“Οι γυναίκες όταν θέτουμε στόχους και εργαζόμαστε μαζί ως ομάδα μπορούμε να κάνουμε τα πάντα”. Τα λόγια ανήκουν στην πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Μελίνα Τραυλού πρώτη γυναίκα που εξελέγη σε αυτόν τον σημαντικό προεδρικό θώκο και ειπώθηκαν στην εκδήλωση για τα 30 χρόνια από την ίδρυση του Οργανισμού Γυναικών για τη Ναυτιλία και το Εμπόριο στην Ελλάδα τη WISTA Hellas.

Στη Μελίνα Τραυλού απονεμήθηκε το βραβείο ηγεσίας της WISTA Hellas από την πρόεδρο του Οργανισμού Έλπη Πετράκη η οποία ηγείται και της Διεθνούς WISTA και την βουλευτή και γραμματέα της ΝΔ, Μαρία Συρεγγέλα.

Η πλωτάρχης Βασιλική Χριστοφοράκη, η υποπλοίαρχος Νίκη Γιαννακοπούλου, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, Αντιναύαρχος Γιώργος Αλεξανδράκης και η πρόεδρος της WISTA. Έλπη Πετράκη

“Θέλω να μιλήσω εκτός κειμένου, αφού απόψε δεν μιλάω ούτε για κανονισμούς ούτε για απανθρακοποίηση, ούτε για τη ναυτιλία γενικά” είπε αρχίζοντας την ομιλία της η Μελίνα Τραυλού.

“Είμαι εδώ ως γυναίκα. Ως γυναίκα που ξεκίνησα την πορεία μου πολύ μικρή σε έναν χώρο που τελικά είναι πραγματικά ανδροκρατούμενος. Σε έναν χώρο που για να φτάσουμε εμείς οι γυναίκες κάπου πρέπει να αποδεικνύουμε κάθε μέρα τα αυτονόητα. Σε έναν χώρο που μας ρωτάνε καθημερινά πως τα καταφέρνουμε. Σε αυτόν τον χώρο έχω καταφέρει να φτάσω σε αυτή τη θέση” και συνέχισε:

“Θέλω να πω σε όλες τις γυναίκες στη ναυτιλία, είτε είναι στη θάλασσα που σπάνε ένα στερεότυπο που ακόμα δυσκολευόμαστε να σπάσουμε, στερεότυπα που ακόμα και σήμερα υπάρχουν είτε είναι στη στεριά, ότι όταν θέτουμε στόχους και εργαζόμαστε μαζί μπορούμε να κάνουμε τα πάντα. Δεν υπάρχει πλέον το στερεότυπο είσαι μητέρα ή είσαι επαγγελματίας-επιχειρηματίας για μία γυναίκα. Το έχουμε σπάσει εδώ και πολλά χρόνια. Έχουμε σπάσει επίσης το στερεότυπο που συχνά ακούω από άνδρες και γυναίκες: Να είσαι άνδρας στη δουλειά σου και γυναίκα στην προσωπική σου ζωή. Είναι ένα στερεότυπο το οποίο έχουμε σπάσει.

Είμαι η πρώτη που τις γυναίκες στη θάλασσα που τις επιβραβεύω μέσα στην εταιρεία μου όπως και τις γυναίκες συναδέλφους μου”.

Η πρόεδρος της WISTA International και WISTA HELLAS, Έλπη Πετράκη υπογράμμισε: “Πλέον οι γυναίκες στη ναυτιλία έχουν φωνή τόσο σε επίπεδο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού-ΙΜΟ όσο και σε επίπεδο UNCTAD – Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη”.

