Το 2022 η Ελληνική Ενωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος (HELMEPA) γιορτάζει 40 χρόνια μιας ιστορικής πορείας, τέσσερις δεκαετίες ζωής στις οποίες πρωτοστατεί -σε Ελλάδα και εξωτερικό- στην προστασία του θαλάσσιου και παράκτιου περιβάλλοντος, στην ασφάλεια στη θάλασσα και τη βιώσιμη ανάπτυξη και αειφορία.

Για τον εορτασμό των 40 χρόνων η πρόεδρος Σεμίραμις Παληού αναφέρει: «Η HELMEPA αποδεικνύει ότι είναι ανθεκτική και προσαρμοστική, με γρήγορα αντανακλαστικά για να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις και ανάγκες της εποχής. Τα πιο δυνατά μας σημεία είναι το πρωτοποριακό μας DNA – και φυσικά οι άνθρωποι που μας έχουν διαμορφώσει. Εκατοντάδες χιλιάδες εθελοντές, μικροί και μεγάλοι, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, τη ναυτιλιακή κοινότητα και πέρα από αυτή, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που μας βοηθούν να φτάσει το μήνυμά μας παντού, καθώς μας συνδέει όλους η ίδια αποστολή και πίστη ότι μπορούμε να σώσουμε τις θάλασσες».

Γέννημα θρέμμα της ναυτιλίας, ιδρύθηκε το 1982 από οραματιστές Ελληνες πλοιοκτήτες και ναυτικούς, με χαρακτηριστικό σύνθημα «Να σώσουμε τις θάλασσες», σε μια εποχή μάλιστα όπου η περιβαλλοντική συνείδηση δεν ήταν στις πρωταρχικές ανάγκες της κοινωνίας. Σε αυτή την πρωτοβουλία καθοριστικός ήταν ο ρόλος του αείμνηστου Ελληνα πλοιοκτήτη Γιώργου Π. Λιβανού, με όραμα για να κληροδοτηθεί ένας υγιέστερο θαλάσσιο περιβάλλον στις επόμενες γενιές.

Ο ίδιος είχε αναφερθεί στη δραστηριότητα της HELMEPA ως «έργο ιερό» που εμπνέει διάλογο, ενότητα και συνεργασία και θα συνεχίζει να προσφέρει στο περιβάλλον και τον άνθρωπο όσο υπάρχει η μεγάλη ελληνική ναυτιλιακή οικογένεια που τη στηρίζει με δυναμισμό, παραδοσιακή ναυτοσύνη και, πάνω απ’ όλα, το ελληνικό φιλότιμο.

Ο Γιώργος Λιβανός υπογράφει στην πράξη ίδρυσης της HELMEPA, τον Ιούνιο του 1982

Γρήγορα η Ενωση απέκτησε φήμη και έγινε γνωστή πανελληνίως και σε αυτό βοήθησε αρκετά και ο εμβληματικός Γλάρος με το διάσημο και αναλλοίωτο στον χρόνο σλόγκαν «Οχι σκουπίδια, όχι πλαστικά σε θάλασσες και ακτές» – ένα διαφημιστικό τηλεοπτικό σποτ που συντροφεύει τα καλοκαίρια σε γενιές και γενιές Ελλήνων.

Πλέον η HELMEPA έχει εξελιχθεί σε μια ανοιχτή και συμμετοχική πλατφόρμα, με ένα συνεχώς αναπτυσσόμενο δίκτυο μελών που αποτελείται από περισσότερους από 14.000 ναυτικούς, περίπου 2.000 πλοία και 240 εταιρείες και οργανισμούς, κυρίως από τη ναυτιλιακή κοινότητα, αλλά και από σχεδόν όλους τους κλάδους της οικονομίας που έχουν ως προτεραιότητα τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης.

Στην πορεία των ετών η HELMEPA έχει πρωτοστατήσει στη δημιουργία αντίστοιχων MEPA παγκοσμίως, μεταλαμπαδεύοντας τεχνογνωσία και εμπειρία, ενώ παράλληλα συμμετέχει ενεργά στην εκπαίδευση περισσότερων από 22.000 ναυτικών-μελών μέσω του Πιστοποιημένου Ναυτιλιακού Επιμορφωτικού Κέντρου, εξοπλισμένου με προσομοιωτή γέφυρας για την εκπαίδευση και ανάπτυξη δεξιοτήτων.

Παράλληλα, είναι συντονιστής στο Παγκόσμιο Δίκτυο Καθαρισμού Ακτών, όπου με δράση σε όλη την Ελλάδα και μέσα από ένα βιώσιμο συμμετοχικό δίκτυο κοινοτήτων με περισσότερους από 250.000 εθελοντές, που έχουν οργανώσει εθελοντικούς καθαρισμούς βυθού και ακτών, συλλέγονται σε ετήσια βάση 200.000 απορρίμματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2021, ακόμα και εν μέσω πανδημίας, η HELMEPA κατέγραψε ρεκόρ καθαρισμών ακτών, καθώς μέσα σε μόλις 2,5 μήνες οργανώθηκαν 196 καθαρισμοί σε όλη τη χώρα, καλύπτοντας 130 χιλιόμετρα ακτογραμμής και συλλέχθηκαν 283.831 απορρίμματα, συνολικού βάρους 19,5 τόνων.

