Του Μηνά Τσαμόπουλου

Μία ακόμη σημαντική επιβράβευση για την Arcadia Shipmanagement Co. Ltd, συμφερόντων Κωνσταντίνου, Παναγιώτη και Γιώργου Αγγελόπουλου. Πιο συγκεκριμένα της απονεμήθηκε το SAFETY4SEA Tanker Operator Award, χορηγούμενο από τον αμερικανικό νηογνώμονα ABS.

Arcadia_Hellas_2.jpg

«Ως διευθύνων σύμβουλος και ως καπετάνιος νιώθω υπερήφανος διότι πετύχαμε ως ομάδα να πραγματοποιήσουμε το όραμα της εταιρείας. Να δημιουργήσουμε μία αποτελεσματική και ανταγωνιστική εταιρεία η οποία προσφέρει υψηλότατης ποιότητας υπηρεσίες διαχείρισης πλοίου, ταγμένη να προστατεύει το περιβάλλον, και να έχει υψηλά δεδομένα ασφάλειας για τους ναυτικούς της αλλά και για τους εργαζόμενους στα γραφεία» δήλωσε ο Δημήτρης Ματθαίου και πρόσθεσε:

«Όλα αρχίζουν και τελειώνουν στους εργαζόμενούς μας. Στο ανθρώπινο κεφάλαιο της εταιρείας. Ως leaders στη ναυτιλία επενδύουμε πάντα στο στελεχιακό μας δυναμικό σε θάλασσα και στεριά με στόχο την ανάπτυξη ενός υψηλής απόδοσης ναυτιλιακού οργανισμού».

Η Arcadia είναι η μόνη ναυτιλιακή εταιρεία, παγκοσμίως, η οποία διαχειρίζεται στόλο που αποτελείται αποκλειστικά από νεότευκτα πλοία. Στον ιστό των δεξαμενόπλοιών της είναι κυματίζει η ελληνική σημαία ενώ οι αξιωματικοί είναι έλληνες. Το 2018 «γιόρτασε» τα 20 της χρόνια παρουσίας στην παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία.

arcadia4

«Το 1998 βάλαμε τα θεμέλια στο οικοδόμημα της ARCADIA τοποθετώντας παραγγελίες για τη ναυπήγηση των δύο πρώτων δεξαμενοπλοίων. Με σεβασμό στις αξίες μας, έχοντας εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας.

Πήραμε τολμηρές αποφάσεις, ξεπεράσαμε δυσκολίες, και δημιουργήσαμε μία εταιρεία για την ο ποία σήμερα είμαστε υπερήφανοι» δήλωσε ο Γιώργος Αγγελόπουλος:

Με διαδοχικές παραγγελίες όλες σε ναυπηγεία της Νοτίου Κορέας που έφθασαν τα 36 πλοία συνολικά, οι Αγγελόπουλοι δημιούργησαν δύο σύγχρονους στόλους. Έναν για μεταφορά πετρελαίου και έναν για μεταφορά ξηρού φορτίου. Και οι δύο στόλοι απαρτίζονται αποκλειστικά από νεότευκτα πλοία ενώ και στους δύο κυματίζει η ελληνική σημαία.

«Τίποτα από τα παραπάνω δεν θα είχε επιτευχθεί χωρίς την υποστήριξη και την αφοσίωση των ανθρώπων μας, των συνεργατών μας και κυρίως των άξιων ναυτικών μας» επισημαίνει ο Γιώργος Αγγελόπουλος.

Η ARCADIA διαχειρίζεται έναν από τους μεγαλύτερους στόλους δεξαμενοπλοίων τύπου aframax και suezmax παγκοσμίως.

Αποτελεί την μοναδική εταιρεία που έχει αυξήσει τον στόλο της μόνο με νεότευκτα πλοία, που ναυπηγήθηκαν από την HYUNDAI και την SAMSUNG στην Κορέα.

Παράλληλα, στηρίζει εμπράκτως την ελληνική σημαία στον σκληρό διεθνή ανταγωνισμό, παρά το γεγονός ότι το κόστος είναι υψηλότερο σε σύγκριση με τα ξένα νηολόγια. Έχει 15 πλοία στο νερό και τέσσερα υπό ναυπήγηση, με το 90% να είναι εγγεγραμμένο στο ελληνικό νηολόγιο ενώ οι έλληνες κυριαρχούν στα πληρώματα.

Με φιλοσοφία που έχει στο επίκεντρο έννοιες όπως πατρίδα, οικολογική ευαισθησία και συνείδηση και πάνω από όλα την προστασία της ανθρώπινης ζωής η Arcadia ακολουθεί τη δική του ρότα στην παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία.

Ως πρωτοπόρος στις θαλάσσιες μεταφορές, αναγνωρίζοντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη θαλάσσια μεταφορά πετρελαιοειδών έχει δεσμευθεί για την προστασία του περιβάλλοντος, την ασφάλεια των εργαζομένων της και την πρόληψη της θαλάσσιας ρύπανσης. Και όλα αυτά με έργα. Παράλληλα έχει προηγμένες απόψεις πάνω στη διαχείριση των πλοίων και αυτό την καθιστά ως μία από τις κορυφαίες ναυτιλιακές εταιρείες στον κόσμο.

Tanker-Operator-Award-1280x640.jpg

Είναι αξιοσημείωτο ότι τα πλοία της που επισκέπτονται τις ΗΠΑ έχουν επιβραβευθεί με Qual Ship 21 για την ποιότητά τους και την ασφάλεια, ενώ και είναι μέλος της Helmepa. Εχει εγκαταστήσει σύστημα αξιολόγησης κινδύνων (risk assessment) με σκοπό την αξιολόγηση των κινδύνων τη λήψη προληπτικών μέτρων.

Λαμβάνει προληπτικά μέτρα για την προφύλαξη από τραυματισμό και ασθένειες των εργαζομένων της τόσο επάνω στα πλοία όσο και στα γραφεία (σύμφωνα με τις απαιτήσεις του OHSAS 18001 Occupational Health and Safety Assessment με το οποίο είναι πιστοποιημένες και οι δύο εταιρείες από τον Νορβηγικό Νηογνώμονα)

Προστατεύει το περιβάλλον και συμμορφώνεται με τους διεθνής και εθνικούς κανονισμούς προστασίας του περιβάλλοντος, με τις Οδηγίες και τις απαιτήσεις που προτείνονται από τον ΙΜΟ, από τους Νηογνώμονες και τους Οργανισμούς της Ναυτιλιακής Βιομηχανίας και σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ΙSO 14001 για το περιβάλλον με το οποίο είναι πιστοποιημένος.

Μεγάλη βαρύτητα δίνεται στην επιμόρφωση των πληρωμάτων του. Για τον λόγο αυτό από τον Μάρτιο του 2005 είναι εγκατεστημένο στα γραφεία της ειδικό Ναυτιλιακό Εκπαιδευτικό κέντρο ( Maritime Training Center) πιστοποιημένο από τον Νορβηγικό Νηογνώμονα (DNV) σύμφωνα με το πρότυπο «DNV Standards for certification of maritime training centers”.

Το εκπαιδευτικό κέντρο της Arcadia είναι εξοπλισμένο με πέντε εξομοιωτές για διάφορες εφαρμογές επί των πλοίων της (BRM, ERM, Cargo Handling, GMDSS, ECDIS) και εκτός αυτών στο κέντρο παρέχονται πολλά σεμινάρια σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος (ISO 14001, Green Award, Ship Efficiency Energy Management , etc).