Ναυτιλία

Ακτοπλοΐα: Από βδομάδα και… βλέπουμε η απόφαση για αύξηση των επιβατών στο 85%

  • Μηνάς Τσαμόπουλος


Ο μειωμένος αριθμός δρομολογίων και το πρωτόκολλο στο 60% για ταχύπλοα και συμβατικά πλοία και 65% για συμβατικά με καμπίνες έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα διαθεσιμότητας εισιτηρίων ειδικά τον Αύγουστο

Στο κυνήγι ενός εισιτηρίου της ακτοπλοΐας βρίσκονται εδώ και τουλάχιστον δύο εβδομάδες οι επίδοξοι ταξιδιώτες με προορισμό τα νησιά.

Ο μειωμένος αριθμός δρομολογίων και το πρωτόκολλο που είναι 60% για ταχύπλοα και συμβατικά πλοία και 65% για συμβατικά με καμπίνες έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα διαθεσιμότητας εισιτηρίων ειδικά τον Αύγουστο που φεύγουν οι περισσότεροι για διακοπές. Βάζεις μέσον πλέον για να βρεις να κλείσεις εισιτήρια.

Οι ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις περιμένουν απόφαση της κυβέρνησης και πιο συγκεκριμένα της ειδικής επιτροπής για αύξηση του πρωτοκόλλου στο 85% αφού έχουν αυξηθεί οι πληρότητες-ζήτηση. Όποια κίνηση για να μειώσουν τις ζημιές τους λόγω πανδημίας την περιμένουν τον Αύγουστο οι εταιρείες όμως με 65% πρωτόκολλο και λιγότερα δρομολόγια δεν υπάρχουν περιθώρια αισιοδοξίας.

Το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έχει υποβάλλει αίτημα και όλοι αναμένουν την απόφαση η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες του ΝΜ, αναμένεται από τη ερχόμενη εβδομάδα. Όμως ήδη οι εταιρείες έχουν χάσει πελάτες οι οποίο αφού δεν μπόρεσαν να βρουν εισιτήρια έως τώρα άλλαξαν προορισμό και επέλεξαν την ηπειρωτική χώρα.

Τα μέτρα που τηρούνται στα πλοία είναι αυστηρά όπως αυστηροί είναι και οι έλεγχοι των Λιμενικών Αρχών τόσο έξω από τα πλοία, στις προβλήτες όσο και μέσα σε αυτά. Παράλληλα και οι ταξιδιώτες δείχνουν να μην πειθαρχούν φορώντας μάσκα. Έχουν γίνει δε συστάσεις στις ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις και τα πληρώματα κάνουν και εκείνα ελέγχους μέσα στα πλοία ενώ έχουν λάβει αυστηρά υγειονομικά μέτρα.

Υπάρχει βέβαια ένας προβληματισμός στα κυβερνητικά κλιμάκια και αυτός έχει να κάνει με τη χρονική συγκυρία που πρέπει να ανακοινώσει την αύξηση του πρωτοκόλλου, σε περίοδο που αυστηριοποιούνται τα μέτρα για την προστασία από τον κορωνοϊό.