Ναυτιλία

Ανάστατη η Ναυτιλία λόγω επικείμενων κυρώσεων στη Ρωσία

  • Μηνάς Τσαμόπουλος


Υποβαθμίζουν τον κίνδυνο οι αναλυτές ασφαλιστικών εταιρειών - Τα σχέδια κυρώσεων που ενδέχεται να επιβληθούν από τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και δυνητικά το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένουν ασαφή

Η αύξηση των πιθανοτήτων να επιβληθούν κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την ΕΕ στη Ρωσία λόγω της έκρυθμης κατάστασης στα σύνορα της Ουκρανίας έχει θορυβήσει του εφοπλιστές οι οποίοι απευθύνονται σε δικηγορικά γραφεία ζητώντας συμβουλές για το τι να κάνουν ώστε να προστατέψουν τα οικονομικά τους συμφέροντα.

Από την πλευρά τους οι αναλυτές ασφαλιστικών εταιρειών υποβαθμίζουν τον κίνδυνο η ναυτιλία να εγκλωβιστεί σε στρατιωτική δράση, όμως αν αυτό συμβεί θα υπάρξουν σημαντικές προκλήσεις για τις ναυτιλιακές εταιρείες που εκτίθενται στη Ρωσία.

Η κλιμακούμενη κατάσταση στα σύνορα μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας έχει ήδη οδηγήσει σε εκκλήσεις για επιβολή διεθνών εμπορικών κυρώσεων.

Ωστόσο, η αβεβαιότητα σχετικά με τη μορφή που θα έχουν οι κυρώσεις έκανε στελέχη της ναυτιλίας και του εμπορίου να μαντεύουν ποιες περιοχές θα μπορούσαν να επηρεαστούν.

Οι εφοπλιστές που έχουν συναλλαγές με τους Ρώσους ενδιαφέρονται για προληπτικά μέτρα που μπορούν να λάβουν τώρα για να μειώσουν τυχόν πιθανές κυρώσεις.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει ήδη δηλώσει ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να επιβάλλουν ελέγχους εξαγωγών σε κρίσιμους τομείς της ρωσικής οικονομίας εάν ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν εισβάλλει στην Ουκρανία.

Όμως τα σχέδια κυρώσεων που ενδέχεται να επιβληθούν από τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και δυνητικά το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένουν ασαφή.

«Το θέμα δεν είναι αν θα υπάρξει κυρώσεις, αλλά πώς θα μοιάζουν» επισημαίνουν αναλυτές. Μεταξύ αυτών των κυρώσεων φαίνεται ότι θα περιλαμβάνονται περαιτέρω περιορισμοί σε ρωσικούς χρηματοοικονομικούς τομείς, όπως νέα δάνεια και γενικούς περιορισμούς στις συναλλαγές με τα ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Είναι πιθανό να περιλαμβάνουν μελλοντικές κυρώσεις με τη μορφή πρόσθετων μέτρων που στοχεύουν στο εμπόριο και σε συγκεκριμένα εμπορεύματα. Υπάρχει και ένα πρόσφατο προηγούμενο συγκεκριμένων λιμένων που στοχοποιούνται από κυρώσεις προκειμένου να περιοριστούν οι συναλλαγές.

Στο στόχαστρο των ΗΠΑ βρέθηκε το 2011 στην ιρανική εταιρεία λιμένων Tidewater, μειώνοντας ουσιαστικά το εμπόριο προς το Ιράν, ενώ επιλέχθηκαν και λιβυκά λιμάνια.

Οι δικηγόροι συμβουλεύουν τους πελάτες τους να επανεξετάσουν όλες τις δραστηριότητες που σχετίζονται με τη Ρωσία, τους Ρώσους αντισυμβαλλομένους και ρωσικά προϊόντα.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι οποιαδήποτε ένοπλη σύγκρουση θα είχε άμεσες επιπτώσεις στη βόρεια Μαύρη Θάλασσα. Τα ουκρανικά λιμάνια της Μαριούπολης, της Οδησσού και του Yuzhne πιθανότατα να γίνουν στόχοι, ενώ θα κινδυνεύσουν και τα ρωσικά λιμάνια στο Νοβοροσίσκ, στη Σεβαστούπολη και στο Στενό Κερτς.

Διαβάστε ακόμα:

Γιατί οι εφοπλιστές δεν πουλάνε τα υπερήλικα πλοία τους για παλιοσίδερα

UBS: Οι εκτιμήσεις για την ένταση Ρωσίας και Ουκρανίας – Οι 3 συμβουλές στους επενδυτές

Κακοκαιρία «Ελπίς»: Σχεδόν 1.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα για 4η μέρα στην Αττική