«Παιδική HELMEPA»

Σημαντική όμως είναι και η προσέγγιση και ευαισθητοποίηση για θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, της νέας γενιάς. Από το 1993 λειτουργεί το Εκπαιδευτικό Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα «Παιδική HELMEPA» για παιδιά ηλικίας 5-13 ετών σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με έγκριση του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, με την πολύτιμη συμμετοχή της εκπαιδευτικής κοινότητας που αποτελείται από 7.700 εθελοντές εκπαιδευτικούς και 133.000 «Γλαρόπουλα», μαθητές και μαθήτριες, βοηθούς του Γλάρου της HELMEPA. Σταθερά στο πλευρό της νέας γενιάς, η HELMEPA αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, όπως τα Εργαστήρια Βιώσιμης Ανάπτυξης, η νέα εκπαιδευτική πλατφόρμα, HELMEPA e-learning, που προσφέρει εξ αποστάσεως πρόσβαση στη γνώση με webinars ενδυνάμωσης δεξιοτήτων, ενώ συνδράμει δραστικά στην καταπολέμηση του brain drain με τον θεσμό των υποτροφιών της HELMEPA, που υλοποιείται αδιάλειπτα για 23 χρόνια, στηρίζοντας τους νέους και τις νέες επιστήμονες να συνεχίσουν τις μεταπτυχιακές τους σπουδές σε ναυτιλιακές και περιβαλλοντικές επιστήμες.

Οι 40 δράσεις

Με κεντρικό άξονα τη βιώσιμη ανάπτυξη, φέτος προβλέπονται 40 δράσεις που, ανάμεσα στα άλλα, περιλαμβάνουν: τη χαρτογράφηση καλών πρακτικών, την προαγωγή ανταλλαγής γνώσης και τεχνογνωσίας για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση της ναυτιλίας, την υλοποίηση εκστρατειών ευαισθητοποίησης για την προστασία των θαλασσών, την κλιματική αλλαγή και την ασφάλεια στη θάλασσα, την ενίσχυση της διασύνδεσης της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας με τη ναυτιλιακή βιομηχανία, την ανάδειξη προοπτικών απασχόλησης στη Γαλάζια Οικονομία για τη νεολαία μέσα από την πρωτοβουλία «Blue Generation», την εστίαση στη ναυτική επιμόρφωση για την ανάπτυξη και ενδυνάμωση επαγγελματικών δεξιοτήτων και, τέλος, την ανάδειξη μέσα από διεθνείς συνεργασίες και fora της δέσμευσης της ελληνικής ναυτιλίας και κοινωνίας για την υγεία των ωκεανών.

Ο αντιπρόεδρος Γιάννης Ξυλάς επισήμανε: «Μία από τις κεντρικές δράσεις για τα 40 χρόνια είναι και η χαρτογράφηση των τρεχουσών προκλήσεων, τάσεων και βέλτιστων πρακτικών σε θέματα, όπως οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις του Shipping 4.0, η ατμοσφαιρική ρύπανση στα λιμάνια, η απαλλαγή από τον άνθρακα στη ναυτιλιακή βιομηχανία, η ρύπανση των θαλασσίων υδάτων, οι πετρελαιοκηλίδες με έμφαση στην πρόληψη και την αποκατάστασή τους, καθώς και η βιοποικιλότητα και η διατήρηση των θαλασσίων οικοσυστημάτων».

Επετειακό λογότυπο

Για τη χρονιά-ορόσημο, δημιουργήθηκε ένα επετειακό λογότυπο, το οποίο εμπερικλείει τη φιλοσοφία της HELMEPA. Προέρχεται από τον ζωγραφικό πίνακα της ταλαντούχας Ελληνίδας εικαστικού Μαρίας Φιλοπούλου και αναπαριστά ένα ανθρώπινο σώμα μέσα στο νερό, το οποίο «αναγεννάται» μέσα στην καθαρότητα του υδάτινου στοιχείου.


Η γενική γραμματέας Ειρήνη Νταϊφά σχολίασε: «Το επετειακό λογότυπο για τα 40 χρόνια της HELMEPA προέρχεται από τον ζωγραφικό πίνακα της ταλαντούχας Ελληνίδας εικαστικού, κυρίας Μαρίας Φιλοπούλου, η οποία εμπνέεται διαχρονικά από τη μεγαλοσύνη της θάλασσας και μοιράζεται το έργο της για τον “ιερό σκοπό” όπως είχε πει και ο αείμνηστος Γιώργος Λιβανός, ιδρυτής της Eνωσης, για να μας βοηθήσει να αναδείξουμε, να εμπνεύσουμε, το βασικό μας μήνυμα, “η θάλασσα είναι ζωή”».

Διαβάστε ακόμα:

Tesla: Τίποτα δεν την σταμάτησε από το ρεκόρ παραδόσεων, ούτε το «εξαιρετικά δύσκολο» τρίμηνο

Έρευνα: Αυτά είναι τα 5 σημάδια που μαρτυρούν ότι εργάζεστε σε ένα τοξικό περιβάλλον

Τώρα τρέχουν να αγοράσουν χρυσό και λίρες – «Στο κόκκινο» η ζήτηση