Η Μελίνα Τραυλού παρέλαβε το βραβείο ηγεσίας της WISTA Hellas από την πρόεδρο του Οργανισμού Έλπη Πετράκη και την βουλευτή και γραμματέα της ΝΔ, Μαρία Συρεγγέλα

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ιδέα της WISTA που ξεκίνησε την πορεία της πριν από 50 χρόνια στην Αγγλία όταν οι γυναίκες που εργάζονταν στη ναυτιλία σκέφτηκαν ότι θα έπρεπε να έχουν τη δυνατότητα να συναντιούνται κάπου μετά το γραφείο.

“Στην Ελλάδα πριν από 30 χρόνια, 21 πολύ σοφές γυναίκες με την παρότρυνση του Νίκου Βερνίκου υλοποίησαν την ιδέα της ίδρυσης της WISTA Hellas” ανέφερε η Έλπη Πετράκη:

“Τα πρώτα χρόνια υπήρξαν δυσκολίες όμως τη δεύτερη 10ετία η WISTA απέκτησε μεγαλύτερη ανταπόκριση και την τελευταία 10ετία καταφέραμε να είμαστε μαζί στον δημόσιο διάλογο για τη ναυτιλία.

Στο σημείο αυτό κάλεσε όσους άντρες το επιθυμούν να γίνουν μέλη της WISTA: “Στην Ελλάδα ανεξάρτητα από την WISTA, οι άντρες είστε μαζί μας και χαιρόμαστε πολύ για αυτό. Γιατί δεν είναι παντού στον κόσμο έτσι”.

Ο πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, δρ Γιώργος Πατέρας ανέφερε στην ομιλία του: “Οι γυναίκες ήταν ανέκαθεν μέρος της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας. Ισότιμο. Στις συμβάσεις εργασίας δεν αναφέρεται τόσα χρήματα λαμβάνει ο άνδρας και τόσα η γυναίκα αλλά τόσα λαμβάνει ο πλοίαρχος, ο υποπλοίαρχος κλπ. Στη ναυτιλία πάντα υπήρχε ισότητα των φύλλων” και συνέχισε:

“Στην πραγματικότητα χωρίς τις γυναίκες δεν θα είχαμε πετύχει ποτέ το ελληνικό ναυτιλιακό θαύμα. Μπορεί τα παλιά χρόνια να μην ήταν μέσα στα βαπόρια , αλλά ήταν στα σπίτια προσέχοντας την οικογένεια. Μεγαλώνοντας τα παιδιά, και κρατώντας το πορτοφόλι. Ο ρόλος αυτός ήταν πολύ πιο δύσκολος από όσο μπορούμε να φανταστούμε σήμερα” και κατέληξε λέγοντας:

“Σήμερα, τις γυναίκες τις βρίσκουμε παντού στη ναυτιλία. Από καπετάνιους, πρώτους μηχανικούς αλλά και σε όλα τα services που έχει η εμπορική ναυτιλία”.

Ο πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, δρ Γιώργος Πατέρας με την Έλπη Πετράκη

Εκτός από την Μελίνα Τραυλού βραβεύτηκαν η πλωτάρχης Λιμενικού Σώματος Βασιλική Χριστοφοράκη Λιμενάρχης στο Λιμεναρχείο Νεάπολης Βοιών Λακωνίας και η Νίκη Γιαννακοπούλου διοικήτρια Β’ Λιμενικού Τμήματος Κυθήρων.

Το βραβείο-έργο του Λιμενικού Σώματος-Ελληνική Ακτοφυλακή απονέμεται σε αξιωματικούς του Σώματος που έχουν επιδείξει εξαιρετικό έργο κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης των καθηκόντων τους και κυρίως στις δύσκολες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα.

Διαβάστε ακόμη

Ταχιάος: Ανάγκη για μεγαλύτερη εμπλοκή ιδιωτών στα έργα λόγω έλλειψης πόρων

Δημήτρης Κοντομηνάς: Πώς τα μεγάλα «ασημικά» του κατέληξαν στο σφυρί (pics)

Gstaad Palace: Ιστορίες από το εμβληματικό ξενοδοχείο που σφύζει από Ελληνες τα Χριστούγεννα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