Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός (RN) της Μαρίν Λεπέν θα μπορούσε να γράψει ιστορία απόψε, ξεπερνώντας το ποσοστό του 30% στη Γαλλία. Μια νίκη του κόμματός της στις ευρωεκλογές δεν θα ήταν πρωτοφανής – ο Εθνικός Συναγερμός βρέθηκε στην κορυφή των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών του 2019, εξασφαλίζοντας το 24,86% των ψήφων. Αλλά αυτή τη φορά, το κόμμα της είναι σε τροχιά να εξασφαλίσει διπλάσιες ψήφους από το κόμμα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι ο Εθνικός Συναγερμός θα στείλει περισσότερους νομοθέτες στις Βρυξέλλες από οποιοδήποτε άλλο κόμμα οπουδήποτε στην Ευρώπη.

To βαρύ πυροβολικό του Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν και πρωταγωνιστής των ευρωεκλογών είναι ο Ζορντάν Μπαρντελά. Πρόεδρος της παράταξης από τον Νοέμβριο του 2022, ευρωβουλευτής της περίοδο 2019-2024 και ηγέτης της κομματικής νεολαίας, ο Μπαρντελά εντάχθηκε στο κόμμα της Μαρίν Λεπέν όταν εκείνο ακόμη ονομαζόταν Εθνικό Μέτωπο. Ηταν μόλις 16 ετών. Δώδεκα χρόνια μετά, το γοητευτικό αγόρι από τα άγρια προάστια του Παρισιού προβλέπεται ότι θα σαρώσει στις ευρωεκλογές επιβεβαιώνοντας το σύνθημα της γιγαντοαφίσας στα καλά φυλασσόμενα παρισινά κεντρικά γραφεία του Εθνικού Συναγερμού: «Εφτασε η ώρα».

@jordanbardellaA voté ! 🗳️♬ son original – Jordan Bardella

Με μια νίκη, ο Μπαρντελά, ο οποίος ήδη εκπροσωπεί τον Εθνικό Συναγερμό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα εξακολουθεί πιθανότατα να αποτελεί μέρος μιας μειοψηφικής παράταξης στις Βρυξέλλες, καθώς τα 720 μέλη της προέρχονται και από τις 27 χώρες μέλη. Αλλά η άνοδος του αντικατοπτρίζει μια σταθερή τάση που θα μπορούσε να έρθει να αναδιαμορφώσει ριζικά την πολιτική στη χώρα του. Εδώ και μήνες, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι ο Μπαρντελά κέρδιζε με μεγάλη διαφορά το κεντρώο κόμμα της Αναγέννησης του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ενώ η δημοτικότητα του εκτοξεύτηκε με την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας για τις ευρωεκλογές. Σε δημοσκόπηση στις αρχές Μαΐου, το 31,5% των ψηφοφόρων υποστήριξε τον Μπαρντελά, ανάμεσα σε 16 πολιτικούς – σχεδόν διπλάσια υποστήριξη από την επικεφαλής υποψήφια του Μακρόν, Βαλερί Χαγιέρ.

«Ο Μπαρντελά είναι νέος και οι νέοι πολιτικοί είναι δημοφιλείς», λέει ο Ματιέ Γκαλάρ, διευθυντής ερευνών της εταιρείας δημοσκοπήσεων Ipsos. «Κοιτάξτε τον Μακρόν: ήταν και αυτός νέος φυσικά, πριν από επτά χρόνια». Και κάτι ακόμα: η καταγωγή του λειτουργεί υπέρ του. Γεννημένος σε μια εργατική οικογένεια ιταλικής καταγωγής που ήρθε στη Γαλλία τη δεκαετία του 1960, ο Μπαρντελά μεγάλωσε σε εργατική κατοικία στο συνοικισμό Γκαμπριέλ Περί στο Σεν Ντενί, ένα φτωχό προάστιο βόρεια του Παρισιού, το οποίο γίνεται τακτικά πρωτοσέλιδο για διακίνηση ναρκωτικών και βίαιων εγκλημάτων. Εντάχθηκε στον Εθνικό Συναγερμό ως έφηβος, εγκαταλείποντας το πανεπιστήμιο για να ασχοληθεί με την πολιτική. Η μητέρα του ήταν βοηθός βρεφονηπιοκόμου από το Τορίνο. Ο πατέρας του, γιος Ιταλού μετανάστη, είχε μια επιχείρηση αυτόματων πωλητών ποτών.

Για χρόνια, ο Μακρόν προειδοποιούσε τους ψηφοφόρους για ένα πιθανό φαινόμενο σαν τον Μπαρντελά – έναν σκληροδεξιό πολιτικό ικανό να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στην Ευρώπη. Η δημοτικότητα του Μπαρντελά και η ταυτόχρονη άνοδος της ακροδεξιάς σε όλη την ήπειρο μπορεί να προκαλέσουν κοσμογονική αλλαγή στην ευρωπαϊκή πολιτική, καθώς τα τείχη προστασίας που κάποτε κρατούσαν μακριά τα εθνικιστικά, ευρωσκεπτικιστικά κόμματα όπως ο Εθνικός Συναγερμός καταρρέουν. «Υπάρχει το φαινόμενο “Μπαρντελά”», δήλωσε ένας πολιτικός σύμβουλος του αντίπαλου συντηρητικού κόμματος Les Républicains. «Ο κόσμος θέλει να δει τον Μακρόν να τρώει ξύλο, και με έναν συγκεχυμένο τρόπο, καταφέρνει να εμφανίζεται ως μια νέα πολιτική πρόταση για τη δεξιά και την ακροδεξιά».

Διαβάστε ακόμη 

Νέα επένδυση στη Φοινικιά της Σαντορίνης

Πάνω από €700 εκατ. οι ισραηλινές επενδύσεις σε ελληνικά ακίνητα (pics)

FTI: Ψυχραιμία και σκεπτικισμός στους φορείς του ελληνικού τουρισμού μετά το «κανόνι» του tour operator

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