: η Ελλάδα και η Τουρκία […] Oι δύο χώρες είναι σύμμαχοι στα χαρτιά.

Στο πρόσφατο παρελθόν βρέθηκαν πολλές φορές στο χείλος του πολέμου […] Σήμερα πλέον οι διαφωνίες εντείνονται ξανά, ενώ μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενότητα του ΝΑΤΟ είναι πιο σημαντική από ποτέ» παρατηρεί η Welt.

To ρεπορτάζ επιχειρεί να εξηγήσει στο γερμανικό κοινό το ιστορικό των δύσκολων ελληνοτουρκικών σχέσεων και τα βασικά σημεία της διαμάχης στο Αιγαίο. Θέτει επίσης μεταξύ άλλων το ερώτημα, σχετικά με το «πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση» και απαντά: «Ούτε οι εντάσεις, ούτε η απειλή κλιμάκωσης είναι νέες, όμως η χρονική συγκυρία είναι μοιραία.

Διαβάστε τη συνέχεια στην DW